Pilat din Pont există și astăzi încojurat de personajele din decor

Guvernul României a publicat în urmă cu o săptămână în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 18/9 ianuarie 2013, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr.1/2013 pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale.
Textul acestei ordonanţe menţionează că „pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012″. În cuprinsul acestui act normativ se arată că hotărârile consiliilor locale, prin care se ia o decizie cu privire la aplicarea sau nu a indexării taxelor şi impozitelor, trebuie adoptate ” în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe”.

Deși primarul Petre Țone a afirmat inițial că Executivul Primăriei Oltenița nu dorește majorarea taxelor și impozitelor, la una din ședințele extraordinare din 9 ianuarie 2013, Țone a vorbit despre o hotărâre apărută care obliga astfel majorarea taxelor și impozitelor cu 16% . În aceeași zi a apărut și o Ordonanță de Urgență așteptată de primarii din țară, care prevede ce este menționat mai sus.

Asculta declaratiile primarului Petre Tone din sedinta extraordinara a consiliului local din 9 ianuarie a.c.

Unele primării au ales să măreasca taxele cu nivelul maxim care le este permis în urma adoptării Hotărârii de Guvern prin care Cabinetul Ponta a dat dreptul municipalităților să crească nivelul fiscalității în funcție de rata inflației pe ultimii trei ani. Așadar oltenițenii care dețin proprietăți, terenuri și imobile vor avea de plătit mai mult cu 16,05% pentru ele. Tot cu 16,05 la sută au crescut impozitele și la Arad, Iași, Bistrița sau Baia Mare. Cam tot pe acolo, cu 16 la sută, au fost mărite taxele în Sibiu, Focșani, Reșița, Ploiești, Suceava. La Pitești și Tulcea, creșterea s-a făcut cu 10 la sută, la Hunedoara cu 9 la sută, în timp pe primăria din Galați s-a limitat la o creștere de doar 3,98 la sută.
Guvernul a anunțat în același timp că primăriile care nu majorează taxele, nu vor primi bani de la bugetul de stat pentru a face faţă cheltuielilor. „Cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. De la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie”, a spus premierul Victor Ponta într-o declarație din 10 ianuarie.

Scena ar trebui să ne amuze, însă fiind vorba de bani ce vor pleca din buzunarele noastre către buget, nu ne încântă deloc pe unii dintre noi. Amuzamentul se transformă în grimasă la unii și supărare sau lacrimi la alții care au votat echipa USL, au avut așteptări de la acest nou guvern sau oamenii politici veniți pe val în funcții. Victor Ponta a procedat exact ca Pilat din Pont cu Ordonanța apărută, iar supușii execută în uralele sau lacrimile mulțimii.
Pentru oltenițenii care nu știu ce presupune o majorare cu 16,05% avem și un calcul. Dacă anul trecut impozitul pentru un apartament cu două camere era de circa 120 de lei, anul acesta va ajunge la circa 139 de lei.

Printre primăriile care nu vor majora taxele și impozitele locale amintim pe cele din Cluj Napoca, Constanța, Baia Mare, Timișoara, Pașcani, Alba Iulia, Brașov, Suceava, Vaslui, Botoșani.

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Cretescu spune:

  Da, dar poate exista si PONT fara Pilat, avand in vedere bugetul national pe 2013, in care s-au prins platile de dobanzi pe care trebuie sa le achite tarisoara asta, conform scadentarului FMI. Daca acum 4 ani, avem plus 5% la tva, minus 25% la salarii si un credit de 20 miliarde de dolari … cineva trebuie sa achite aceste prostii facute de posterioul lui UDREA si de inteligenta lui BASE… . o sa spuneti ce treaba are bugetul national cu cel local, ei bine, reduce o povara care apasa pe administratia centrala. Noi, amaratii o sa platim tot ce s-a facut si aici ma uit cu uimire al cele 52 miliarde datorie publica. Si sa fiu concis, inseamna, plus 50% in 8 ani.

