VIDEO * Ambasadoarea Chinei doreste investitii la Oltenita

Chinezii sunt interesaţi de ceva vreme să investească în Europa de Sud-Est, adică în România şi Bulgaria. După mai multe încercări de a stabili relaţii de afaceri şi colaborare, care de multe ori s-au fructificat cu bătut palma pe diverse investiţii, iată că şi Olteniţa a devenit un punct de atracţie pentru posibile investiţii pe care să le facă oameni de afaceri chinezi. O primă importantă întâlnire a avut loc ieri la Oltenița, între ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, și primarul Petre Țone.

ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen

ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen

Oficialul chinez a declarat reporterilor noștri că a luat cunoştinţă cu multe aspecte la Oltenița, a văzut că oraşul se dezvoltă repede şi în continuare își propune examinarea posibilităţilor de colaborare cu Oltenița. Huo Yuzhen se gândește că în această parte de țară oamenii de afaceri chinezi ar putea investi în prelucrarea industriei alimentare. ”Este prima oară când mă aflu aici şi am rămas impresionată de ce este aici. Oamenii sunt foarte ospitalieri. Ne dorim să consolidăm o colaborare între autorităţile locale ale celor două ţări şi să stimulăm o evoluţie în profunzime a relaţiilor bilaterale. Adesez un salut populaţiei din Olteniţa şi să fie binevenită în China cu ocazia vizitelor lor de lucru şi a celor turistice.” declară ambasadoarea Chinei în România.

De cealaltă parte, reprezentantul administrației publice locale, primarul Petre Țone, spune că ambasadoarea Republicii Populare Chineze este o prezenţă care onorează pe toţi olteniţenii, Oltenița fiind primul oraş municipiu din judeţ care se bucură de acest privilegiu. Țone precizează faptul că este primul contact în vederea dezvoltării unor relaţii de afaceri, în care afaceriştii chinezi pot veni să investească la Olteniţa, unde se poate oferi forţă de muncă calificată, valoroasă şi faptul că al doilea municipiu din județ se află la confluenţa Argeşului cu Dunărea este un alt avantaj. ”Am invitaţie să merg la Ambasada Chineză unde să prezint un portofoliu ce se pretează pentru Olteniţa. Se vrea o inestiție în agricultură pentru floarea soarelui şi legume. Pe mine mă interesează procesarea acestora. China este a doua putere a lumii.” declară Petre Țone.

Vis a vis de alți investitori, primarul municipiului Oltenița spune că au mai venit aici diverși afaceriști din Italia, Franţa, Austria, dar care au dorit să investească Oltenița. Țone spune că dorința lui este ca banii olteniţenilor să rămână aici.

Încă de anul trecut s-a pus problema unei colaborări importante dintre oamenii de afaceri chinezi interesați să investească în România în proiecte din agricultură, IT, infrastructură și energie. O astfel de discuție s-a purtat la acea vreme între premierul de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, și prim-ministrul chinez, Wen Jiabao.

Proiectele propuse de România oficialilor chinezi vizează în principal lucrări de infrastructură transfrontalieră, realizarea de parcuri industriale și tehnologice, dezvoltarea unor programe în domeniul energiei regenerabile, agriculturii și turismului. Relațiile bilaterale dintre România și China au consemnat o creștere a exporturilor românești și a importurilor, valoarea totală a schimburilor comerciale ridicându-se la aproximativ 4,2 miliarde dolari, potrivit publicațiilor financiar-economice românești. La ora actuală chinezii sunt cei mai puternici investitori în solare din România, în urmă cu 3 luni țara noastră semnând un memorandum cu China Huadian Engineering pentru construcţia unui nou grup energetic la Rovinari, investiţia fiind de un miliard de euro.

Laura Suzeanu