Deranjați de știrile care au explodat în mass-media, reprezentanții Fundației Vier Pfoten Romania au venit astăzi la Oltenița

Câțiva reprezentanți ai Fundației Vier Pfoten Romania din București au făcut o vizită de lucru astăzi în Oltenița. Aceștia au avut o întâlnire cu membrii fondatori ai Asociației ASICO (Asociația pentru Salvarea și Îngrijirea Câinilor din Oltenița) în cadrul căreia au fost prezentate acțiunile și intențiile în implicarea asociației în îngrjirea câinilor aflați în adăpostul ”Azorel” înființat în urmă cu 2 luni. Reprezentanții Asociației oltenițene au fost informați despre modalitatea în care s-a derulat acțiunea în adăpostul făcut de Ecosal Oltenița prin directorul de la acea vreme Petre Leonard în colaborare cu o fundație de ecarisaj FEC. Dr. în medicină veterinară Anca Tomescu a făcut o scurtă prezentare a Fundației Vier Pfoten Romania, arătând variante de lucru în activitatea de protecție a animalelor. Medicul veterinar a menționat printre altele că Fundația a demarat acțiuni de sterilizare a câinilor din Europa, India și Sudan. Dr. Anca Tomescu mai spune că aceasta poate face 70 de sterilizări într-o zi la femele fără să obosească, reprezentantul Fundației fiind unul din cei mai buni specialiști în medicină veterinară din București.

Reprezentantii Vier Photen au vizitat astazi adapostul "Azorel"

Reprezentantii Vier Photen au vizitat astazi adapostul „Azorel”

Cele două părți au stabilit modul de colaborare pe viitor pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari din Oltenița.

După întâlnirea din Oltenița a urmat o vizită la adăpostul unde câinii comunitari au stat o perioadă.

În interviul acordat olteniteanul.ro, dr. Anca Tomescu spune că autoritățile trebuie să înțeleagă că nu omorârea câinilor este o soluție: ”Noi vom veni în întâmpinarea primarului cu o propunere privind sterilizarea lor și returnarea în teritoriu, vaccinarea lor antirabică. Urmează să avem o întâlnire cu autoritățile. Sunt dezamăgită că se întâmplă așa ceva și e păcat că se întâmplă pe banii noștri. Este un oraș despre care presa vorbește foarte mult, un oraș în care măcelul făcut a fost adus opiniei publice și vrem să aflăm mai multe, cum a fost posibil.” afirmă doctor în medicină veterinară, Anca Tomescu, care este și coordonatoarea programului ”Animale fără stăpân” derulat de Vier Pfoten.

Primarul municipiului Oltenița, Petre Țone, nu a putut oferi un interviu pentru că se afla într-o anchetă cu Direcția Sanitar-Veterinară. Ne-a declarat însă că este împotriva oricărei forme de a fi omorât un animal. Țone spune că nu ar putea să facă așa ceva cu atât mai mult cu cât acesta are acasă câțiva câini în îngrjire și este foarte curios să afle cine a putut comite o astfel de faptă. În schimb, primarul Țone recunoaște greșeala și este conștient de faptul că acel adăpost a fost făcut în grabă, fără să respecte legislația actuală privind îngrijirea și protecția animalelor.

Potrivit reprezentanților Asociației ASICO din Oltenița, această organizație va fi consimțită printr-o sentință judecătorească în 7 zile maxim două săptămâni.

Vier Pfoten Romania este o fundație pentru protecția animalelor care se finanțează exclusiv din donații. Toate proiectele sunt realizate cu sprijinul celor care înțeleg pe deplin ce înseamna să „Fii om cu animalele!”. Fundația Vier Pfoten International a înființat biroul din România în urmă cu 13 ani, pentru a da un exemplu autorităților române că problema câinilor fără stăpân poate avea o soluție eficientă și umană fără ca animalele să fie omorâte. Reprezentanții Fundației pleacă de la convingerea că orice formă de viață trebuie respectată și tratată cu considerație, având dreptul să trăiască în demnitate și conform necesităților speciei sale.”Animalele sunt ființe care simt. Oamenii sunt responsabili pentru soarta lor. Leonardo Da Vinci spunea: „Va veni acel moment în care oameni ca mine vor considera crima față de un animal la fel de gravă cum azi este considerată crima față de OM”.” se arată într-una din paginile site-ului www.vier-pfoten.ro.

Laura Suzeanu