Românismul – tema unei noi apariții editoriale la Oltenița a profesorului Nicolae Mavrodin

Profesorul Nicolae Mavrodin ne-a obişnuit cu apariţiile sale de carte, prilej de meditaţie pentru cei care doresc să citească şi altceva decât un ziar, diferite articole şi apariţii editoriale on line. Începutul lunii aprilie a fost pentru profesorul publicist o nouă ocazie de a-şi face cunoscut un studiu tipărit, de-abia sosit de la Editura Prim din Iaşi.
Cei care au reuşit să intre în posesia cărţii şi au parcurs rândurile sale spun că este o documentare minuţioasă, un material foarte interesant care aminteşte marile personalităţi. Titlul „Ei au întreţinur românismul” incită prin încărcătura sa patriotică, personajele cărţii fiind scoase în evidenţă cu ceea ce au realizat, întreprins şi finalizat în cariera lor, personalităţi care s-au înscris în galeria celor ce n-au uitat unde s-au născut şi s-au format.
„Prezentarea acestor corifei ai românismului în ordine cronologică, a fost o condiţie esenţială a apariţiei şi editării acestei lucrări.” ne mărturiseşte autorul cărţii.
În deschiderea acestui volum, autorul îl elogiază pe cel care a fost cunoscut sub aprecierea de „crăişorul munţilor”, nimeni altul decât Avram Iancu.
În galeria lampadoforilor spiritului românesc se înscriu ţăranul autodidact Gheorghe Cârţan, cel care a mers pe jos până la Roma să-şi cunoască obârşia înnoptând la poalele Columnei lui Traian, apoi doctorul Nicolae Paulescu-descoperitorul insulinei, dar şi mari interpreţi ai cântecului românesc popular ca Jean Moscopol, Teodor Zavaidoc şi Benone Sinulescu.
Printre cei prezentaţi se numără şi câţiva din Olteniţa şi împrejurimile sale. Este vorba de marele regizor şi actor Dan Puican, doctorul Constantin Deculescu, generalul de brigadă Gheorghe Popa, profesorul şi politologul Nicolae Dima stabilit în Stale Unite ale Americii din 1968, inginerul hidrotehnic Marin Ioniţă.

Profesorul Nicolae Mavrodin descrie prin volumul de reiterare a celor mai mari personalități românești acțiunile celor care au dus la întreținerea spiritului românesc, atât în țară cât și dincolo de hotarele țării, cei care prin faptele sau inițiativele lor din carieră au produs schimbări în viața socială, culturală, istorică, actoricească a epocilor în care au trăit.
Nicolae Mavrodin pregătește alte două proiecte de carte. Este vorba de două călătorii în timp: Teribilul secol al XVII-lea și Mari sultani ai Imperiului Otoman.

Laura Suzeanu