Slujbă de Florii la Mănăstirea Negoieşti , restaurată prin Regio !

În Mânăstirea Negoieşti s-a oficiat duminică prima slujbă în biserica restaurată. Mânăstirea este singurul lăcaş de cult din judeţul Călăraşi care a primit fonduri nerambursabile în cadrul Regio.

 

 

În luna mai 2011, Parohia Negoieşti a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoieşti”, pentru care a primit fonduri nerambursabile în cadrul Axei prioritare 5, dMI 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”. Valoare totală a proiectului este de 10.593.303,72 lei, din care 5.668.650,68 lei reprezintă valoarea eli – gibilă nerambursabilă, 115.686,75 lei este cofinanţarea beneficiarului, 2.055.519,10 lei este suma cheltuielilor neeligibile, iar 1.102.108,88 lei reprezintă valoarea autofinanţării. Implementarea acestui proiect vizează restaurarea monumentului de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea. Până în prezent au fost montate turlele mici şi turla mare, a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au recondiţionat în mare parte picturile interioare, a fost înlocuită reţeaua electrică şi a fost modernizat sistemul de încălzire al bisericii.

Dupa slujba de duminica, preotul Nicolae Trusca de la Parohia Negoiesti a declarat urmatoarele: ” Mai sunt multe de facut dar aceasta zi a fost o izbanda si incheie o etapa. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa ajung aici.”

Restaurarea Mănăstirii negoieşti s-a făcut prin fonduri Regio, valoarea totală a proiectului fiind de 10.593.303,72 lei

Restaurarea Mănăstirii Negoieşti s-a făcut prin fonduri Regio, valoarea totală a proiectului fiind de 10.593.303,72 lei

Pictura Constantin Lecca 1864 Biserica Negoiesti in restaurare | foto: http://nicolaetrusca.wordpress.com/

Pictura Constantin Lecca 1864 Biserica Negoiesti in restaurare | foto: http://nicolaetrusca.wordpress.com/

surse: adrmuntenia, nicolaetrusca.wordpress.com