Deputatul Aurel Niculae, alături de Traian Băsescu la deschiderea expoziţiei AgriPlanta – RomAgro Tec 2013

Timp de 4 zile, în perioada 6 – 9 iunie 2013, la Fundulea are loc expoziţia în câmp AgriPlanta – RomAgroTec evenimentul reunind laolaltă producătorii şi importatorii de utilaje şi input-uri pentru agricultură. Începând din acest an cele două expoziţii de renume din domeniul agricol, AgriPlanta si RomAgroTec au fost organizate de DLG InterMarketing ca o singură expoziţie.

foto: editia.ro

foto: editia.ro

La deschiderea oficială a evenimentului, ce a avut loc joi, 6 iunie, la care a participat preşedintele Traian Băsescu, a fost prezent şi deputatul zonei, Aurel Niculae. “Mă bucură nespus faptul că în Bărăgan nu se numără numai ciulinii, ci şi iniţiativele lăudabile, constructive, care susţin evoluţia agriculturii româneşti către o întreprindere eficientă şi eficace. Cu atât mai mult cu cât evenimentul la care am participat zilele acestea se desfăşoară în cel de-al doilea oraş al colegiului pe care în reprezint în Camera Deputaţilor”, a declarat deputatul Aurel Niculae ţinând să precizeze că, din poziţia sa de membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, s-a declarat plăcut surprins  de verva pe care a găsit-o la ediţia din acest an a expoziţiei AgriPlanta Fundulea sfătuindu-i pe fermierii din zonă, şi nu numai, că ar trebui să-şi facă un obicei din a vizita annual acest eveniment. “AgriPlanta poate fi Mecca agriculturii din România. Poate fi inspiraţională şi susţinătoare, poate da puterea de a merge mai departe, poate genera iniţiative antreprenoriale în zona aceasta de activitate. A trecut vremea agriculturii făcute cu rugăciuni pentru păstrarea vremii bune, cu acatiste pentru aducerea ploii sau împrăştierea norilor. Agricultura este un business şi nu o spun eu, ci o vedem în Franţa, beneficiara şi susţinătoarea unei Politici Agricole Comune clare la nivelul Uniunii Europene; o vedem la vecinii noştri bulgari şi unguri de unde importăm produse pe care noi le-am putea de fapt cultiva pentru autoconsum dar şi pentru export; o vedem la străinii care au venit în ţara noastră atraşi de calitatea pământului nostru agricol; o vedem la ţări care nu sunt la fel de binecuvântate ca noi în privinţa resurselor naturale, dar care excelează la nivel de tehnologie şi productivitate: Olanda şi Israel. Avem pământ roditor – Bărăganul este dovada; avem forţă de muncă – statisticile ne dau ca fiind ţara cu numărul cel mai mare de persoane implicate în zona agrară; avem, e adevărat, şi o vreme capricioasă, mai ales în ultimii ani, însă la care ne-am adaptat, iar cu un pic de efort îi putem ocoli fasoanele”, a mai spus parlamentarul, nu înainte de a puncta şi faptul că la capitolul producţie sunt înregistrate şi contraperformanţe.

“Înregistrăm contraperformanţe la capitolul producţie care să se ducă spre consum intern şi export, raportat la capacitatea noastră reală, mă refer. Ceva ne lipseşte. Cred că e conştientizarea faptului că stăm pe o mină de aur. Poate este şi ceva conformism şi comoditate, plus mentalitatea de asistaţi. Poate că am pierdut plăcerea de a gusta din propriile roade după truda îndelungă a braţelor noastre. Da, agricultura este un business dur. Faptul că este sezonier şi te face să te gestionezi pe termen mediu şi lung, precum şi că sunt foarte multe variabile de care depinde succesul şi pe care trebuie să le ai în vedere şi să le stăpâneşti, face din agricultură un domeniu care presupune dorinţa, putinţa şi ştiinţa de a te autodepăşi, atât personal ca individ, cât şi profesional ca agricultor, indiferent de nivelul şi palierul la care eşti implicat în acest domeniu. Ştefan cel Mare spunea: pe cai, oştenii mei! Eu îmi permit doar să spun: pe ogoare, agricultori!” si-a incheiat alocutiunea deputatul Aurel Niculae.

AgriPlanta – RomAgroTec este un concept de expoziţie agricolă unic în România, dezvoltat pe model german, care combină loturi demonstrative pentru principalele culturi agricole, demonstraţii comentate cu maşini agricole şi standuri expoziţionale pentru maşini şi utilaje agricole, seminţe, îngrăşăminte, produse pentru protecţia plantelor, echipamente şi tehnologii pentru energii regenerabile, sisteme de irigaţii, sere, sisteme de uscare şi depozitare, tehnică de transport, finanţare, management, asigurări, consultanţă, etc. Parteneri ai evenimentului: LINZER AGRO TRADE si IKB LEASING.

Elena Mitache