Sindicaliştii din învăţământ s-au izbit de refuzul primarului Petre Ţone de a picheta sediul administrativ local

Sindicatul Liber din Învăţământ din judeţul Călăraşi a decis pichetarea instituţiilor care reprezintă autoritatea publică din zonă. Acţiunea în care ar fi trebuit să fie antrenate mai multe persoane, în special din categoria personalului nedidactic, nu s-a putut desfăşura decât la Călăraşi pe 2 aprilie între orele 16,00-17,00 în faţa Prefecturii, la Olteniţa pichetarea nemaiavând loc.

Primaria Oltenita | foto arhiva

Primaria Oltenita | foto arhiva

Conform normelor în vigoare la Olteniţa s-a cerut acordul pentru desfăşurarea acţiunii pe platoul aflat vis-a-vis de Primăria Olteniţa, loc în care s-au desfăşurat de fiecare dată manifestările organizate de sindicat, una din aceste acţiuni s-a organizat în anul 2010 ca urmare a nemulţumirilor salariale. Sindicatul Liber din Învăţământul Judeţean Călăraşi a înaintat Primăriei Olteniţa o adresă prin care s-a solicitat pichetarea zonei, mai exact exprimarea nemulţumirilor vis a vis de Primăria Olteniţa lângă parc. Primarul Petre Ţone nu a fost de acord ca pichetarea să se desfăşoare în locul menţionat, declinându-şi competenţa în rezolvarea revendicărilor personalului nedidactic. Ca alternativă, Ţone a oferit alte locuri din oraş pentru desfăşurarea acestei manifestări, mai exact în faţa Judecătoriei, în faţa supermaketului Billa sau pe platforma din faţa construcţiilor de blocuri de pe Tineretului colţ cu Mărăşeşti. Conducerea Sindicatului Călăraşi (SLIJ) prin Aurel Bogatu şi Mariana Capşa, a considerat că desfăşurarea pichetării în alte locuri este inutilă şi nerelevantă pentru oficialităţi şi opinia publică, hotărând suspendarea acesteia în Olteniţa şi luând în calcul alte forme de protest.
Primarul Petre Ţone a declarat pentru olteniteanul.ro că Primăria Olteniţa nu era răspunzătoare de revendicările sindicaliştilor, astfel încât le-a oferit acestora alte locuri. La menţiunea că orice nemulţumire a unui cetăţean legată de o problemă publică se exprimă întotdeauna în faţa unei autorităţi dintr-un oraş, municipiu, comună, în acest caz Primăria Olteniţa, al doilea municipiu de la malul Dunării nefiind reşedinţă de judeţ, Ţone spune că Prefectura reprezintă în teritoriu Guvernul dar Primăria nu, iar dacă o astfel de manifestare s-ar fi petrecut în faţa Primăriei olteniţene trecătorii ar fi făcut legătura cu o nedreptate făcută de autoritatea locală olteniţeană. Petre Ţone menţionează faptul că întotdeauna acesta a fost de partea cadrelor didactice, a susţinut învăţământul.

Pentru prima dată în istoria localitării de când există democraţie, sindicaliştii s-au lovit de acest refuz nejustificat spun ei, fiecare dintre locaţiile indicate de primar însemnând un atac direct la zona respectivă, chiar dacă greviştii ar fi pichetat pe domeniul public din faţa punctului regional propus. Mai mult decât atât, o pichetare în faţa Tribunalului şi Judecătoriei Olteniţa nu ar fi fost posibilă, devine o încălcare a legii, instituţiile reprezentând autorităţi judiciare fără legătură cu administraţia publică locală, cu autoritatea executivă, cele două obiective judiciare fiind şi protejate.

Laura Suzeanu