Primul comunicat de presa al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Oltenita dupa scandalul cainilor impuscati la Luica

Ca urmare a numeroaselor sesizari si reactii publice aparute pe marginea evenimentului petrecut in perioada 28.02-01.03.2013  pe fondul cinegetic nr. 37 Mitreni, aducem  lamuririle de mai jos.

In zilele de 28.02.2013 si 01.03.2013, un numar de 3 reprezentanti ai AVPS Oltenita si 5 membri vanatori  desfasurau activitate curenta de monitorizare si combatere a daunatorilor faunei cinegetice gestionate pe fondul de vanatoare nr. 37 Mitreni. Aceasta obligatie de paza juridica a efectivelor de vanat izvoraste din dispozitiile Contractului  de gestionare a faunei cinegetice cu nr. 3218/ 2011 incheiat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitatea sa de autoritate publica centrala care raspunde de silvicultura. Potrivit acestei conventii incheiate in temeiul Legii nr. 407/2006 privind vanatoarea si  protectia fondului cinegetic, A.V.P.S. Oltenita este obligata sa mentina efectivele de animale aflate pe fondul gestionat la nivelul comunicat anual de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Pe perioada de activitate a contractului,  pe fondul cinegetic trebuie pastrat un echilibru in randul speciilor de fauna cinegetica. Astfel, la speciile sedentare la care sunt legal stabilite  efective optime, acestea trebuie strict respectate. Acest lucru se poate face printr-o gestionare corespunzatoare a fondului cinegetic constand, printre altele,  in desfasurarea de actiuni specifice  in functie de perioada anului. Toate aceste activitati sunt prevazute ca sarcini contractuale si constau in paza fondului cinegetic, combaterea braconajului cinegetic, asigurarea linistii vanatului, asigurarea locurilor de inmultire si hranire, asigurarea hranei complementare pe timpul iernii, combaterea daunatorilor vanatului etc.

Raul Tugui, director AVPS Oltenita | foto: protv

Diminuarea efectivelor cinegetice din motive imputabile A.V.P.S. Oltenita atrage sarcina dezdaunarii proportionale cu pagubele rezidand din diferenta dintre efectivele aprobate si cele rezultate in urma evaluarilor ce se realizeaza anual. O astfel de incalcare contractuala determina si rezilierea conventiei de gestionare.

In scopul respectarii legii si contractului de gestionare, monitorizand permanent efectivele de animale pe specii, A.V.P.S. Oltenita verifica regulat existenta unor dezechilibre intre numarul exemplarelor protejate si exemplarele apartinand unor specii daunatoare (cioara griva,cotofana, vulpe, sacal etc.).

In exercitarea acestui control permanent, in data de 28.02.2013   un numar de membri vanatori au constatat ca pe fondul de vanatoare nr. 37 Mitreni se aflau peste 150 de exemplare de caini neinsotiti care nu isi justificau prezenta, fiind departe de orice asezare umana. Au fost observate acte de haituire a vanatului si de capturare a unor exemplare de pui de iepure. De asemenea, s-a evidentiat ca starea de sanatate a acestor caini era precara, unii prezentand semnele unor boli extrem de contagioase (scabie).   De asemenea, trebuie subliniat ca pe  fondul cinegetic 37 Mitreni a fost declarat de catre DSVSA Calarasi in luna ianuarie anul curent focar de rabie in urma analizarii unui cadavru de vulpe vanat pe acest fond.

Avand in vedere pericolul iminent ce viza toate speciile sedentare aflate pe fondul cinegetic Mitreni,reprezentantii asociatiei impreuna cu membrii vanatori au decis aplicarea masurilor prevazute de dispoz. art. 19 din Legea nr. 407/2006: “(3) Pisicile si câinii sãlbãticiti sau hoinari gãsiti pe suprafetele fondurilor cinegetice se împuscã fãrã restrictii si fãrã obligarea la despãgubiri, iar fapta nu constituie infractiune.

(4) Pisicile si câinii care sunt în situatia prevãzutã la alin. (3) se împuscã de cãtre personalul de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau de vânãtori, cu ocazia actiunilor organizate în acest scop, la care participã si personal de specialitate al gestionarului sau cu ocazia vânãtorilor organizate.”

Subliniem ca aceste actiuni se desfasoara pe fondurile cinegetice in baza unor autorizatii de vanatoare pe care gestionarul de fond cinegetic le elibereaza pentru speciile daunatoare vanatului. Aceste normative se stabilesc de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, anual,prin regelementarea unor cote de recolta in functie de efectivele din teren care trebuie tinute in anumite limite pentru a nu produce pagube majore in randul celorlalte specii de interes cinegetic. Prezenta pe fondul cinegetic in numar foarte mare a acestor caini hoinari infometati si bolnavi in perioada cand speciile de animale salbatice procreeaza si nasc  pui impunea luarea unor masuri de urgenta pentru eliminarea lor din teren.

