VIDEO * Primarul din Oltenița vrea să astupe fântâna arteziană din capătul pietonalei Argeşului spre Bd. Republicii

Fântâna arteziană din apropierea Clubului Navol este una din construcţiile care îl deranjează pe actualul primar. Acesta vine cu soluţia astupării fântânii care are o problemă la funcţionare şi care, mai spune acesta secondat de consilierul Gheorghe Lungu, este prea mare. Ţone declară celor prezenţi în şedinţa ordinară din luna aprilie că de când e primar a reparat acea fântână de patru ori: „Soluţia tehnică nu este în regulă. Este şi supradimensională. Ca să înlocuim pompa şi să intervenim pe soluţia tehnică de acolo, ne costă în jur de 400 de milioane. Eu cred despre mine, aş astupa-o cu pământ şi aş face un rondou de flori pentru că este în zona însorită. Eu cred că trebuie să găsim o soluţie. Care credeţi dumneavoastră. O reparăm, ok. Cea de la parc funcţionează, cea de la mijloc s-a umplut cu pământ că erau 4 pomi în jur şi nu avea cum să funcţioneze. După cum aţi observat înlocuim băncile în oraş, după cum vedeţi avem oameni foarte civilizaţi.” au fost cuvintele de exprimare a opiniei primarului Petre Ţone. „Este exagerat de mare”, completează şi consilierul Gheorghe Lungu.

Sedinta Consiliului Local | Aprilie 2013

Şedinţa Consiliului Local | Aprilie 2013

Fostul viceprimar şi actual consilier Florian Cercel nu este de acord cu soluţia astupării cu pământ a niciunei fântâni, pentru că, spune acesta, o fântână arteziană dă un aer de civilizaţie într-un oraş: „Fântânile arteziene sunt absolut necesare într-un oraş, în special pe vreme de caniculă. O fântână absoarbe praful, realizează umezeală, umidifică aerul, numai că trebuie să le întreţinem. Eu cred că merită să le facem să funcţioneze. Eu nu am fost de acord nici cu cea de la „Gospodina” (magazinul alimentar din str. Nicolae Bălcescu n.r.) să fie astupată cu pământ. Fântânile arteziene dau un aer de civilizaţie. Alţii dau milioane de euro pe o fântână arteziană, noi le avem făcute. Trebuie să le reparăm, să schimbăm soluţia. Cum sunt astea de aici cu pompe submersibile, aşa să fie şi partea asta. Nu e chiar aşa o avere. Şi 400 de milioane…poftim ce înseamnă? 40.000…Ce facem trebuie să facem pentru binele oamenilor. O fântână arteziană face bine pentru locuitorii oraşului. Este stradă de promenadă, trebuie să aibă fântâni arteziene.” subliniază Florian Cercel.

Florian Cercel (in plan indepartat)

Florian Cercel (în plan îndepărtat)

Ţone atrage atenţia tuturor că mai este o fântână lângă fostul cinematograf  Flacăra, care nu funcţionează: „Mai este o fântână lângă Flacăra care nu funcţionează, cred că de când s-a făcut. Mai e o fântână care nu funcţionează de foarte mulţi ani, asta din curtea primăriei. Mai avem o fântână care nu funcţionează, dar ne-a fost drag să facem fântâni, în faţă la Penny market.” mai spune primarul Ţone.

Unul din funcţionarii Primăriei Olteniţa, consilier în cadrul Direcţiei Urbanism, inginer Cristina Motrună, spune că fântânile sunt bune atunci când funcţionează: „Când un bun nu-şi are funcţiunea de atâţia ani, înseamnă că trebuie să schimbăm. S-a dovedit ineficient sistemul.  Eu una nu sunt aşa de mândră, chiar şi de asta din faţă. Nu-mi place cum arată. Fântânile fac parte dintr-o zestre a mobilierului urban. Nu toţi se pricep să proiecteze. Cine s-a angajat să le facă nu a fost specialist.” completează Cristina Motrună.

Consilierul PNL Florian Cercel rămâne la ideea sa că fântânile arteziene trebuie reparate şi nu astupate.

fantana arteziana, mar al discordiei

fântâna arteziană, mărul discordiei

Mihai Manciu, consilier PC şi mâna dreaptă a primarului Petre Ţone, intervine şi cere ca el personal să încerce în două săptămâni să pună o fântână în funcţiune, iar dacă nu va avea succes atunci să se găsească altă soluţie. „Dacă nu se va găsi o soluţie, să se facă cu o sumă rezonabilă, atunci renunţăm. Trebuie să fie o pânză de apă care să preia praful şi se poate face cu 100 de milioane, cu 70, 120 (milioane de lei vechi n.r.) nu ne ducem la sume de-astea de 300 de milioane. Pompele astea se ardeau, erau într-o incintă uscată, acolo se făcea condens, rezistenţa de izolaţie a motoarelor scădea… Se ardeau motoarele, asta era problrma. Trebuie o pompă din asta. Pompele submersibile funcţionează în apă.” mai spune Manciu.

Laura Suzeanu