Primele concluzii ale anchetei DSV Călăraşi după uciderea câinilor din adăpostul de la Olteniţa

În urma anchetei efectuată de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Călăraşi au apărut şi primele concluzii, încheiate cu amenzi. Potrivit proceselor verbale constituite, DSV a amendat cu câte 2000 de lei fiecare din cele două societăţi implicate în procesul de prindere şi adăpostire a câinilor fără stăpân şi anume Societatea Ecosal şi Asociaţia FEC.

Procesul verbal a fost făcut public de Direcţia Sanitar-Veterinară Călăraşi, au fost întocmite şi câteva adrese, reprezentanţii Vier Pfoten formulând şi primele constatări pe pagina de facebook, unde de altfel a fost expusă înştiinţarea DSV cu adresa oficială făcută Fundaţiei bucureştene.

Reprezentantii Fundaţiei internaţionale de protecţie a animalelor fac un comentariu pe pagina lor de facebook: “Raspunsul DSV Calarasi la sesizarea VIER PFOTEN cu privire la uciderea a 30 de caini din adapostul primariei Oltenita: 1. in acest oras nu a fost si nu este inregistrat nici un adapost de caini; 2. s-au aplicat in total amenzi de 4000 de lei. In mod curios, de pe lista entitatilor amendate lipseste tocmai primaria”

Dr. Anca Tomescu se află în acest moment la o conferinţă internaţională, astfel că vom avea primele declaraţii ale acesteia după ce medicul Vier Pfoten va reveni în România.

La data de 27 noiembrie 2012, Asociaţia Fonduri Europene – Consultanţă Curcani, judeţul Călăraşi, şi ECOSAL – Servicii Olteniţa SRL au încheiat un contract de prestări servicii pe o perioadă de un an. În baza acestuia, se instituia obligaţia Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţă de a asigura adăpostirea, hrănirea şi îngrijirea medicală a animalelor fără stăpân, captivate de beneficiarul ECOSAL Servicii Olteniţa SRL, de pe raza municipiului Olteniţa. La data de 15 februarie 2013, reprezentanţii Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani au abandonat adăpostul, lăsând fără supraveghere şi îngrijire  exemplarele canine capturate. Verificările făcute de poliţişti asupra crotaliilor aplicate pe exemplarele canine, găsite decedate în afara comunei Luica, au relevat faptul că acestea aparţineau Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani. Aşadar câinii erau aduşi acolo din adăpostul de la Olteniţa.

Mass media locală şi ulterior televiziunile naţionale au făcut constatările primelor urme lăsate de vânătoarea de la Luica de lângă pădurea Ciornuleasa. De asemenea, Asociaţii şi Fundaţii de Protecţie a Animalelor şi Mediului din România au luat act de fapta şi mâna criminală, făcând mai multe plângeri şi sesizări către organele competente de cercetare. Direcţia Sanitar-Veterinară Călăraşi a demarat o anchetă în jurul datei de 4 martie, anchetă după cum se vede pornită după ce comunitarii au fost eliberaţi din adăpost.

Publicăm adresa DSV către Fundaţia Vier Pfoten:

 
După ecoul lăsat de materialele video din mass media locală, preluate şi de jurnaliştii televiziunilor naţionale, după constatările făcute de fundaţiile şi asociaţiile de protecţie a animalelor, a fost demarată şi o anchetă, separat, a Poliţiei Naţionale. La scurt timp au apărut primele mesaje ale iubitorilor de animale din întreaga lume şi nu doar ale iubitorilor de animale, ci ale tuturor celor care au condamnat fapta de la Luica, coroborată de existenţa unui adăpost canin, ce nu întrunea condiţii legale impuse.

Conform semnalelor noastre, derularea întregii anchete este urmărită de importante instituţii din ţară şi străinătate, de la Poliţie, Parchet până la fundaţii de protecţie a animalelor. Senatori şi deputaţi din Parlamentul României au urmărit evenimentul din judeţul Călăraşi.

În 12 martie senatorii au adoptat o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 131 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şapte abţineri.

Senatorii au reexaminat o propunere legislativă pentru modificarea ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi altor animale, care conţinea o serie de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.
Legea declarată neconstituţională prevedea că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii.

Laura Suzeanu