Olteniţa va avea în curând o Casă de Cultură ! Află când şi unde se va construi aceasta

Într-o şedinţă de Consiliu Local de urgenţă desfăşurată săptămâna trecută, primarul Petre Ţone a vorbit despre construcţia Casei de Cultură, aflată în planul municipiului de mai mult timp.

Sedinta Extraordinara a Consiliului Local | Martie 2013

Sedinta Extraordinara a Consiliului Local | Martie 2013

Acesta a declarat consilierilor prezenţi şi presei locale că în acest moment se lucrează la realizarea SF-ului, locaţia pentru Casă fiind stabilită în parc, unde se află vechea clădire a Bibliotecii Municipale. Spaţiul de construcţie se estimează să ajungă până la 1200 mp: “Suntem în discuţii cu doi arhitecţi şi demarăm SF-ul. După SF, încercăm un concurs pentru proiect. Pe SEAP se va licita proiectarea. Proiectul costă foarte mult, iar eu am estimat cu specialiştii între 70 şi 90 de miliarde lei vechi. Poate duce până la 2 milioane de euro. Locaţia este în parc. Avem mai mult de 2000 mp, care sunt arhisuficienţi. Asta va fi una din cerinţele mele: să fie între 1000 şi 1200 mp. Ca să puteţi face o comparaţie, Clubul (Clubul Copiilor n.r) are 806 mp. În această Casă de Cultură se va găsi Biblioteca Municipală şi cea mai mare parte din muzeu-partea de expoziţie. În altă locaţie vom avea restaurarea şi conservarea la alte lucruri. Va fi multifuncţională. Va avea şi o sală de conferinţe mai mică cu 50, 60 de locuri.” sunt declaraţiile lui Ţone, care mai spune că parcarea se va face undeva în faţa Clubului Copiilor.

Asculta inregistrare din sedinta extraordinara a C.L. din  martie a.c.

De asemenea, se va face legătura cu Turnul de Apă, unde a fost Muzeul de Artă. “Acolo am gândit să ne folosim de parcarea din faţa de la Clubul Elevilor. Am de gând să cer arhitectura clădirii ca să intre în consonanţă cu arhitectura turnului, să fie un tot unitar. În dreapta, în opinia mea trebuie să apară câteva statui pentru că e un clin mort…câteva statui cu personalităţi care au marcat existenţa Olteniţei, dar asta în timp şi să nu le facem din bronz.” mai precizează primarul Petre Țone.

Casa de Cultura va fi ridicata in apropierea Turnului de Apa

Casa de Cultura va fi ridicata in apropierea Turnului de Apa

Consilier Mihai Manciu ridică o problemă în ședință. Este vorba de problema izolației, pentru că în apropiere se află râul Argeș. ”Vor fi probleme de izolaţie în apropierea râului Argeş şi e bine ca în acest an să ieşim din pământ cu această construcţie. După ce facem studiul geotehnic, să mărim suma că 35-40% din costuri vor fi în acest sens.” declară Manciu. Costurile nu sunt pe placul primarului, care spune că va micșora suma și de asemeni speră ca pentru construcția Casei de Cultură și reabilitarea Turnului de Apă să folosească și bani din afara Primăriei. ”Sper din tot sufletul să reabilităm turnul pe fonduri europene. La ”Cultură” nu sunt bani pe fonduri europene şi atunci trebuie să ne axăm pe două surse: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean. De unde vom putea cât de puţin, minimul să fie 10 miliarde de lei (ROL).” au mai fost câteva din afirmațiile lui Petre Țone.

Laura Suzeanu