Zilele Municipiului Oltenița – evenimentul lunii aprilie discutat pe toate părțile în plenul ședinței consilierilor

UPDATE , 16:30 – Comunicat de Presa – Primaria Oltenita

Intrucat au fost sesizate anumite discutii legate de data atestarii documentare a localitatii ne vedem obligati sa clarificam aceste incertitudini. Cea mai veche mentiune documentara cunoscuta a localitatii dateaza din 13 aprilie 1515, intr-un document emis de catre Neagoe Basarab, domnul Tarii Romanesti, prin care acesta intarea stapanirea unor sate lui Tatu vataful si altor “slugi credincioase”, pentru “dreapta si credincioasa slujba”

 

Consiliul Local Olteniţa este coorganizator al acțiunilor prilejuite de ”Zilele municipiului Oltenița”, care anul acesta s-au decalat, evenimentul aniversar fiind stabilit în perioada 11-14 aprilie.

Flyerul Oficial

Flyerul Oficial

Pentru desfășurarea evenimentului s-au propus 30.000 lei (300 de milioane lei vechi) pentru cheltuieli din bugetul local. Organizatorii festivalului sunt Consiliul Local și Primăria Oltenița, Agenția Județeană ”Sportul pentru Toți”, Clubul Elevilor Oltenița, Events Management Company, fiecare dintre cei enumerați mai sus având sarcini stabilite punctual. Consiliul Local și Primăria Oltenița vor pune la dispoziția organizatorului de spectacole Events Management Company arealul de desfășurare a evenimentului, care va fi Bd. Tineretului, Bd. Republicii până în Str. Nicolae Bălcescu, Aqua Parc, 11 aprilie fiind prima zi de start a festivalului când se va monta scena pentru spectacolele invitaților. Consiliul Local și Primăria vor asigura utilitățile evenimentului, paza generală a evenimentului, vor pune la dispoziția organizatorului 3 societăți locale ce vor participa cu titlu gratuit la eveniment. Agenția Județeană ”Sportul pentru Toți” va asigura organizarea și desfășurarea concursurilor și competițiilor sportive, parțial premii pentru participanți, diplome pentru ocupanții primelor trei locuri la fiecare concurs și competiție sportivă. Clubul Elevilor va asigura organizarea și desfășurarea unui program artistic prin festivalul de Dans Național ”Alizee”. Events Management Company vor întpcmi schița arealului și vor respecta amplasamentul aprobat, vor asigura prezența participanților de profil, respectarea normelor PSI și de protecție a muncii cu obținerea avizelor necesare pentru desfășurarea evenimentului. Compania va realiza concerte în fiecare zi cu trupe și soliști de marcă din România, acoperind mai multe genuri muzicale. Este vorba de Mc Sebastian & Kiki, Karaoke Still, Anda Adam, Hi-Q, Bandidos, care vor oferi spectacol gratuit publicului. De asemenea, Events Management Company va respecta parteneriatul cu Primăria Oltenița și va menționa sigla/logoul de partener în toate mediile de promovare a evenimentului. Potrivit programului propus de organizatorul de spectacole, pe 11 aprilie vor urca pe scena amplasată în centrul municipiului Mc Sebastian Baciu&Mc Kiki cu program karaoke still, animație scenă, concursuri. Vineri, 12 aprilie, Events Management Company prezintă în afara concursurilor și animației de scenă 3 artiști de la concursul Vocea României, după care oltenițenii se vor întâlni pentru prima dată cu Trupa Bandidos. Sâmbătă va urca pe scenă trupa Hi-Q după momentele de karaoke ce vor face încălzirea publicului și atmosferei. Duminică, ultima zi de festival, va fi dedicată publicului oltenițean care o vor avea ca invitat de scenă pe Anda Adam. În fiecare seară, programul pe scena amplasată spectacolelor, programul va începe la 18,30 și se va încheia aproape de miezul nopții.

