Elevii Școlii Gimnaziale ”Profesor Lucian Pavel” Oltenița au învățat cum să participe corect la traficul rutier

Școala gimnazială ”Profesor Lucian Pavel” Oltenița a avut „o altfel” de idee în cadrul activităților prilejuite de programul ministerului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” din 1-5 aprilie 2013. Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a ai școlii, coordonați prin directorul instituției profesor Violeta Pârnac și însoțitorul copiilor profesor Marin Podocea, au aflat cum trebuie să participe la traficul rutier. Din partea Poliției Oltenița de la Biroul Rutier a fost prezent inspector Florin Matei, la acțiunea dedicată educației rutiere venind și alte cadre didactice din școală.

În urma unui parteneriat încheiat între școală și poliția rutieră, copiii și-au format prin această acțiune deprinderi de comportament civilizat preventiv a actualilor mici pietoni și viitori participanți la trafic. De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea comportamentului pozitiv vizând protecția și securitatea participanților la trafic. În același timp, s-a dezvoltat spiritul de lucru în echipă și colaborarea cu Poliția Rutieră Oltenița.

Inspectorul rutier a prezentat copiilor noțiuni despre circulația rutieră, elevii au cerut informații despre noile prevederi ale Codului Rutier privind examenul de conducere a mopedelor. Copii au făcut câteva demonstrații practice în mersul pe bicicletă, cu dirijarea circulației.

După aceste lecții utile, elevii școlii au concluzionat ce au învățat, ei fiind convinși că vor deveni pietoni cu un comportament așa cum cere regulamentul rutier.

Reprezentantul poliției a întocmit și un proces verbal încheiat cu școala, în care sunt trecute regulile elementare pe care pietonii trebuie să le respecte cu scopul de a preîntâmpina producerea de accidente rutiere. Elevilor le-a fost adus la cunoștință inclusiv comportamentul pe care pietonii sunt obligați să-l aibă pentru a traversa pe drumurile publice în siguranță, pe trecerile semnalizate cu indicatoare sau delimitate prin marcaje.

Directoarea școlii ”Profesor Lucian Pavel”, profesor Violeta Pârnac, este foarte mulțumită de acțiunea săptămânii trecute, cu atât mai mult cu cât aplicația a fost una practică nu doar teoretică.

Laura Suzeanu