Comisarii CJPC Calarasi ne invata cum sa consumam produsele de Pasti

In perioada premergatoare sarbatorilor Pascale, comisarii CJPC Calarasi (Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului) desfasoara activitati de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor specifice acestei perioade: peste, carne si preparate din carne,oua, vopsea de oua, vin, produse de patiserie si cofetarie.

foto: adevarul.ro

foto: adevarul.ro

Potrivit unui comunicat de presă, dintre deficientele constatate pana la acest moment sunt amintite urmatoarele: nerespectarea conditiilor de depozitare prescrise de producator la peste, carne si preparate din carne; lipsa etichetarii produselor cu elementele de identificare si caracterizare ale acestora; lipsa afisarii preturilor la produsele expuse la comercializare; nerespectarea bunei vecinatati la depozitarea produselor alimentare; lipsa inscriptionarii denumirii si adresei producatorului pentru produsele importate din afara Uniunii Europene; dubla etichetare pentru o serie de produse alimentare.

Inspectorii recomanda cateva sfaturi tuturor consumatorilor. Astfel, carnea de miel trebuie cumparata numai din locuri si spatii special amenajate. Aceasta trebuie sa fie stampilata cu stampila sanitar-veterinara, sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare, carnea de miel achizitionata se va transporta in conditii igienice cat mai rapid si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C. Consumatorii vor verifica ma cumparare daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna. In aceste cazuri pestele este alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea consumatorilor. Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata fiind partial acoperit cu fulgi de gheata.

Inspectorii cer consumatorilor sa evite achizitionarea oualor din locuri si spatii neamenajate si neautorizate in acest scop, sa nu cumpere oua a caror coaja este crapata, murdara sau sparta, la spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul. Consumatorii trebuie de asemenea sa verifice data durabilitatii minimale inscriptionata pe ambalaj, in cazul oualor ambulate sau pe un afis alaturat, impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate , categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere. Vopseaua de oua se va cumpara numai din spatii autorizate, se va urmari incadrarea produsului in data durabilitatii minimale, nu se va utiliza vosea pentru textile la vopsirea oualor deoarece poate prezenta pericol pentru sanatate.

Cu privire la produsele de patiserie, inspectorii CJPC Calarasi cer consumatorilor sa le cumpere numai din locuri si spatii autorizate. Spatiile comerciale in care se vand aceste produse trebuie sa fie curate in permanenta si bine intretinute, iar data durabilitatii minimale inscriptionata pe eticheta produselor se va verifica. De asemenea, se va avea in vedere faptul ca produsele de patiserie neambalate au valabilitate 24 de ore de la data fabricatiei.

Vinul se va achizitiona numai din locuri autorizate. Nu se vor cumpara produse care se vand in recipiente PET refolosite de la vanzatorii ambulanti. Consumatorii trebuie sa verifice etanseitatea recipientelor. Vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.

Laura Suzeanu