Veniţi sâmbătă la o plimbare cu caiacul pe Dunăre!

Nivelul Dunării se află zilele acestea la cote record. Asta nu se întâmplă foarte des, dar atunci când se întâmplă, apa inundă malul, intrând în pădure. Acest lucru a oferit iubitorilor de caiac din Olteniţa perspectiva de a ajunge cu ambarcaţiunile în zone unde nu se poate ajunge în niciun alt mod. După cum spun băieţii din echipă, ultima dată când s-a întâmplat un astfel de fenomen a fost în anul 2010 când iuitorii de caiac au făcut câteva expediții prin pădure. “Nimeni nu poate anticipa cât timp Dunărea va rămâne la acest nivel ridicat. Poate dura până în luna iunie, cum a fost în 2010, sau poate scădea într-o săptămână sau două. Tocmai de aceea vă invităm week-end-ul acesta la o tură de o zi cu caiacul prin pădurea din amonte de vărsarea Argeșului în Dunăre. Deși vegetația încă nu a explodat foarte mult suntem siguri că vom avea parte de o zi extraordinară, padelând prin pădurea de pe malul Dunării.” spun băieţii din echipa olteniţeană de caiac.

foto: turecaiac.ro

foto: turecaiac.ro

Ei vă invită sâmbătă, 6 martie, pe toţi pasionaţii de caiac sau iubitorii de natură prin pădurea de pe malul Dunării într-o tură lejeră de o zi. Sunt disponibile 12 locuri în caiacele și canoele de la dispoziţia organizatorilor. Plecarea este sâmbătă dimineața în jurul orei 9:00 din portul Oltenița, se va pedala în amonte 2 km, apoi prin pădure alți 2km, urmează un grătar ușor la prânz, o perioadă de socializare, apoi se va porni în caiace înapoi spre Oltenița, în jurul orei 16:00.

Taxa de înscriere este de 80 de lei pentru cine se va deplasa cu caiacul băieţilor și 40 de lei dacă solicitantul vine cu caiacul său. Locurile sunt limitate.

Caiacul si canoea definesc două tipuri de ambarcaţiuni, fiecare cu problemele specifice de tehnică, cu istoric propriu, cu probe şi reguli diferite, ceea ce le fac să fie de fapt două discipline distincte printre sporturite nautice. Practicarea lor cere o bună pregătire fizică, multă forţă, echllibru, ritm dinamic, rapiditate şi precizie în execuţie, îndemânare şi coordonare în mişcări.

Caiacul, se pare, a provenit de la eschimoşi, fiind adus prima dată în Europa de la Polul Nord, de către exploratorii scandinavi timpurii. Primul club sportiv în care se practica şi caiacul a fost înfiinţat în anul 1865, în Anglia. Canoea este de origine indiană, sau după alte date de origine canadiană şi îşi face oficial apariţia în Europa prin anul 1876, când au loc primele întreceri în oraşul Koln.

În România, istoria arată că vâslitul pe Dunăre a fost consemnat încă din anul 1455, dar nu se poate afirma că aceasta ar fi originea caiacului şi canoii în ţara noastră. După 23 August 1944, aceste discipline sportive se afirmă puternic atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional.

Pentru mai multe detalii, vizitati http://turecaiac.ro

Laura Suzeanu