VIDEO * Deputatul liberal Raluca Surdu arată priorităţile USL şi promite finalizarea Portului Turistic Olteniţa

Într-un interviu acordat zilele acestea Antenei 1 Călăraşi, deputatul liberal în Colegiul Uninominal 5, Raluca Surdu, vorbeşte dezvoltă câteva probleme de importanţă majoră atât pentru activitatea sa ca parlamentar, cât şi pentru întreg colegiul pe care aceasta îl reprezintă, cu atât mai mult cu cât deputatul se află pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul de voturi, poziţia sa după alegerile parlamentare 2012, aşadar unul dintre oamenii politici foarte apreciaţi în zonă.

Raluca Surdu | foto: antena 1 calarasi

Raluca Surdu | foto: antena 1 calarasi

Raluca Surdu spune că Uniunea Social-Liberală doreşte să vină în faţa oamenilor cu două proiecte foarte importante: cel de regionalizare şi pachetul legilor electorale ce urmează să fie modificate, alături de revizuirea Constituţiei un alt proiect major pentru USL, iar în cursul anului acestea să fie definitivate în faţa oamenilor pe problema regionalizării şi revizuirii Constituţiei. Pentru deputatul liberal, revizuirea Constituţiei este un proces amplu, esenţial pentru o ţară democratică. „Ultima modificare a Constituţiei s-a petrecut în 2003, când România nu era membră a Uniunii Europene şi astfel trebuie evidenţiată legea fundamentală”, susţine Raluca Surdu. Deputatul PNL mai adaugă faptul că tot procedeul în sine este unul complex, început în câteva zile.

Priorităţile USL enumerate de deputata Colegiului 5 sunt:

  • recredibilizarea Curţii Constituţionale
  • trasarea şi creionarea sarcinilor, competenţelor şi abilităţilor tuturor instituţiilor statului pentru a nu mai exista conflicte între instituţiile statului
  • cum se va aborda problema nominalizării premierului de către preşedintele României
  • interzicerea traseismului politic o intenţie clară pentru revizuirea acestei Constituţii

Procesul de transparenţă care cuprinde revizuirea Constituţiei urmăreşte primirea tuturor părerilor din partea mediilor interesate pe aceste subiecte, crizele politice din ultimii ani putând fi evitate prin prevederi clare, neinterpretate de actorii politici prin luarea unor măsuri foarte clare şi stabilirea unor reguli de la care să nu se abată, indiferent de nume, poziţie sau partide.

Raluca Surdu mai răspunde la câteva întrebări legate de cum se poate stopa traseismul politic şi cum politicul nu va mai trebui să fie esenţial atunci când se vorbeşte de o administraţie locală, ce trebuie să se gospodărească singură, descentralizarea constituind una din cele mai importante dezlegări de angoase şi dubii administrative sau politice. „Consiliul Local a primit în sarcină Spitalul Olteniţa fără a se indica sursa de finanţare. Din aceiaşi bani eşti obligat să ai sarcini mai multe pe care este imposibil să le îndeplineşti,aşa că întreaga procedură a regionalizării care priveşte şi descentralizarea porneşte de la premize clare şi corecte: când primeşte sarcina este dată şi sursa de finanţare. În acest fel, autorităţile locale nu vor avea doar obligaţii fără a le putea duce la un final bun.” declară Raluca Surdu.

Cât priveşte problema recredibilizării Curţii Constituţionale, Raluca Surdu salută prezenţa în cadrul Curţii a Monei Pivniceru şi a lui Valer Dorneanu, despre care deputatul Colegiului 5 are cuvinte de laudă.
Reprezentanta Camerei Deputaţilor pentru Colegiul 5 Călăraşi spune că este important ca Parlamentul că fie bicameral şi nu unicameral, dar cu un maxim de 300 de deputaţi şi aproximativ 100 de senatori, pentru că bicameralismul este necesar unei societăţi democratice.

Regionalizarea este un proces amblu ca cel de revizuire a Constituţiei în opinia deputatei, transparenţa fiind considerată maximă iar consultarea celor interesaţi să aibă loc în fiecare lună prin dezbateri publice. „La un moment dat vor fi extinse aceste discuţii şi dezbateri şi vom invita la Olteniţa indiferent de pregătire oameni interesaţi de acest subiect, persoane de la care să primim sugestii pe care să le ducem mai departe.” susţine Rauca Surdu.

Regionalizarea presupune o descentralizare clară, mai spune deputatul. Instituţiile vor rămâne pe loc iar prin această descentralizare, parte componentă a regionalizării, decizia va fi mai aproape de om pentru că există la acest moment instituţii ale statului care pot lua decizii doar de la Bucureşti. „Prin acest procedeu al regionalizării şi descentralizării, toate competenţele ce pot fi mutate în apanajul judeţelor se va duce la judeţe.” menţionează Raluca Surdu. Cât priveşte numărul regiunilor, proiectul partidului pe care-l reprezintă încă nu a stabilit acest punct, însă Partidul Naţional Liberal are o comisie care lucrează în acest sens şi care se numeşte „grup de lucru privind problema regionalizării”.

Raluca Surdu mai vorbeşte despre protocolul de funcţionare al USL care va suferi mici modificări ce vor fi finalizate şi anume : adoptarea unor amendamente care să readucă în prim plan asumarea pe care a făcut-o USL în ceea ce priveşte revizuirea Constituşţiei, regionalizarea, implementarea marilor proiecte de investiţii şi a marilor proiecte economice pe care România le are şi de asemenea va exista un cod etic, de conduită, care să regleze anumite devieri individuale în cadrul USL, care să prevadă foarte clar măsurile ce pot fi luate. Raluca Surdu spune că USL are de atins două obiective foarte clare: asigurarea unei guvernări eficiente şi alegerea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al României.

În interviul oferit televiziunii Antena 1 Călăraşi este abordată problema portului turistic la Olteniţa. Raluca Surdu spune că portul turistic ar putea rezolva cea mai importantă problemă: lipsa locurilor de muncă şi ar duce la creşterea economică a Olteniţei, a zonelor limitrofe municipiului. Portul are două componente clare: teren şi ulterior aplicarea pentru fonduri europene, conform strategiei pentru zonele riverane Dunării, existând astfel această posibilitate, iar de anul viitor să se deschidă finanţarea. Deputatul mărturiseşte faptul că a trimis colegilor din Consiliul Local amănunte cu privire la paşii necesari pentru a obţine acel aviz favorabil din partea Ministerului Transporturilor de a se recupera terenul aferent construirii portului turistic, un subiect ce va fi rezolvat acest an.

Laura Suzeanu