Proiectil neexplodat găsit de un cetăţean pe marginea unui sant. Vezi cum s-a terminat intervenția pirotehniștilor de la I.S.U. Călărași

Un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt în rezolvarea unei situaţii ce putea deveni un pericol la un moment dat. Este vorba de un proiectil descoperit de un cetăţean din Călăraşi, descoperire făcută în zona combinatului siderurgic, pe marginea unui şanţ. Proiectilul exploziv avea calibrul de 152 mm şi face parte din categoria „muniţie rămasă neexplodată”.

Atunci cand descoperiti  elemente de muniţie rămasă neexplodată, sunati imediat la 112

Atunci cand descoperiti elemente de muniţie rămasă neexplodată, sunati imediat la 112

Potrivit purtătorului de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, plt. maj. Ştefan Ovidiu Tătăranu, specialiştii pirotehnişti s-au deplasat în data de 27 martie 2013, la ora 10.00, în zona combinatului siderurgic, în spatele fabricii de oxigen, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul proiectilului. Respectivul proiectil exploziv a fost descoperit pe un teren viran, proprietate aparţinând domeniului public al localităţii, pe marginea unui şanţ, de către Nicolae  C. Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită pe marginea şanţului, acesta a anunţat de urgenţă organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112. Specialiştii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Călăraşi au intervenit rapid la faţa locului cu o autospecială şi au ridicat proiectilul exploziv, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi recomandă cetăţenilor ca, în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi, la numărul de urgenţă 112. De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.

Laura Suzeanu