Proiectil exploziv descoperit într-o localitate din Călăraşi

Un cetăţean din localitatea Perişoru, Gheorghe G., a descoperit în propria gospodărie, în timp ce efectua săpături pentru introducerea unei conducte de apă, un proiectil exploziv de calibru 130 mm – (muniţie rămasă neexplodată). Un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt la faţa locului şi a înlăturat pericolul. Deplasarea s-a făcut pe 25 mai în jurul orei 13,30, pirotehniştii au ridicat, asanat teritoriul de muniţia rămasă neexplodată şi au transportat proiectilul exploziv de calibru 130  milimetri. Specialiştii pirotehnişti din cadrul ISU Călăraşi au intervenit rapid la faţa locului cu o autospecială şi au ridicat proiectilul exploziv, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

În urma acestui incident, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi la numărul de urgenţă 112.

foto: adevarul.ro

foto: adevarul.ro

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.

Laura Suzeanu