O oltenițeancă vă îndeamnă și așteaptă să vă faceți studiile în Suedia

Despre Silvia Petru ar putea mulți să spună că este înzestrată cu multe calități dacă rezistă și are o viață frumoasă, decentă, civilizată în Suedia, dar în același timp că este o norocoasă fiind unul din locuitorii Suediei, o mare putere europeană, țara vikingilor de altădată. Pentru tinerii interesați de mâna caldă încărcată de prietenie pe care Silvia o întinde, avem o surpriză. Cei care vor să ajungă în Suedia pot face demersurile, cu atât mai mult cu cât acolo se află un suflet mare de româncă, un concitadin de-al nostru. Vă redau integral gândurile Silviei adresate tinerilor care își doresc ”nemărginirea”, să plece dincolo de granițele României în frumosul regat nordic:

"Eu propun sa facem pe olteniteanul.ro forumul de comentarii la acest subiect si eu va stau la dispoztie cu raspunsurile. " Silvia

„Eu propun sa facem pe olteniteanul.ro forumul de comentarii la acest subiect si eu va stau la dispoztie cu raspunsurile. ” Silvia

„Dragii mei olteniteni,

Numele meu este Silvia. Eu sunt din Bucuresti, acolo m-am nascut, dar leaganul copilariei mele a fost Oltenita. Aici am vazut iubirea parinteasca a bunicilor mei.

Multi va intrebati de ce va scriu aceasta scrisoare. Ei bine, acum ceva vreme am purtat o discutie cu Laura Suzeanu si printre altele i-am impartasit ca eu sunt studenta in Suedia si atunci instinctul gazetaresc al Laurei mi-a cerut sa va impartasesc din experienta mea scandinava si voua. De ce am zis “voua”? Pai in primul rand ma adresez tinerilor care doresc sa vina la studii in Suedia.
Dupa cum ati inteles am sa fac o descriere ampla a intregului proces de aplicare si mai ales viata reala din Suedia privita din perspective financiara a romanului.
In primul rand toti cei care sunt interesati sa vina la studii aici trebuie sa se inscrie incepand cu 15 martie la sistemul national Suedez de invataman. Ce inseamana asta? Pai exista un site (
www.antagning.se ) unde trebuie sa-ti faci un cont si apoi sa aplici la ce facultati vrei sa mergi. ATENTIE! Facultatile sunt in limba engleza chiar daca site-ul este in limba suedeza.
Pasul urmator, imediat dupa ce te-ai inscris trebuie sa trimiti care ei un plic ce sa contina copia autentificata a Cartii de Indetitate. Cum se autentifica? Simplu, pe copia respective o persoana scrie si semneaza ca respective copie este conforma cu originalul si semneaza. Vor fi si explicatii pe care le primiti pe email. Deci nu trebuie notariat acum.
Pasul urmator, va concentrati la BAC pentru cei care nu il au inca, dar atentie daca asteptati sa terminate cu BAC-ul si apoi sa va inscrieti atunci gresiti pentru ca perioada de inscriere se termina pe 15 aprilie. Deci, mare atentie!
Cei care deja au BAC-ul pot incepe sa traduca diplomele si foile matricole pe care le duc apoi la legalizat dupa ce le-au tradus. Traducerea se va face in limba ENGLEZA, deci nu e scump pana acum.
Pasul urmator, aveti nevoie de un test IELTS pe engleza, sau oricare alt test similar cu acesta.
Daca aveti documentele traduse (ma refer la diploma si foi matricole), testul IELTS, Cover Letter-ul pe care vi-l trimti tot ei atunci sunteti student. Da, ati auzit bine, sunteti student. Cum asa? Pai simplu este nevoie doar de aceste hartii si gata, nu este nevoie de exament suplimentar.

