VIDEO * Frauda de 15 milioane euro: Suspecţii au finanţat campania lui Daniel Ruse la primăria Olteniţa

Membrii grupării infracţionale cercetaţi de procurorii DIICOT într-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro au finanţat campania electorală a omului de afaceri Daniel Ruse care a candidat la primăria Olteniţa în 2008 şi în schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan în intravilan.„- Money.ro

Zeci de perchezitii in Capitala si sase judete, la persoane vizate de fraude bancare de 22 mil. euro

Au fost emise 86 de mandate de aducere, suspectii urmand a fi audiati la DIICOT Calarasi | foto: zf.ro

Au fost emise 86 de mandate de aducere, suspectii urmand a fi audiati la DIICOT Calarasi | foto: zf.ro

Suspectii vizati de perchezitiile facute duminica in Capitala si in sase judete erau condusi de Daniel Ruse, arestat anul trecut in dosarul fraudelor bancare, si au creat un prejudiciu total estimat la 22 mil euro.

 La actiunea de duminica participa peste 200 de politisti si un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit Politiei Romane.

„Actiunea este desfasurata de politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Calarasi, sub coordonarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Calarasi si a Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR. La actiune participa aproximativ 200 de politisti, se desfasoara in sistem integrat, sub coordonarea BCCO Bucuresti si procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Calarasi, cu sprijinul SCCO.Giurgiu, SCCO Ialomita si SCCO Ilfov, BCCO Constanta, BCCO. Ploiesti si Jandarmeria Romana. In cauza s-a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.. La actiune participa si un elicopter al MAI”, se precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Potrivit sursei citate, 68 de perchezitii domiciliare sunt efectuate, simultan, pentru probarea activitatii infractionale a unei grupari infractionale organizate, specializate in infractiuni cu consecinte deosebite, respectiv inselaciune, evaziune fiscala si spalarea banilor. Astfel, se fac 46 de descinderi in localitatea Sintesti, judetul Ilfov, doua in Bucuresti, opt in judetul Constanta, sase in judetul Giurgiu, patru in judetul Ialomita, una in judetul Calarasi si una in Ploiesti.

De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspectii urmand a fi audiati la DIICOT Calarasi.

In fapt, pe baza informatiilor obtinute de politistii SCCO Calarasi – Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Bucuresti si a investigatiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit ca, in perioada 2005-2012, s-a constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii de infractiuni grave, respectiv inselaciune, fals si uz de fals, spalare de bani, grup structurat pe relatii ierarhice si personale, care actiona in judetele Calarasi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni in municipiul Bucuresti.

Membrii gruparii sunt suspectati de savarsirea de inselaciuni prin inducerea in eroare a reprezentantilor institutiilor bancare prin prezentarea unor situatii financiare neconforme cu realitatea, in vederea obtinerii unor imprumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante, arata IGPR.

Gruparea era condusa de un barbat, de 44 ani, din municipiul Oltenita, judetul Calarasi, arestat deja in aceasta cauza. Pe baza probelor administrate s-a stabilit ca din aceasta grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane. Acestea au detinut in nume propriu sau prin intermediari mai multe societati comerciale, in numele carora au obtinut credite foarte mari.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca liderul gruparii este Daniel Ruse, aflat in arest, din toamna anului trecut, in dosarul fraudelor bancare cu acte false.

Daniel Ruse a candidat la primaria Oltenita in 2008 | foto: timetv.ro

Daniel Ruse a candidat la primaria Oltenita in 2008 | foto: timetv.ro

Pregatirea activitatii infractionale, arata IGPR, a inceput inca din 2004, cand mai multi membri ai gruparii au achizitionat, prin credite bancare, imobile la preturi mici pe care le-au folosit ulterior, dupa o supraevaluare si „cosmetizare”, la obtinerea creditelor bancare frauduloase.

In urma cercetarilor, a rezultat faptul ca activitatea grupului infractional organizat a fost sprijinita si de un numar insemnat de cetateni de pe raza localitatii Sintesti, judetul Ilfov.

„Din investigatii a rezultat faptul ca, din anul 2005, membrii de baza ai grupului infractional organizat au luat sume importante de bani cu dobanda, de la persoane ce domiciliaza in satul Sintesti, judetul Ilfov. Astfel, in perioada 2005-2010, au imprumutat sume de bani cu dobanda cuprinsa intre 7 si 40% pe luna (aplicandu-se si dobanda la dobanda pentru lunile in care se platea dobanda datorata) de la numeroase persoane din satul Sintesti, sumele de bani imprumutate si dobanzile aferente fiind achitate ulterior din banii obtinuti din creditele bancare frauduloase”, se mai arata in comunicatul IGPR.

Suma totala a transferurilor bancare provenite de la societatile controlate de membrii grupului infractional organizat se ridica la aproximativ 10.000.000 euro, precizeaza IGPR.

Anchetatorii mai spun ca, in grupul infractional organizat, camatarii au gasit o sursa bogata de venituri ilicite, avand interes in a-i imprumuta cu sume cat mai mari pentru a li se restitui ulterior valori insemnate.

Potrivit Politiei Romane, prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.

Cercetarile continua pentru identificarea tuturor persoanelor implicate si probarea intregii activitati infractionale, urmand sa fie dispuse toate masurile care se impun.

In toamna anului trecut, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) informa ca invinuitii din dosarul fraudelor bancare ale gruparii Stan-Ruse sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Din cauza complexitatii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucuresti de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Un alt lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, ar fi incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe .. citeste continuarea pe stirileprotv.ro