VIDEO * Expoziţie de artă la muzeul din Olteniţa

Lumina din Lumina Învierii ne îmbogăţeşte sufletul în pragul marii sărbători a Înălţării Domnului

Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa a fost şi anul acesta amfitrionul expoziţiei dedicate sărbătorii Învierii Domnului. Cu o încărcătură emoţională foarte puternică, în special prin mesajul transmis, expoziţia ni s-a înfăţişat în toată gingăşia sa de culori, inspiraţie şi pioşenie, talentul împletit cu puritatea copiilor fiind nu doar o poartă pentru adulţi de a înţelege rolul sfinţilor în viaţă, dar în special pentru a urma învăţăturile creştine ale fiecărei scene biblice încoronate de pildele lui Hristos. Expoziţia şi tot ceea ce aceasta redă simbolic sau biblic, semnificaţia şi tâlcul lucrărilor constituie un exemplu şi pentru o parte din slujitorii bisericii cu funcţii importante, care de cele mai multe ori uită că noi toţi, indiferent de funcţie sau rang, trebuie să fim milostivi, umili sau smeriţi, discreţi, modeşti, iar biserica ce ne este casă şi spaţiu de odihnă sufletească, locul unde Hristos poposeşte alături de noi, trebuie să fie construită cât mai simplu cu putinţă în aşa fel încât sufletele şi minţile noastre să se încarce cu energie pozitivă, să fie un acoperiş unde tot omul necăjit sau obosit să-şi găsească tihna, biserica fiind de fapt Trupul lui Hristos.

Sărbătoarea Învierii se apropie, aşadar expoziţia adăpostită la etajul superior al muzeului este o oază de bucurie, credinţă, spiritualitate în numele şi cinstea celui care a biruit lumea prin jertfa Sa.

Directorul muzeului gazdă, prof. dr. Done Şerbănescu, consideră că expoziţia de anul acesta „Lumină din Lumina Învierii” este una foarte reuşită şi crede că multe din lucrări vor primi premii importante la concursuri. Acesta prezintă programul de vizitare: „Muzeul este deschis până pe 12 mai, de Duminica Tomii. Intrarea la expoziţie pentru elevi este gratuită. Am cerut Consiliului Local să aprobe petru toţi elevii intrarea gratuită, muzeul fiind o instituţie educaţională. Intrarea va fi gratuită de acum înainte pentru toţi elevii de la toate şcolile, să se bucure, să vadă şi acest muzeu. Copiii pot veni însoţiţi de părinţi sau rude ori în grupuri organizate.” declară directorul muzeului pentru vizitatorii vernisajului.

Tot în cadrul acestei acţiuni, prof. Nicolae Mavrodin a citit o poezie, compoziţie proprie, o creaţie în slava lui Iisus, un îndemn pentru creştini de a-L urma pe Hristos.

Aşa cum este obiceiul, lucrările tematice cele mai bune vor merge la expoziţia de la Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, iar mai departe, cele ce vor fi păşi alt prag după jurizare, vor ajunge la expoziţia „Icoana din sufletul copilului” de la la nivel naţional, organizată de Patriarhia Română.

Părintele protopop Marian Necula, prezent la vernisaj, a felicitat pe cei care au contribuit la continuarea tradiţiei.

Cele mai multe opere şi extrem de frumos concepute, în special icoanele pe lemn, aparţin elevilor de la Clubul Copiilor Olteniţa înscrişi la cercul de Artă Populară coordonat de prof. Ecaterina Mitran. De asemenea, pe standurile amenajate şi pe suporturile muzeului se găsesc lucrări executate de copiii şcolilor din Olteniţa, ale micuţilor artişti de la Grădiniţa cu Program Prelungit Olteniţa, dar şi din alte localităţi ca Radovanu, Stancea, Plătăreşti, Şoldanu.

Expoziţia de pictură şi lucrări cu specific religios se află la a 9-a ediţie şi este o acţiune care se desfăşoară în fiecare an, un model de proiect iniţiat în urmă cu mai bine de 10 ani de Patriarhia Română, iniţiativă care ajută la schimburi de experienţă în domeniul artistic cu tematică creştin-ortodoxă.

Laura Suzeanu