O viață închinată poporului român – o carte despre Romulus Ioniță și militanții anticomuniști

Oltenița a retrăit clipe de relaxare în cadrul întâlnirii culturale legată de lansarea unei cărți documentar. După două luni de la lansarea ultimei cărții-satiră a profesorului Nicolae Mavrodin, iată că de această dată evenimentul cultural a fost dedicat unei cărți documentar, în care Romulus Ioniță, un român care a îndurat nedreptățile perioadei comuniste, s-a refugiat în străinătate în urmă cu 34 de ani, militând dincolo de granițele țării pentru libertatatea şi demnitatea românilor. Cartea strict documentată pe arhive, fotografii de lucru, realități trăite de Romulus Ioniță, este intitulată ”O viață închinată poporului român”, a primit lumina tiparului la Iași și are 151 de pagini. Istoricul activității românului care s-a exilat în cele din urmă în Statele Unite ale Americii are reprezentate ca un simbol și figură centrală portretul, activitatea, dăruirea, munca lui Paul Goma, scriitor român și militant anticomunist, cel considerat Soljenițînul României, stabilit mai apoi la Paris. La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilului, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța, unde au cerut azil politic. Goma a continuat de la Paris lupta împotriva regimului comunist de la București și a conducătorului lui, Nicolae Ceaușescu. În 1977, Goma a reușit să trimită la postul de radio occidental Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului în România. Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR). Fiind bine cunoscut în Occident și repertoriat de organizația neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International, Goma nu mai putea fi judecat și condamnat fără a stârni proteste în străinătate.

Romulus Ioniță a fost un colaborator și susținător, un bun camarad al lui Paul Goma, despre care acesta a dorit să scrie într-o carte la care au contribuit pentru documentare și tehnoredactare profesorul Niculae Mavrodin, respectiv Teodor Mugurel Lavrinenco. Romulus Ioniță declara cunoscuților, prietenilor săi următoarele ”În 1984 al luat cetățenia americană, iar prin activitatea mea am căutat să mulțumesc statului american pentru că m-a primit, pentru că mi-a oferit această oportunitate.”

Romulus Ioniță se numără printre idealiștii perioadei comuniste care a dorit, a luptat și a reușit în unele situații să contribuie la schimbări în România. În cadrul evenimentului de lansare a cărții dedicată unui pasaj de viață, Romulus Ioniță declară în fața invitaților prezenți că anul acesta dorește să revină definitiv în țară și să se implice în dezvoltarea municipiului Oltenița, de care acesta spune că este legat sufletește. Printre planurile sale de afaceri se numără și revigorarea fostei fabrici de conserve de la Valea Roșie. Regretele lui Ioniță și a câtorva din cei prezenți la evenimentul cultural au fost exprimate privind slaba activitate din agricultură. România este recunoscută ca fiind o țară bogată din punct de vedere agricol, însă acest aspect nu a fost exploatat așa cum ar fi trebuit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După cuvântul de început al lui Romulus Ioniță, printre cei care au dorit să-și exprime câteva puncte de vedere asupra cărții s-au numărat profesorul de istorie Niculae Mavrodin, Mugurel Lavrinenco, profesorul de istorie Florian Sofian, Elena Dulceață, dr. în economie Gheorghe Glodeanu, prof. dr. în arheologie Done Șerbănescu.

Romulus Ioniţă a plecat din ţară în anul 1978. El a semnat Drepturile Omului în lotul lui Paul Goma, mai târziu fiind adus într-un lagăr din Austria, după care a fost repatriat în SUA, stabilindu-se la New York. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, a fost profesor de specialitate la un liceu din cartierul Berceni, iar mai târziu, după o pregătire în fizică medicală, a lucrat ca fizioterapeut la unul din spitalele bucureştene. Romulus Ioniţă a fost selectat şi propus de Philip Asley să facă parte dintr-un guvern mondial, dar a refuzat pentru simplul fapt că acest guvern era condus de Bilderberg, grupul evreiesc despre care se spune că ordonează omenirea astăzi atât financiar cât şi politic.

Ioniţă a fost invitat să facă parte din Ordinul Cavalerilor de Malta, însă a refuzat şi această propunere, considerând ordinul de natură ocultă, ce nu mai este în concordanţă cu dorinţele omenirii.
În Statele Unite ale Americii a fost medaliat şi felicitat pentru implicarea sa în salvarea de la moarte a peste 3000 de femei şi copii.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Lavrinenco spune:

  „despre care acesta a dorit să scrie într-o carte la care au contribuit pentru documentare și tehnoredactare profesorul Niculae Mavrodin, respectiv Teodor Mugurel Lavrinenco”
  Doamna Suzeanu, chiar daca ma ve’i acuza de grandomanie, totusi ati facut o greseala enorma. Eu sunt autorul si tehnoredatorul cartii, asta fiind vizibil si pe pagina 1 si doi a cartii. Singurul merit al domnului Mavrodin a fost ca m-a pus în legatura cu dl Ionita.
  Este drept ca aveti o prietenie mai veche cu dl Mavrodin,de la Voces Campi, dar trebuie sa respectati adevarul.
  Cu bune si cu rele cartea îmi apartine.

 2. Laura Suzeanu spune:

  Domnule Mugurel Lavrinenco, eu cunosc o zicala din adolescenta care suna cam asa „Daca taceai, fiolosof ramaneai”.