Astfel, s-au organizat in conformitate cu prevederile legii 407/2006 si ale Ord. MADR cu nr 353/2008 doua actiuni de combatere a daunatorilor in 28.02.2013 si 01.03.2013, actiuni la care au fost vanati si o parte din cainii hoinari aflati pe teren. Acestia au fost transportati in apropierea soselei dintre comunele Luica si Manastirea cu intentia de a fi ridicati ulterior si transportati la locul de incinerare.

Actiunile intreprinse de asociatia noastra au dus la eliminarea unor reali pradatori ai vanatului. Este notoriu nu numai pentru vanatori ca acesti caini hoinari fara stapan, odata lasati liberi pe camp, fara hrana, revin foarte repede la instinctele ancestrale de pradatori, se organizeaza in haite bine ierarhizate si ataca atat speciile de vanat cat si animalele domestice si insotitorii acestora aflati pe camp. Crescatorii de animale de la cantoanele silvice, padurarii, primarii comunelor din zona pot confirma o astfel de realitate, asociatia noastra fiind solicitata de nenumarate ori sa acorde sprijin comunitatilor locale afectate de aceste haite de caini hoinari.

In scopul combaterii si prevenirii epizootiilor, DSVSA Calarasi ne-a impus drept sarcina intensificarea actiunilor de combatere a speciilor de canide (vulpi, sacali ) de pe fondul cinegetic 37 Mitreni, care desi au fost vaccinate periodic prin momeli artificiale plasate la vizuini, parte dintre ele au fost infestate cu rabie. In acest context, este bine sa reflectam la ce consecinte ar fi dus contaminarea cu acest virus a cainilor eliberati in camp. Cum s-ar fi putut stopa transmiterea acestor boli grave de catre cainii purtatori dupa imprastierea lor pe cele 12000 ha ale fondului 37 Mitreni? Ce impact ar fi avut asupra tuturor speciilor salbatice si chiar asupra omului?

De asemenea, trebuie facut cunoscut publicului larg ca eliberarea cainilor din adaposturi in luna februarie anul curent nu este un fenomen singular. Periodic, pe toate fondurile cinegetice gestionate de asociatia noastra, dar si de alte asociatii din tara sunt eliberati regulat caini din adaposturi, desi fapta constituie contraventie sanctionata atat de Legea 407/2006 cat si de Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor.

Ce s-ar intampla daca noi, vanatorii, nu am actiona? Propunem urmatorul scenariu, perfect plauzibil: campurile si padurile s-ar popula cu caini salbaticiti, in timp ce speciile salbatice de vanat ar disparea. Daca umplem si campurile si padurile cu caini fara stapan, asa cum am facut cu orasele, oare nu vom deveni o tara in care sa ne fie frica sa iesim din case, sa ne fie frica sa ne lasam copiii sa se joace in parcuri?

S-a tot vorbit cu ocazia incidentului de la Luica despre cruzime fata de animale lipsite de aparare. Dar oare puii speciilor de vanat pe care cainii hoinari ii decimeaza pe fondurile cinegetice pentru a se hrani nu sunt lipsiti de aparare? Invitam pe concetatenii noastri de buna credinta sa ni se alature in teren,  sa priveasca ce se intampla si sa auda vaietul de durere al unui pui de caprioara sau iepure sfasiat de cainii hoinari. Sa ne gandim toti la cate vieti curma un singur caine hoinar aflat pe camp in decursul unui an pentru  a-si asigura hrana zilnica.

Campaniile denigratoare  din ultima perioada vor sa acrediteze ideea profund gresita ca vanatorii nu iubesc animalele. Dimpotriva, asociatiile vanatoresti  ingrijesc si se preocupa atent, professional si pe baze stiintifice de bunastarea animalelor salbatice, dovada ca Romania este una din putinele tari din Europa care inca mai are vanat. Majoritatea vanatorilor din asociatia noastra sunt posesori cu acte a minim unui caine pe care il iubesc si ingrijesc corespunzator, pe care nu il abandoneaza cunoscand ca  exista riscul de a raspunde pentru un astfel de gest iresponsabil.

Adresam tuturor o invitatie la reflectie, urmand ca fiecare dintre noi sa dea dezlegare aceastei false dileme in legatura cu vinovatii pentru aceasta stare de lucruri pe care vanatorii sunt ultimii  care si-o doresc. Asadar, a cui ar fi o astfel de culpa: celui care ingrijeste animalele salbatice, sau celui care, cu cinism, le colecteaza sub pretextul ingrijirii, beneficiind pentru aceasta de fonduri publice, pentru ca mai apoi sa le infometeze si sa le elibereze bolnave la intamplare?

director Ing. Tugui Raul (comunicat de presa AVPS Oltenita)