Cetăţean libanez cercetat pentru evaziune fiscală şi nerespectarea normelor legate de dreptul de proprietate intelectuală

Un cetăţean libanez, administratorul unei societăţi comerciale de pe raza localităţii Frumuşani, judeţul Călăraşi este cercetat în stare de libertate pentru evaziune fiscală şi nerespectarea normelor legate de dreptul de proprietate intelectuală. Bărbatul a fost depistat în urma unei acţiuni a poliţiştilor de frontieră şi a lucrătorilor Gărzii Financiare Calarasi.

foto: bzf.ro

foto: bzf.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Călăraşi, comisar şef Vasile Chiru, în data de 12 februarie 2013 s-a descoperit că societatea comercială administrată de către cetăţeanul libanez cu obiect de activitate ambalarea şi comercializarea unor produse alimentare, folosea pe ambalaje desene şi inscripţionări susceptibile să aducă atingere unui drept de proprietate intelectuală. Desenele şi însemnele folosite puteau induce în eroare consumatorul, cu privire la un produs similar care este protejat printr-o marcă înregistrată de către o renumită firmă din Bulgaria. Drept urmare, poliţiştii de frontieră  au contactat reprezentantul legal al titularului mărcii protejate, în România, care a depus plângere penală şi s-a constituit parte civilă, împotriva societăţii administrate de cetăţeanul libanez, pentru încălcarea regimului mărcilor protejate. Intrucât administratorul societăţii nu a putut prezenta documente de provenienţă a mărfurilor si de înregistrare a fluxului de producţie, dupa inventarierea mărfurilor descoperite, comisarii Gărzii Financiare au luat masura sigilării halei de producţie pâna la clarificarea situaţiei bunurilor aflate in aceasta. Potrivit aceleiaşi surse, aflăm că în acest moment se efectueaza verificări referitoare la legalitatea încadrării în muncă a angajaţilor firmei în cauză. Până în momentul de faţă sunt certitudini că unul din lucrători nu era angajat cu forme legale de muncă.

În urma întregii acţiuni au fost ridicate peste 23.500 pachete cu seminţe de floarea soarelui pentru consum, în valoare de 23.566 lei şi 235 kg folie de ambalaj inscripţionată, folosită la confecţionarea pachetelor în valoare de 3525 lei.

Numitul Z. Y. HAJJ, cetăţean libanez, este cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni: „punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90 alin. 1 lit.  b) din Legea nr.84/1998, republicată; “punerea în circulaţie a produselor care poartă indicaţii geografice ce indică sau sugerează că produsul în cauză este originar dintr-o regiune geografică, alta decât locul adevărat de origine, în scopul inducerii în eroare a publicului cu privire la originea geografică a produsului”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90 alin. 1 lit.  c) din Legea nr.84/1998, republicată.

Echipa de control a procedat la menţinerea sigiliului Gărzii Financiare pe hala şi instalaţiile de producţie, până la clarificarea situaţiei referitoare la provenienţa bunurilor alimentare.

Laura Suzeanu