Ziua Unirii Principatelor Române în varianta Liceului ”Nicolae Bălcescu”

În cadrul unei acțiuni dedicate Unirii Principatelor Române în anul 1859, Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița prin elevii și profesorii săi de specialitate, a organizat o acțiune dedicata exclusiv vieții marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, perioadei istorice din vremea domniei sale cu bune și rele, dar și o parte dedicată amănuntelor picante din viața sa privată. Evenimentul din 24 ianuarie 2013 l-a avut ca invitat pe profesorul de istorie Nicolae Mavrodin, care a prezentat copiilor și profesorilor liceului o poezie compusă de el, dedicată Unirii și marelui Cuza. Profesor de istorie și consilier educativ, Liliana Niculiță, a venit în fața invitaților liceului și a unei părți din elevii liceului cu un program special, cu scenete, fragmente istorice din acea perioadă, cu proiecție de ecran.

Atât elevii care au pregătit materialul, cât și cei care au interpretat scente specifice perioadei avându-l printre alții ca protagonist și pe Moș Ion Roată, țăranul preferat al domnitorului Cuza, dar și profesorul invitat Nicolae Mavrodin, au fost ascultați cu interes și aplaudați de alți elevi, de câțiva profesori însoțitori, părtași la acțiune, care s-au întors cu 154 de ani înapoi în timp. Prezentările power point au creat animație în jur, în special respect față de o frumoasă perioadă revoluționară a României, când s-a desfășurat și Războiul Crimeei, deznodământul războiului fiind cel care a dus la un context european favorabil realizării primei uniri.

Patriot cu idei liberale, nu radical însă, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturza care candidau susţinuţi de conservatori. La 5 ianuarie 1859, a fost ales domnitorul Moldovei cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. După Moldova a urmat Țara Românească. În ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Alegerea sa a provocat în întreaga ţară o puternică explozie de entuziasm. Entuziasmaţi de Victoria obţinută de confraţii unionist moldoveni, deputaţii munteni din Adunarea Electivă dau votul lor la 24 ianuarie 1859 aceluiaşi Alexandru Ioan Cuza, transpunând astfel, în fapt, peste prevederile Convenţiei de la Paris, dorinţa naţiunii române. Situaţia nou creată în cele două principate urma să facă obiectul discuţiilor Conferinţei Internaţionale de la Paris. Încă din aprilie 1859 Franţa, Rusia, Anglia, Prusia au recunoscut dubla alegere. Poarta otomană şi Austria au recunoscut abia în septembrie 1859.

Laura Suzeanu