Nu puneţi botniţă presei! Semnaţi petiţia on-line

Pe 29 aprilie 2013, Curtea Constituţională a anunţat că insulta şi calomnia se pedepsesc din nou penal în România. Pentru a face asta, Curtea Constituţională a anulat o hotărâre pronunţată într-un recurs în interesul legii de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2011.

foto: realitatea.net

foto: realitatea.net

Curtea Constituţională s-a comportat ca o instanţă superioară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a desfiinţat, încălcându-şi în mod flagrant competenţele ce-i sunt recunoscute de lege, dreptul acesteia exclusiv şi suveran de a asigura „interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti” (art 126 alin 3 din Constituţia României).

Soluţia Curţii Constituţionale de a introduce în legea română infracţiunile de calomnie şi insultă este anacronică şi periculoasă pentru drepturile fundamentale. Ţinta adevărată a protecţiei legii penale române care incriminează delictul de calomnie o reprezintă persoanele publice, şi nu cetăţeanul de rând. Delictul de calomnie poate fi incriminat în societatea actuală doar printr-un reflex de tip totalitar.

Potrivit instanţei supreme în România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, jurnaliştii nu trebuie pedepsiţi penal pentru publicarea unor informaţii şi idei de interes public întrucât acest lucru ar genera, la fel spune şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ” descurajarea jurnaliştilor de a mai discuta public chestiunile care afectează viaţa comunităţii”, ducând astfel la o autocenzură viitoare.

Insulta şi calomnia nu sunt incriminate în noul cod penal ce va intra în vigoare din 2014, ceea ce înseamnă că legiutorul român şi-a asumat un standard european în garantarea reală a libertăţii de exprimare.

Spuneţi NU incriminării insultei şi calomniei!

Spuneţi NU incriminării penale a libertăţii de exprimare!

Spuneţi NU limitării libertăţii presei!

Adrian Neacşu

http://www.petitieonline.com/nupunetibotnitapresei

via editia.ro