Poliția noastră „a rezolvat” în primă instanță cazul masacrului de câini de la Luica

În urma apelului 112 făcut de un trecător prin zona Luica-pădurea Ciornuleasa privind măcelul unor câini, printre care și mai mulți câini cu crotaliu de la adăpostul ”Azorel”, poliția din zonă a început operațiile de investigare. Am primit următorul comunicat de presă, transmis de altfel mai multor firme mass-media:

Nr. 110 din 05 martie 2013

 

C O M U N I C A T

 

Cercetările sunt continuate de poliţişti pentru stabilirea responsabililor de abandonarea câinilor găsiţi decedaţi, în apropierea comunei Luica, judeţul Călăraşi

În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti în cauza privind câinii găsiţi decedaţi în zona adiacentă a D.J. 403, la ieşirea din comuna Luica, s-a stabilit că, în zilele de 28 februarie a.c. şi 01 martie a.c., Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olteniţa a organizat şi desfăşurat acţiuni de combatere a dăunătorilor pe fondul cinegetic 37 Mitreni. Au fost emise în acest sens autorizaţii de vânătoare, care confereau dreptul de a vâna pe fondul cinegetic, activităţile fiind coordonate de reprezentantul legal al acestei asociaţii.

Poliţiştii au identificat participanţii la aceste acţiuni, respectiv paznici de vânătoare şi membri ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olteniţa.

Potrivit declaraţiilor acestora, pe fondul cinegetic 37 Mitreni au fost identificate mai multe grupuri de câini hoinari care hărţuiau vânatul, fapt ce a impus împuşcarea acestora, posibilitate conferită asociaţiilor de vânătoare în conformitate cu Legea 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Câinii împuşcaţi au fost transportaţi de pe fond, pe marginea D.J. 401, urmând să fie ridicaţi de către asociaţia de vânătoare în vederea incendierii.

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Biroului de Investigarea Fraudelor Olteniţa pentru stabilirea provenienţei câinilor, s-a constatat că, la data de 27 noiembrie 2012, Asociaţia Fonduri Europene – Consultanţa Curcani, judeţul Călăraşi, şi ECOSAL – Servicii Olteniţa SRL au încheiat un contract de prestări servicii pe o perioadă de un an. În baza acestuia, se instituia obligaţia Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţă de a asigura adăpostirea, hrănirea şi îngrijirea medicală a animalelor fără stăpân, captivate de beneficiarul ECOSAL Servicii Olteniţa SRL, de pe raza municipiului Olteniţa.

La data de 15 februarie 2013, reprezentanţii Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani au abandonat adăpostul, lăsând fără supraveghere şi îngrijire  exemplarele canine capturate, fără a înştiinţa expres beneficiarul ECOSAL Servicii Olteniţa SRL, despre această măsură şi fără a-şi exprima intenţia de a  rezilia contractul de prestării servicii.

Verificările crotaliilor aplicate pe exemplarele canine, găsite decedate în afara comunei Luica, au relevat faptul că acestea aparţineau Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani.

Cercetările sunt continuate în cauză în conformitate cu prevederile Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea stabilirii responsabililor care au dispus şi au luat măsura abandonării şi eliberării din adăpost a câinilor, urmând să fie luate măsurile legale care se impun.

 

Dacă e să mergem după mirosul unui investigator sau jurnalist, am putea spune că se încearcă o mușamalizare și ascunderea adevărului. Cine vrea să îngroape această faptă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, este condiționat ori are motive. Este vorba doar de niște câini, nu? Niște biete animale ce au fost omorâte cu sânge rece, doar pentru că așa consideră unii oameni, că patrupezii nu trebuie să populeze acest pământ. Acest pământ trebuie populat numai de cei nedrepți, corupți, care nu respectă legi, nici măcar legile umane. Ce vină au aceste biete animale? Singura lor vină e că trăiesc în preajma oamenilor, iar oamenii se împart în categorii. Câți dintre oameni mai au conștiință sau valoare? Câți mai vor și își doresc să lupte să triumfe binele, să lupte cu răul și cruzimea, să se facă dreptate  unde există corupţie sau minciună ori ticăloşie, să pășim drept și frumos prin viață, fără compromisuri? Lăsăm cititorii să răspundă.

