VIDEO * Casa de Cultură – subiect controversat cu discuţii alarmante între consilieri şi primar

În şedinţele olteniţene locale se trece rapid de la proiecte, la vendetisme politice sau zvârcoliri dramatice de personalitate

Consilierul Florian Cercel, fost viceprimar al municipiului Olteniţa timp de 9 ani, spune că investiţia pentru proiectul ce vizează construcţia unei Case de Cultură este o lucrare ce necesita eforturi financiare extraordinare dar şi foarte mult timp, astfel că suma de 4 sau 5 milioane de euro cât presupune toată lucrarea construcţiei respective, nu se poate lua din bugetul local. În şedinţa ordinară care tocmai a avut loc la Primăria Olteniţa proiectele oraşului rămase nefinalizate, alte proiecte puse pe hârtie dar fără fonduri băneşti, plus discuţii care nu-şi aveau locul şi justificarea după aproape un an de la guvernarea PSD la Olteniţa, au constituit temele de casă favorabile celor care duc frâiele oraşului cu mai multă sau mai puţină conştienţă ori responsabilitate. Cercel atrage atenţia unor aspecte foarte importante ieşite din vizorul sau calculul unora. Principala temă de dezbatere este partea financiară, toţi ştim de fapt că un primar ales este cel care trebuie să ştie şi să găsească fonduri pentru ca proiectele şi investiţiile unui oraş să fie şi viabile nu doar verbal efemere.

Florian Cercel

Florian Cercel

Florian Cercel atenţionează consilierii asupra unor riscuri. Acesta cere tuturor raţiune

Despre proiectul ce vizează o casă de cultură la Olteniţa, consilierul PNL Florian Cercel spune că este o investiţie importantă, tocmai de aceea trebuie analizate şi alte situaţii: ”Studiul de fezabilitate trebuie aprobat, proiectul trebuie aprobat. Numai că trebuie să analizăm toate investiţiile pe care dorim să le promovăm la nivelul municipiului Olteniţa. Este în curs de finalizare drumul de centură, staţia de tratare a apei, port turistic şi altele. Noi trebuie să ne gândim ca măcar să asigurăm cofinanţarea pentru că noi nu vom putea face nici un obiectiv din toate acestea pe banii Primăriei, pentru că am bloca toată dezvoltarea urbanistică şi edilitară a Primăriei. Trebuie să atragem fonduri europene, trebuie să ne adunăm să facem o şedinţă numai pentru aceste proiecte importante şi vom constata ca proiectele de care oraşul are nevoie înseamnă numai la cofinanţare în jur de 20% din fiecare proiect care va însemna câteva zeci de milioane de euro. Dacă cineva şi-ar permite să investească 4 milioane sau 5 milioane de euro să înceapă această lucrare numai pe banii Consiliului Local va bloca Primăria Olteniţa pentru viitor. Sunt de acord cu proiectul, cu studiul, trebuie să mai facem proiecte, studii, trebuie să angajăm firme de consultanţă, să atragem fonduri europene şi să putem cofinanţa pentru că şi asta e complicată. E o sumă destul de mre. Va trebui să facem împrumut. Orice împrumut este limitat de capacitatea noastră de rambursare care nu este foarte mare aşa că am o rugăminte la dumneavoastră: să aprobăm acest studiu şi acest proiect, dar începerea lucrărilor să se facă după obţinerea fondurilor europene şi trebuie să ne concentrăm foarte serios anul acesta pentru toate proiectele mari pe care le dorim pentru oraşul ăsta. Centura înseamnă 5 milioane de euro, avem cofinanţare 1 milion de euro, pentru staţia de tratare a apei care înseamnă aproape două milioane de euro ne trebuie patru sute sau cinci sute de mii de euro, pentru casa de cultură o să ne trebuiască aproape un milion de euro, la asfaltat străzile pentru că avem o grămadă de străzi neasfaltate, avem trotuare pentru care e nevoie de studiu, la spital trebuie să facem investiţii… Eu cred că trebuie să ne orientăm foarte serios asupra unui program de investiţii, să vedem ce înseamnă cofinanţarea şi să nu cumva să ne permitem să blocăm oraşul pentru un singur obiectiv.” susţine consilierul Florian Cercel în plenul şedinţei ordinare din aprilie.

Consilierul PSD, Gheorghe Lungu, vine cu alte intervenţii, argumentând că Olteniţa nu dispune de o sală unde un copil să ţină o piesă de teartru, o sală pentru o activitate culturală. „Când am cheltuit miliardele pentru Parcul de la Argeş, pavelele pe centru nu a mai zis nimeni nimic…să începem un obiectiv să rămână, să se mândrească oraşul cu ceva. La Călăraşi a durat 23 de ani Casa de Cultură. Noi nu o să facem un obiectiv aşa colosal, dar ne gândim numai la reparaţii de străzi…Nu se termină toate într-o zi. Eu apreciez toată argumentaţia domnului Cercel. Unele lucruri sunt importante de care trebuie să ţinem cont. Trebuie să ne gândim bine de zece ori până când hotărâm, dar trebuie să dăm gir, undă verde şi la o lucrare de acest gen, pentru că este un obiectiv excepţional pentru tineret şi pentru toată lumea.” spune printre altele Gheorghe Lungu.

