Ambulanţa, SMURD, pompierii şi poliţia au salvat vieţi la Şcoala nr. 3 Olteniţa

În cadrul activităților ce formează programul educațional ”Să știi mai multe, să fii mai bun”, elevii școlilor și liceelor din Oltenița participă săptămâna aceasta la activități extrașcolare. Așadar, săptămâna ”Școala altfel” s-a înlocuit cu programul educațional cu tema de mai sus.
Un program plin de cunoștințe, aplicativ, practic, dar mai ales o noutate pentru copii a fost prezentat miercuri, 3 aprilie, la Școala Gimnaziala ”Mircea Eliade” (Școala cu clasele I-VIII nr. 3) Oltenița. Elevii şcolii, cu precădere cei din clasele primare au asistat la câteva exerciții aplicativ-demonstrative, cei implicați contribuind astfel la îmbogățirea cunoștințelor copiilor. Cei mici au aflat ce trebuie să facă, cum urmează să reacționeze în situații de urgență, în cazuri extreme sau de urgenţă în care un coleg de-al lor trece printr-un accident, fie că este vorba de o problemă de sănătate ce îl poate afecta subit, fie că devine victima unui incendiu, fenomentul putându-l bloca sub grinzi ori alte construcții prăbușite de flăcări, după cum a fost regizat întregul scenariu.

Copiii au asistat la exercițiile forțelor participante: Serviciul de Ambulanță, SMURD, ISU (Pompieri), Poliția națională. Coordonator al acestor acțiuni a fost asistent Daniela Crețu de la Serviciul de Ambulanță Călărași-Punct de lucru Oltenița. Pentru minutele demonstrative, asistentei i-au stat alături Marcel Paraschiv de la Serviciul SMURD Oltenița, Gheorghe Becheru de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” Călăraşi – Detaşamentul Olteniţa, Cristi Soare de la Poliția Națională Olteniţa. Invitat din partea ISU Călăraşi a fost Bogdan Adrian Marinescu. Reprezentantul călărăşean a adunat la final pentru copii toate concluziile exerciţiilor, arătîndu-le micuţilor cum se foloseşte un extinctor, propunându-le pentru câteva minute să devină pompieri.

 

 

Acţiunea intitulată  sugestiv “Lanţul Supravieţuirii” i-a avut ca mici actori pe elevii clasei a II-a ai învăţătoarei Liliana Zamfir, principalii jucători de scenă fiind Amelia Păsat şi Alin Lungu. Elevii şcolii au primit astfel informaţii detaliate, adecvate vârstei şi nivelului lor de cunoştinţe.

Coordonatorul întregii acţiuni a şcolii, gazdă şi prezentator al acţiunilor demonstrative, a fost directorul instituţiei de învăţământ Elena Becheru. Aceasta declară că este mulţumită de cum s-a derulat acţiunea, că este o noutate pentru şcoală, în acelaşi timp pentru municipiu în ceea ce priveşte tema aleasă şi forţele implicate în exerciţiu. Directoarea şcolii mulţumeşte celor care au muncit la organizarea întregii acţiuni, copiilor, profesorilor, şi nu în ultimul rând Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi prin reprezentantul acestuia, inspector pentru învăţământul primar Laura Munteanu.

Laura Suzeanu