Radovanu : Un preot ortodox o şantajează pe o văduvă săracă: „Dacă nu-mi dai 7.000.000 de lei, nu-ţi îngrop bărbatul” (?!)

E incredibil, dar, din păcate, adevărat! Ţăranca Floarea Ungureanu, din comuna Radovanu (jud. Călăraşi) a rămas văduvă. Femeia e atît de săracă, încît n-a mîncat de 3 zile. Exact răstimpul în care unul din cei 3 preoţi din zonă, pe nume Toader, o ameninţă şi o şantajează: „Dacă nu-mi dai 7.000.000 de lei, nu-ţi îngrop bărbatul“. Asta, în ciuda ordinului dat de Patriarh şi de Sfîntul Sinod ca familiilor foarte sărace Biserica să nu le perceapă nici un fel de plată în astfel de situaţii. Femeia a venit la Bucureşti, disperată. Plîngea în hohote. Mai ales că mortul începuse să se descompună pe năsălie, din cauza vremii calde. Această situaţie incredibilă a ajuns şi la urechile Tribunului Vadim, care a intervenit ferm. A fost informat Episcopul de Călăraşi. Nemernicul e protejat de Protopopul de Olteniţa, un oarecare Necula, din motive de şperţuri şi plocoane. În final, sărmanul creştin a fost înmormîntat, dar aşa-zisul popă Toader, nesocotind ordinele superiorilor săi, tot măgar a rămas, zicîndu-i văduvei: „Bine, dai cîţi bani ai“. sursa: ziartricolorul.ro

Biserica din Radovanu

Biserica din Radovanu

Neînţelegerile „creştine” dintre anumiţi preoţi şi enoriaşi fac din ce în ce mai des obiectul, mobilul sau dacă vreţi deliciul mass mediei. Şi pentru că niciodată nu iese fum fără foc, iar într-o problemă există deopotrivă adevăruri şi ficţiuni, plăsmuiri de o parte sau de alta a personajelor implicate, dar şi pentru că deja în Olteniţa  acest incident a luat amploare, am întrebat preotul paroh al bisericii din Radovanu, părintele Sorin Toader, cum s-a ajuns la acest conflict, dacă într-adevăr bătrâna a fost motivată să ajungă la Bucureşti pentru a-şi căuta protecţie sau un sprijin la o publicaţie, ori persoană influentă, cu oarecare notorietate în viaţa socială.
Părintele ne-a declarat că nu este nimic adevărat, insistând pe afirmaţia că enoriaşilor le-a transmis de fiecare dată să aducă bani după posibilităţi pentru serviciile bisericeşti. Nu am aflat însă ce sumă a cerut bătrânei, şi chiar dacă a cerut câţi bani pretinde femeia, oricum nu ar fi recunoscut. Asta ar fi însemnat complicarea situaţiei, care şi aşa nu a fost prea plăcută. Părintele Toader o ţinea una şi bună că a cerut bătrânei exact cum susţine el că cere enoriaşilor, adică „după posibilităţi”. Părintele bisericii din Radovanu afirmă că bătrâna a procedat astfel, pentru a obţine bani de la Corneliu Vadim Tudor, acolo unde aceasta a ajuns să-şi spună off-ul. „Nu este adevărat. De unde a cerut ajutor, a vrut bani. Este o minciună spusă, declaraţia a ajuns la Episcopie. Pe 1, pe 2 aprilie a fost făcută o anchetă de către părintele protoiereu Necula, există un raport depus la Protoierie, alături de declaraţiile femeii şi familiei. Noi la biserică am făcut înmormântări gratuite unor oameni sărmani, unora care s-au înecat în Argeş, cum era să cer atâţia bani?” încheie părintele Toader.
Potrivit informaţiilor noastre, părintele Sorin Toader se află în graţiile părintelui protopop, Marian Necula, evident că dacă ar fi intervenit o muşamalizare a întâmplării, nu este de mirare că preotul iese nevinovat iar femeia este ori nebună, ori escroacă, ori mincinoasă. Dacă însă s-a procedat corect şi nu există minciună, tentativă de înşelătorie, ascunzişuri, atunci bătrâna poate fi acuzată chiar şi de ce spune părintele mai sus, dar cu un bătrân noi credem că trebuie să fim concilianţi, indulgenţi, blânzi, părtinitori, înţelegători, iertători. Cu atât mai mult cu cât un preot, călugăr, protopop, episcop, mitropolit sau patriarh sunt slujitorii lui Dumnezeu. Şi cine este Dumnezeu? Sau cum este El slujit de cei care ar trebui să practice învăţăturile lui Hristos cunoscute, aflate, studiate în facultăţi de teologie şi seminarii? Fereasca Dumnezeu de cel care ajunge să se creadă însuşi Dumnezeu!…
Printre altele, Arhimandritul Iustin Pârvu spunea despre minciună că a venit pe lume odata cu adevarul: „Omul trebuie sa treaca incercarea asta, sa aleaga. Daca alegi adevarul, alegi viata. Daca alegi sa traiesti in minciuna, te supui diavolului. Cu fiecare minciuna spusa, omul se indeparteaza de rai. Si Adam a incercat sa-l minta pe Dumnezeu cand a fost prins pacatuind.” afirma părintele Iustin într-un interviu.

Laura Suzeanu