Cercel completează cu faptul că este bine să se aprobe studiul de fezabilitate sau proiectul, dar este importantă sursa de finanţare la care consilierii şi Executivul Primăriei să se gândească. Cercel subliniază ideea că nu este împotriva proiectului.

Actualul primar Petre Ţone acoperă ce s-a făcut anterior

În ultimele şedinţe de Consiliu Local, cu precădere în cea de la finele lunii aprilie, s-a scos în evidenţă destul de profund ce vrea, gândeşte şi intenţionează fiecare, fără să se exprime şi cu toate măştile pe care foarte mulţi din cei aleşi de olteniţeni le poartă. Se pare că PSD a fost şi este în continuare împotriva înfrumuseţării oraşului, atâta vreme cât sunt opinii contrare a ceea ce s-a făcut, iar de când există această guvernare la Olteniţa, adică mai exact din vara anului 2012, noi olteniţenii, indiferent de ceea ce vrem sau nu de la aleşii locali, nu auzim decât discuţii fără consistenţă, asistăm la orgolii, răzbunări personale dar palmate sub diverse forme, nu se merge decât pe atacuri mai mult sau mai puţin reale la guvernarea din trecut doar pentru a se ieşi acum în evidenţă cu altceva mai cu moţ şi a umbri ce a fost înainte, simţim jocuri de culise, vedem suceli neprofesioniste, apar proiecte diferite, opuse celor făcute până anul trecut şi pentru care s-au cheltuit nişte bani. Aveam semafoare, s-au cheltuit alţi bani pentru sensuri giratorii sub acoperiri diverse de la opinii cu influenţă asupra opiniei publice că se consuma curent sau că se sta mult la intersecţie cât se schimbă culoarea semaforului, până la zvonuri nefondate că aşa cere Uniunea Europeană şi, deşi oraşul este acum sufocat cu astfel de movile iar părinţii, conform spuselor şi reclamaţiilor făcute nouă, se tem acum să-şi mai trimită copiii pe stradă singuri fie la joacă fie la şcoală pentru că semaforul nu mai există, în continuare se stagnează la o temă, un cuvânt mult iubit de unii, neinventat de noi, dar foarte apreciat pe nume „vendetism”.

Primarul aruncă pisica în curtea consilierului Gheorghe Lungu

Aşadar, primarul Petre Ţone intervine şi îl roagă pe partenerul de partid, consilier Gheorghe Lungu, să vorbească despre viitor, deşi abaterea este făcută de amândoi, fiecare neputându-se abţine să nu acuze cu ceva fostul primar.

Oare olteniţenii şi Olteniţa au nevoie de asta acum?

Ţone vorbeşte de diferenţe faţă de fostul primar, apoi se autoproclamă stăpân peste toţi cu forţa: „Fie că unora le place sau nu, încă 3 ani şi 2 luni eu ocup postul de primar şi eu voi imprima linia la ce se face în acest oraş…Dacă cineva se gândeşte că eu am să atrag Primăria Olteniţa într-o nebunie financiară, se înşeală amarnic Colaboratorii mei ştiu câte probleme au să le aprob 100 de lei nu 4 milioane de euro. Într-adevăr investiţia totală la acest proiect este de patru milioane treizeci şi două de mii de euro de la canalizare, parte electrică, sonorizare, tot ce înseamnă dotări. Până obţinem proiectul tehnic intrăm în toamnă. Cu riscul că se va termina în 10 ani, la anul, că vom accesa sau nu fonduri europene, demarăm construcţia. Până atunci eu sper să obţinem fonduri pe mai multe surse. Nu neglijez nici aportul bugetului local…Că le place la unii, că nu le place, voi schimba faţa oraşului. Poate că pe unii îi deranjează. Pe mine mă bucură. Acea barieră din faţa Primăriei am văzut-o la case mai mari.” mai completează Petre Ţone.

Am avut vizite de factură chineză, poate că vom avea şi vizite nord coreene, însă în acest moment încă mai există oameni în Olteniţa care doresc să respire şi trăiască aşa cum se face în Elveţia, Germania, Marea Britanie sau Olanda. Şi mai presus de orice există olteniţeni care doresc să existe cu adevărat un fair play al oamenilor politici, o conştiinţă nobilă care să împace situaţii, să existe înţelegere faţă de semeni şi nu căderi în patimi ori capcane comuniste, să se continuie proiectele anterioare, să se găsească surse externe de finanţare pentru că bugetul local nu este suficient, să nu existe viclenii sau ascunzişuri în diverse culori, să se oprească răzbunările personale, puerile la un moment dat, ce ar amuza până şi un elev mediocru de clasă pregătitoare.

Laura Suzeanu