VIDEO * Romii din Olteniţa au sărbătorit duminică Ziua Internaţională a Romilor

În fiecare an pe 8 aprilie romii îşi sărbătoresc ziua. La Olteniţa comunitatea de romi a celebrat Ziua Internaţională duminică, 7 aprilie. Fănel Petrescu, preşedintele Filialei olteniţene a Partidei Romilor a pregătit pentru etnia din Olteniţa un program artistic, prezentat de copii de la şcolile gimnaziale A.D. Ghica şi Mircea Eliade Olteniţa, pe scena Sălii de festivităţi a Primăriei Olteniţa urcând şi copii înscrişi la Şcoala de Dans condusă de Vali Stanciu.

Sala Mare a a fost la un moment dat neîncăpătoare, alături de etnia romă au asistat la programul pregătit şi români. Copiii au recitat poezii, au prezentat cu deosebire dansuri ţigăneşti şi arăbeşti, iar la finalul spectacolului fiecare din interpreţi a primit diplome şi câte un premiu.

În fiecare an, preşedintele Partidei Romilor din Olteniţa a organizat Ziua Internaţională a Romilor, programul fiind alcătuit în funcţie de resursele financiare. La spectacolul de duminică a asistat şi viceprimarul municipiului Olteniţa, Ion Mavrodin.

 

Romii aniversează anual la 19 februarie Ziua Dezrobirii lor, iar la 8 aprilie Ziua Internaţională, atunci când au fost adoptate steagul cu roata ca simbol dar şi imnul internaţional al romilor „Gelem, gelem”. Etnia romilor din Olteniţa a sărbătorit ambele zile, cele două prezentatoare ale spectacolului de duminică amintind câteva lucruri importante care au marcat zilele aniversare de amploare pentru etnia romă.

Ziua de 8 aprilie este şi o zi în care romii îşi comemorează victimele Holocaustului.
Limba Romani este limba romilor. Potrivit lingviştilor, ea este de origine indiană şi apropiată de limba hindi, una din limbile din India. Două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene. Restul îl constituie vocabularul împrumutat, în cea mai mare parte din limba persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. În pofida pretinsei sale diversităţi dialectale, limba romani este una şi aceeaşi limbă iar romii din Rusia, Albania, Grecia, ş.a. pot comunica foarte uşor între ei în limba romani.
Din 1990 limba romani dispune de un scris comun, care permite cea mai bună difuzare a literaturii rome. În anumite ţări, cum este România, limba romani este predată în şcoli.
Congresul Uniunii Internaţionale a Romilor de la Londra, în 1971 a definit drapelul romilor ca fiind o roată roşie, încadrând din nou sistemul simbolic indian al roţii, centrată pe un fundal cu două culori: partea albastră de sus, simbolizând Cerul, tatăl infinit al Umanităţii; partea verde de jos, simbolizând Terra, mama Umanităţii. Acest drapel poate fi întâlnit la diferite festivaluri şi evenimente. “Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, al interpretei Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit și țigani fericiți”, peliculă ce datează din 1967. În anul 2002, de 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar, reprezentând 1000 de ani de atestare a romilor în Europa.” ne informează prezentatoarele spectacolului.

Laura Suzeanu