 2. Dana spune:

  Probabil voiati ca noul guvern sa pocneasca din degete si pac, sa curga lapte si miere si nitica bere daca se poate. Nu, dragilor, inca mai platim pentru greselile celor din urma.

 3. mauritius spune:

  Ia uite domnisoara sau doamna Dana USL ce scrie aici http://www.evz.ro/detalii/stiri/oile-negre-ale-guvernului-ponta-2-sa-facem-sport-cu-nicu-nicu-baniciou-ministrul-refuza-1016572.html
  Sta linistita ca laptele si mierea curg la ei in staff dar poate ca si tu faci parte din stafful de aici asa ca…Si de regula cam asta e replica hotului sau neputinciosului „Ala din urma a facut” Pai aia din urma primii au fost PSD-istii care stiti bine toti ce au facut cu tara. Mai e putin si il elibereaza si pe Nastase ca asta a fost si scopul preluarii puterii ca toti patatii sa scape de dosare penale, de parnaie, sa se doseasca si sa se puna praful pe hotararile judecatoresti penale care s-au poticnit pe drum. Uneori mi-e rusine ca sunt roman. Explodeaza televiziunile in afara de Antena 3 care stim bine pe cine serveste, cu CV-urile membrilor noului Guvern. Mai rau e de copiii astia, tinerii de sacrificiu care multi vor pleca din tara. Asta este Romania noastra.

 4. Silvia spune:

  Ce bine ca le-a marit. Voi i-ai votat, voi sa platitii. Eu vreau sa le faca 140% ca romanul e prost si plateste. Caculati cat era in1989 si cat este acum. S-a scumpit de 1000% asa ca plecati din tara. Eu asa am facut. Cine nu poate pleca sa voteze PSD…..

 5. Sorin Anghel spune:

  daca va respectati meseria, de ce nu cereti si punctul de vedere al consilierilor

 6. floricica spune:

  Foarte bun articolul. Felicitari olteniteanul si autoarei! Mai aflam si noi ce se intampla in tara in oras. Asa dorim sa fie toate articolele cu interviuri, bine documentate si care sa spuna adevarul, nu sa se ascunda de frica celor de la putere ca se pot razbuna pe ziaristi daca li se spune negru pe alb ce fac sau sa se procedeze la partipriuri politice.

 7. Munteanul spune:

  Va veni o vreme cand vom regreta toti pe unii PDL-isti dar mai ales tactica si politica diplomatica a presedintelui Basescu. Chiar si eu am avut oarecare dubii o perioada in privinta lui,dar am gandit apoi la rece si am realizat cat de bine echilibreaza situatia din Romania.Un bun politician,un bun strateg,un bun presedinte nu genul ala de comunist infumurat cu limba de lemn care nu vrea sa se dea infrant si lucreaza tacit in spate.Ca sa fim sinceri s-a cheltuit foarte mult in aceasta campanie. cine ii trage la raspundere pe toti astia? De ce nu exista un tribunal suprem sa judece tot ce s-a facut, cate fraude,ce fel s-a lucrat? Si de unde s-a cheltuit oameni buni? Din buzunarele cui?Iar banii adtia trebuie recuperati.Am cunoscut pe cineva in oras intamplator care fara sa stie sau vrea sau poate ca nu0i era frica a spus ce mita a primit de la cine a luptat sa castige alegerile.Unde e dreptatea?Si de ce gandim asa defectuos noi romanii?Pentru ca suntem usor de manevrat,de folosit,rau informati, usor de pacalit si mintit.Are dreptate cel de mai sus cu ce avem acum in Parlament si Guvern.Suntem cea mai de plans tara din lume si nu vrem sa facem nimic sa schimbam ceva. probabil ca se va schimba ceva numai cand va disparea complet microbul comunismului cu cei care-l poarta asa de vehement.Numai atunci. Pana atunci vom mai avea de mancat piper, sare si ardei iute noi astia care vrem o tara dreapta, curata si un Palament sau Guvern cat de cat onest si macar 40% nepatat.Platim ca nu avem ce face.Asa am rabdat se stie din istorie toate asupririle imperiilor si dictatorilor ca suntem un popor slab.De-aia si las!