Partea frumoasa acum incepe. Hai sa discutam ce inseamna din punct de vedere financiar acest lucru. Doar un simplu rezumat va fac acum. Daca va duceti la Bucuresti 3 ani de facultate + 2 ani de master atunci parintii vostri ies mai scump decat daca mergeti tot pentru 3 ani de facultate + 2 ani de master in Suedia.
Discutia financiara suna cam asa: Aici invatamantul superior este GRATUIT catre toti cetatenii UE, deci si pentru romani. Deci, din start, ati scazut aceasta chestuiala de pe umerii parintilor. Chiar daca ati fi mers in Bucuresti pe locurile bugetate, la masterat sigur erati pe banii vostrii ori aici este gratuit.
Daca alegeti o facultate care sa ofere si cazare atunci practic e perfect. Eu stau impreuna cu o colega intr-un apartament de 2 camere si platim 350 euro pe luna si avem totul inclus de la curent la plata gunoiului. Deci nu platim nimic in plus decat cei 350 de euro pentru cele 2 camere si este asa de cald in apartament incat deschidem geamul decat sa oprim caldura. Iar cand zic apartament pot spune ca este mai pare decat al buniclor mei din Oltenita, deci nu va ganditi la acele camera de camin studentesc din Bucuresti. Apropos de acest aspect, sa nu credeti ca aici este mai frig ca in Romania. Pot spune ca aici este frig vara, foarte frig. Dar iarna este mai cald decat in Romania iar temperaturile zi/noapte sunt relativ aceleasi asa ca nu sunt probleme.
Sa revenim la partea financiara, primii 2 ani sunt mai grei deoarece trebuie sa te descurci singura. Dar va pot spune ca eu nu am cheltuit mai mult de 700 euro lunar. Acesta era bugetul ce-l primeam eu de la parintii mei. Dupa anul 2, ATENTIE, statul suedez iti da 700 euro lunar. Ati auzit bine, statul suedez ofera tuturor cetatenilor UE care evident sunt studenti cate 700 de euro. Practic, pe parintii mei i-a costat decat primii 2 ani acum totul este gratuit. Evident ca inca imi mai trimit dar am vrut sa va faceti o idée.
Viata este mai ieftina aici decat in Romania. In toate privintele. Daca vorbim de mancare, daca vorbim de transport, de distractie, de orice.
Deci, cei 700 euro de-i primeam eu initial imi ajungeau de cazare, de mancare, de un pic de distratie, dar mai cumpatat.
Eu am cunoscut si o familie de romani care au un copil mic de pana la 3 ani si care au un venit de 2.100 de euro de la statul suedez ca ei sunt studenti si copilul este sub 3 ani.
De ce tot spun aceste sume de bani? Pentru ca daca aveti de gand sa munciti pe perioada studiilor, sa zicem la un hotel sau sa impartiti ziare atunci salariul este mai mic decat cei 700 euro de va spuneam, iar daca aveti venit aici pierdeti acel venit de student. Cu alte cuvinte, cand esti student statul suedez te plateste sa inveti.
Calculul este simplu. 24 de luni * 750 euro = 18.000 euro. Atat costa un parinte sa-si dea copilul 5 ani la studii in Suedia. Daca pe acesti 18.000 euro ii impartim la 5 ani reiese faptul ca anual un parinte consuma cu un copil in Suedia doar 3.600 euro pe an, adica 300 de euro pe luna. Nu cumva vi se pare rentabil? Si la sfarsit ai si o facultate in Suedia iar daca vrei sa ramai aici e perfect ca iti poti gasi de munca. Acum intelegeti de ce ziceam ca e mai ieftin sa faci studiile aici decat la Bucuresti?
Am incercat sa scriu putin dar tot au iesit 2 pagini.
Sunt sigura ca cei interesati au 100 de intrebari. Eu propun sa facem pe olteniteanul.ro forumul de comentarii la acest subiect si eu va stau la dispoztie cu raspunsurile.
M-am saturat sa vad prin Europa doar cersetori romani, trebuie sa le aratam ca sunt si romani destepti. Asa ca eu va incurajez sa faceti acest pas. Familiile tinere care au copii mici au o sumedenie de drepturi aici, dar ATENTIE, daca cel putin unul este student. E perfect sa fiti amandoi parintii studenti.
Va rog din tot sufletul sa nu ma intrebati de locuri de munca ca nu stiu ce sa va spun din simplul motiv ca eu daca as lucra as pierde acel venit de 700 de euro plus apartamentul si alte drepturi oferite de facultate.

Va imbratisez cu mare drag si incerc sa raspund la intrebarile voastre de pe olteniteanul.ro.

Silvia. ”