Spitalul Municipal Oltenița și-a ales directorul definitiv

Spitalul Oltenița a câștigat același director. După ce în urmă cu câteva luni, mai exact în luna septembrie a anului trecut, doctor pediatru Liana Petculescu a depus demisia din funcția de director, s-au perindat prin fața comisiei de examinare alți candidați pentru această funcție, care  însă nu au reușit să întrunească media necesară care să îl promoveze ca director pe unul din solicitanții postului. În toată această perioada medicul oltenițean a rămas director interimar cu aceleași atribuții ca și până în momentul încetării activității din funcția de director permanent odată cu depunerea demisiei.

Așadar, Spitalul Oltenița, a mai avut de așteptat aproape 4 luni pentru a se stabili cine va fi manager. Săptămâna trecută a fost validat noul director. Este vorba de Liana Petculescu. Ce a determinat-o să rămână alături de colegi și pacienți, dar mai ales alături de copiii bolnavi, aflăm imediat. Comisia de examinare a fost formată din directorul Ecosal Leonard Petre, dr. Doru Tănase de la Direcţia de Sănătate Publică, şef birou buget-contabilitate Primăria Olteniţa economist Manuela Crângaşu, lider se sindicat Florin Bănățeanu, coordonator de personal Mimi Topârceanu. Conform legii, pentru a trece un astfel de examen sunt necesare trei probe. Prima este eliminatorie, a doua constituie un proiect de management iar a treia probă constă într-un interviu de evaluare. Cei doi medici care au aspirat la postul de director de spital nu au trecut de probele impuse, primul candidat nu a trecut nici de proba eliminatorie pentru a parcurge şi celelalte două probe. Conform legislației de examen nota minimă trebuia să fie 7,00 iar 10,00 punctajul maxim. ”M-am hotărât pentru că mă durea sufletul, simțeam că mi se face rău când intram în secții. Chiar dacă am fost interimar la fel mi-am pus sufletul pe tavă, ce am avut de făcut pentru spital am făcut.” declară Liana Petculescu pentru noi.Examenul pentru ocuparea postului de director al Spitalului Oltenița s-a desfășurat săptămâna trecută, iar după testul grilă, lucrarea propriu-zisă și calificativele despre aptitudini manageriale, Liana Pectulescu a obținut media 9,58, demonstrând astfel capacitatea sa profesională și managerială, reușind să rămână director permanent al spitalului oltenițean.

Despre situația generală a instituției sanitare, actualul director ne declară că spitalul se menține. ”Am dus-o greu în 2012, banii au fost puțini. Consiliul Local a participat pentru aparatură dar ca să plătim utilitățile au fost probleme. Aici sunt deficiențe. În criză nu a fost numai spitalul Oltenița. Criza asta a fost generală, bugetul a fost cu 30 de miliarde mai mic decât era normal. La sfârșitul anului 2012 am plătit majoritatea arieratelor (7 miliarde lei vechi) dar contractul cu casa este foarte mic. În acest contract se ține cont de media de pacienți pe ultimii 5 ani externați, spitalizare continuă, spitalizare de zi, bolnavi cronici, ambulatoriu, radiologie, laborator dacă este și veniturile proprii. În 2013 mi-am propus ca activitatea spitalului să se îmbunătățească. Ministerul Sănătății ne-a dat la sfârșitul anului 2012 patru miliarde două sute și ceva de mii de lei (ROL n.r.) pentru aparatură. Este vorba de laparoscop pentru intervenții chirurgicale și aparatul pentru endoscopie gastrică, care este de mare valoare, ambele au costat în jur de 9 miliarde lei. Pe competență gastrică și colonoscopie îl avem pe doctorul Artenie, iar pentru laparoscopie au acces chirurgii și ginecologii, însă este nevoie și de o sondă. Dacă vom mai primi sprijin financiar pentru aparatură va fi nevoie să pun pe hârtie tot ce avem nevoie pentru fiecare secție.” ne mărturisește managerul spitalului Liana Petculescu.

În acest moment la Spitalul Oltenița își desfășoară activitatea 234 de persoane în total, dintre care 26 de medici, diferența fiind asistenți medicali, personal TESA, muncitori, liftieri, brancardieri. Potrivit Lianei Petculescu, ministerul a aprobat ceva posturi, însă față de ce au aprobat nu se pot face angajări. Primii angajați vor fi 2 asistente la camera de gardă ginecologie și o infirmieră, toate cele 3 vor veni pe posturi prin concurs. Directoarea Petculescu ne-a mai declarat că are mare nevoie de un director medical.

Compartimentului de Primiri Urgenţe în spital constituie o altă soluţie pentru revigorarea spitalului oltenițean din punct de vedere financiar, compartimentul fiind secţia ce va fi strict legată din toate punctele de vedere de Ministerul Sănătăţii, inclusiv cu plata salariilor. Această variantă de lucru pentru spital a fost propusă încă din mandatul trecut, când secretarul de stat din minister Raed Arafat aflat într-o vizită la Oltenița, și-a exprimat dorința de a sprijini iniţiativa înfiinţării unei secţii de urgenţe în spitalul olteniţean.

Laura Suzeanu