Sfântul Valentin cu inimioare şi declaraţii de dragoste la Liceul „Nicolae Bălcescu”

Elevii Liceului Tehnologic ” Nicolae Bălcescu” din Oltenița au organizat în cantina instituţiei un program artistic dedicat zilei îndrăgostiţilor din 14 februarie, organizată de Biroul Executiv al Consiliului Școlar al Elevilor. S-au făcut declarații de dragoste, au fost interpretate cântece, scenete şi s-au organizat jocuri interactive.

Spectacolul a fost prezentat de președintele Consiliului Județean al Elevilor, Marius Dumitrache, care s-a implicat și în susținerea unor părţi din program cu mare succes la cei prezenţi.

„Piesele de teatru puse în scenă de membrii trupei de teatru a liceului au demonstrat că ceea ce faci cu pasiune, încredere și dăruire ajunge la sufletul publicului și acesta este până la urmă scopul manifestării artistice. Am văzut în sală tineri emoționați, sensibili, care simt nevoia să-și exprime sentimentele  nu numai pentru ei, ci și pentru bucuria celor din jur. Elevii organizatori au demonstrat atât capacitățile lor de buni coordonatori, dar și faptul că au o sensibilitate care trebuie cultivată. Multumim conducerii școlii reprezentată de profesor Cristiana Drăgan și profesorilor implicați: Narcisa Podocea, Violeta Ibiș, partenerului nostru Compania Avon, prezent la toate manifestările organizate în această toamnă și iarnă de liceul nostru.” declară consilier educativ, profesor de istorie Liliana Niculiţă, implicată de asemenea în acțiune.

Poeziile și declarațiile de dragoste au fost interpretate de Andrei Mălina, Mincu Loredana, Ilie Mădălina, David Georgiana, Noață Rebecca, iar melodiile de Alexandru Volga, Marius Soare, Claudiu Speriatu, Marius Dumitrache. Tinerii au ridicat sala în picioare și au făcut ca publicul să fredoneze ca în marile săli de spectacole.
În cadrul acestui eveniment, echipa antidrog a liceului a distribuit în sală inimioare ale dragostei, iar Cupidon a răspândit săgeți de dragoste cu speranța că acestea vor reuși să înfrumusețeze sufletul tinerilor și să-i indepărteze de vicii. La final cei implicați au primit premii și diplome din partea Consiliului Școlar al Elevilor și din partea Companiei AVON.

Cine a fost Sfântul Valentin
Ziua de 14 februarie este dedicată Sfântului Valentin și sărbătorită ca ziua îndrăgostiților de o mare parte a țărilor occidentale, sărbătoare luată cu împrumut și de români.
Desi încă sunt voci care spun că nu este o zi specifică țării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece. Exista mai multe versiuni ale originii Sfântului Valentin, care îmbinate au născut o legendă: legenda Sfântului Valentin.
Se spune că Valentin a fost un preot român martirizat în timpul persecuției lui Claudius în anii 269-270 d.c. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creștini în vremurile persecuției. El a fost prins și trimis în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie 269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le ”Amintiți-vă de Valentin și Vă iubesc.”
O alta variantă îl prezintă pe Valentin ca fiind un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Impăratul Claudius care interzisese căsătoria. Și în această poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credința în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuţiei sale, 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.
Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite, mai nou și în statele europene, se fac petreceri şi baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox Sfântul Valentin se sărbatorește pe 30 iulie.

Laura Suzeanu