Festivalul Alizee va avea o scenă amplasată separat, festival la care sunt invitați elevi ai altor Cluburi de Copii din țară. Concursurile sportive coordonate de prof. de sport Cristiana Drăgan se vor desfășura în Parcul Central și la baza sportivă de la Aqua Parc. Despre programul concursurilor sportive vom avea un subiect separat.

Florian Cercel dorește schimbarea titulaturii din ”municipiu” în ”localitate”

Cercel a propus în ședința din martie titulatura de “Zilele localităţii Olteniţa”, acesta justificând originea istorică a cuvântului ”localitate”. Primarul Petre Țone spune că s-a consultat cu profesori de limba română și că este bine să se numească ”municipiu”. ”Am scris municipiu pentru că astăzi este municipiu, să nu se creadă că se serbează municipalitatea” spune Țone.

Sedinta Consiliului Local Oltenita | Martie 2013

Sedinta Consiliului Local Oltenita | Martie 2013

Consilier PNȚcd Cristina Drăgan, profesor de sport și director al Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” atrage atenția că în programul conceput au fost omise competițiile de fotbal gimnaziu 10 echipe și 10 echipe la adulți. ”Orele sunt corecte dar s-au omis competițiile 10 echipe gimnaziu și 10 echipe la adulți între 9,00-19,00 pe 13 aprilie” spune Cristina Drăgan.

Pentru concursurile sportive s-au solicitat 3.500 de lei, iar Clubul Copiilor Oltenița a solicitat Consiliului Local și Primăriei Oltenița pentru Festivalul Alizee suma de 15.000 de lei.

Consilierul Viorel Pironea propune un joc demonstrativ de handbal și promite că va aranja terenul, în așa fel încât să se folosească pentru sportul solicitat, prof. Cristina Drăgan explicând că terenul nu permite desfășurarea meciurilor de handbal pentru că mingea nu sare.

Aniversarea municipiului pentru prima dată schimbată anul acesta de la 23 aprilie la 13 aprilie. Ce spun profesorii de istorie?

Primarul Petre Țone a decis ca orașul să sărbătorească anii de la prima atestare documentară care este 13 aprilie 1515 și nu anii de la întemeierea municipiului Oltenița care este 23 aprilie 1853, o zi care îl cinstește pe unul din marii sfinți ai creștinătății ortodoxe și patronul orașului nostru, Sf. Gheorghe. Dacă primarul Țone ar fi păstrat tradiția de aniversare a municipiului de până acum, 2013 ar fi însemnat 160 de ani de la întemeierea Olteniței. Profesorii de istorie din Oltenița au opinii diverse. Astfel, o parte din ei susțin că normal este ca municipiul să fie aniversat la 23 aprilie, cu atât mai mult cu cât 23 aprilie este zi de sărbătoare creștin-ortodoxă, Sf. Gheorghe fiind și patronul orașului. Din punct de vedere al importanței istorice luată ca eveniment de celebrare, nu ziua așezării orașului care la 1515 era Oltenița veche de astăzi este atât de importantă cât întreaga așezare care s-a format la 1853 pe 23 aprilie, afirmă unii profesori: ”Normală este sărbătorirea de la întemeierea orașului pentru că domnitorul Ghica a împroprietărit locuitorii, iar așezarea s-a extins din Oltenița veche spre partea de sud, unde mulți din locuitori au primit pământ și s-au stabilit formând un întreg cu vechea locație. Dar probabil că totul se leagă de Oltenița nord” declară unul din profesorii de istorie de liceu din Oltenița. Un alt profesor de specialitate spune că luna aprilie este una aniversară pentru Oltenița, Sfântul Gheorghe este începutul agricol, poporul român prin tradiție sărbătorește 23 aprilie și era bine să se organizeze niște manifestări atunci. Este bună însă și aniversarea evenimentului pe 13 aprilie 2013, când se împlinesc 498 de la prima atestare documentară a localității Oltenița. ”În timpul regimului comunist nu s-a sărbătorit niciodată Ziua Olteniței, așadar este bine că s-a făcut după anii de comunism.” adaugă cel din urmă profesor intervievat.

Laura Suzeanu