VIDEO * Olteniţa şi Tutrakan au aniversat împreună Ziua Europei Unite

Olteniţa se înscrie pe agenda oraşelor ce sărbătoresc anual Ziua Europei Unite.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună. Astfel, românii din Olteniţa şi bulgarii din Tutrakan au fost împreună într-o splendidă zi de mai pentru a aniversa Ziua Europei.
Manifestarile culturale exprimate într-un tot unitar au marcat nu numai o zi celebrată la nivel european, dar şi o zi a prieteniei între Olteniţa şi Tutrakan, între România şI Bulgaria, ţări care au intrat împreună în Uniunea Europeană.

Clubul Copiilor a fost prezent în cadrul acestui eveniment cu toată „artileria sa grea” din domeniul artistic, de la trupele de dans ale cercurilor de profil până la soliştii vocali de la cercul de muzică din cadrul Clubului. Bulgaria vine ca de fiecare dată cu invitaţi plăcuţi sufletului celor din Olteniţa. Stefka Kapincheva, prietena de seamă a Olteniţei, soseşte din nou în oraşul său vecin alături de alte invitate în semn de solidaritate, prietenie, apropiere sufletească faţă de obiceiurile, tradiţia zonei, faţă de olteniţeni. Astfel, directorul Centrului Municipal de Activităţi pentru Copii, Dorotea Baliovska, însoţită de 3 tinere soliste, câştigătoare a mai multor concursuri bulgăreşti şi internaţionale, au făcut cunoştinţă cu olteniţenii prezenţi la manifestare.

Programul artistic s-a desfăşurat pe platoul din faţa Primăriei Olteniţa, cele trei prezenţe din Bulgaria Karolina Deleva, Stefani Ilinkolova, Antoniya Kaldareva remarcându-se atât prin vocile plăcute, cât şi prin atitudine şi piesele muzicale alese. Alături de tinerele bulgăroaice, o frumoasă impresie a lăsat Iulia Stoica din Olteniţa cu vocea sa puternică, expresivă, profundă.

Micuţii dansatori ai cercului de dans Daniela Durneac împreună cu tinerii cercului de dans Dan Dimitriu au fost o altă atracţie a zilei.

Directorul Clubului Copiilor, ing. Mirela Constantin, ne spune că între Casa de Cultură Tutrakan şi Club există un parteneriat mai vechi, iar această întâlnire cu prietenii bulgari de peste Dunăre este una dorită de ambele părţi, cu atât mai mult cu cât copiii dansatori şi solişti din cadrul cercurilor de dans şi muzică din Olteniţa au fost foarte des la Tutrakan, cu ocazia mai multor evenimente culturale, în cadrul cărora de altfel s-au şi remarcat.
Stefka Kapincheva, reprezentantul delegaţiei din Tutrakan, declară pentru olteniteanul.ro că de fiecare dată când vine la Olteniţa se simte ca acasă şi se bucură că are aici atât de mulţi prieteni.

La final, invitatele din Bulgaria ne dezvăluie câte ceva din impresiile lăsate de Olteniţa şi olteniţeni.

no images were found

 

În 1985, Consiliul European a ales 9 mai drept Ziua Europei, considerând celebra declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, punctul de pornire a construcţiei europene. O asociere de date însă nefericită pentru români, polonezi sau unguri când în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, mareşalul Keitel, şeful Înaltului Comandament al Armatei Germane, semna, într-o vilă dintr-o suburbie a Berlinului, devenită cartierul general al mareşalului Jukov, actul capitulării. Din acel moment, Uniunea Sovietică a fost considerată marea învingătoare, iar Armata Roşie principala forţă aliată care a reuşit să distrugă celula fascistă.
Prin Declaraţia de la 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei iar la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.
Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuă pe tot parcursul lunii mai.

Laura Suzeanu