Poliţia Călăraşi: CÂINII GĂSIŢI MORŢI, împuşcaţi de membri ai AVPS pe motiv că hărţuiau vânatul

Poliţia Călăraşi: CÂINII GĂSIŢI MORŢI, împuşcaţi de membri ai AVPS pe motiv că hărţuiau vânatul | foto: Laurentiu Chiforescu

Și dacă la început au fost nişte constatări cu ceea ce s-a întâmplat la adăpostul improvizat la ieșirea din oraș, apoi măcelul produs la Luica, deja acum noi, cei care urmărim acest caz, am devenit curioși de cum se fac legile și dreptatea în România deşi mai cunoaştem rezolvări de situaţii ca la români care să vină în sprijinul celui vinovat pentru a-l scoate din culpă ca să devină „nevinovat” cu vină. Am devenit nu doar curioși ci și puțin cutezători să vrem să aflăm adevărul, ceea ce ar putea schimba planurile unora. A ne spăla pe mâini precum Pilat din Pont în fața unei probleme de importanță vitală, transcedentală cum s-a procedat în urmă cu aproape 2000 de ani, este specific unora dintre românii care stau în funcții cheie bine merci în multe situaţii, dar şi pentru o parte din oamenii legii. Nu știu cum, dar în zilele noastre domină mai mult corupția, nedreptatea, ilegalitatea deși tot cei care se află în funcții cheie şi comit greşeli strigă sau vorbesc foarte frumos de valori umane, dreptate, egalitate, umanitate. Interesant joc sau mai bine spus duplicitate care nu deranjează. Laşitatea pentru a dormi liniştit pe pernă acasă a unor concitadini este binecunoscută. Ce să ne mai forţăm sau umplem capul cu a face bine? E mai simplu a face rău că nu dă bătăi de cap. „Curat murdar” ar zice Caragiale.

Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olteniţa a organizat şi desfăşurat acţiuni de combatere a dăunătorilor pe fondul cinegetic 37 Mitreni. Au fost emise în acest sens autorizaţii de vânătoare, care confereau dreptul de a vâna pe fondul cinegetic, activităţile fiind coordonate de reprezentantul legal al acestei asociaţii. Întrebăm atât poliția care investighează acest masacru, cât și vânătorii, mai ales pe cei care se află în spatele acestei fapte: Cum au ajuns oameni buni (după cum observați facem distincția între om și animal) acești câini pe acel domeniul de vânătoare, aceste ființe nevinovate dar vinovate că trăiesc printre noi, cei care am contribuit la înmulțirea lor? Au fost cumva cărați intenționat acolo? Sau au fost omorâți de asemenea intenționat pe un domeniu de vânătoare ca să existe scuza și acoperirea crimei: „grupuri de câini hoinari care hărţuiau vânatul, fapt ce a impus împuşcarea acestora”, iar vânătorii au voie din punct de vedere legal să tragă în orice mișcă în jurul prăzii, cu care se înfruptă mai apoi la prânz sau cină. Cei care au comis aceste fapte fără pic de suflet și gândire oare pot să mai mănânce liniștiți? Se pare că da, pentru că tocmai asta spuneam: valori umane, conștiință, bunătate, frumusețe interioară mai există astăzi doar în filme și cărți, la eroi de basme nu la unii dintre noi. Că așa place unora: să greșească făcând rău și distrugând. Noi nu am mai putut dormi și mânca după ce am văzut prima dată adăpostul pentru câini. Despre cum și ce am simțit văzându-i morți nu mai e cazul să vorbim. De ce? Pentru că nouă ne este greu. Altora nu și asta pentru că nu sunt decât niște animale fără rațiune pentru aceștia din urmă, dar care la o adică pot salva și vieți, dar nu contează. E maidanez nu câine îngrijit și dresat de rasă. Sunt doar niște simple animale care fac umbră pământului degeaba și pentru care omul, ființă rațională de altfel, nu a găsit o rezolvare civilizată de a exista o comuniune a omului cu maidanezul. De fapt greșim, nu omul ci românul pentru că numai în România se întâmple astfel de fapte abominabile.

Poliția continuă cercetările, s-ar putea și pe la Parchet să se mişte ceva. Dar mmmm, nu e mare lucru. Mai pierd unii vremea și cu astfel de situații fără importanță…

Ne plac oamenii care își recunosc greșeala, însă nu putem vorbi în politică sau în anumite structuri ale vieții sociale că se recunosc greșeli, pentru că omul e făcut să greșească și să dea de lucru celor altfel decât cei care greșesc intenționat.

Uneori noi cei care vrem adevăr și dreptate, luptăm cu morile de vânt. Există unii dintre jurnaliști care întâmpină probleme atunci când se bagă unde nu trebuie, sau ”unde nu le fierbe oala”…oala cu ”minuni”. Puțini oameni își dau însă seama că toți suntem doar niște furnici pe pământ și mai devreme sau mai târziu fiecare va plăti pentru fapta sa urâtă, murdară și ascunsă, pentru o crimă, o trădare, minciună, hoție sau orice care să facă să sufere crud și nemilos pe altcineva. Nicolae Iorga spunea ”Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaște decât cel care-l caută.” Fiecare vede adevărul lui într-o problemă, iar dacă o instituție abilitată nu știe să facă dreptate, există cineva mai presus decât noi: DUMNEZEU.

Laura Suzeanu