Elevii Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu lucrează în stil american. Săptămâna viitoare ei vor fi oaspeţii Ambasadei SUA

Luna iunie este pentru americani bogată în evenimente naţionale, unul dintre acestea reuşind să atragă atenţia altor naţiuni pasionate de istoria Statelor Unite ale Americii. Adrian Dumitrescu profesor de informatică la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, pasionat de cultura americană, folclorul, tradiţia Lumii Noi, a dorit să intre pe coordonatele americane şi să împărtăşească elevilor liceului o parte din aplicaţiile sale. Profesorul Dumitrescu ne mărturiseşte că ideea unei călătorii imaginare, cel puţin deocamdată, până în îndepărtatul continent, a pornit de la Olimpiada de Tehnologie a Informaţiei de la Călăraşi, unde liceul a obţinut locul secund, rezultat nesatisfăcător pentru profesorul de informatică. Ideea punerii in practică a unui proiect a plecat şi de la faptul că profesorul Dumitrescu are nenumăraţi prieteni informaticieni în Statele Unite ale Americii, stat pe care l-a şi vizitat. Profesorul a făcut legătura între subiecte şi tehnologia americană, astfel că iniţiativa unui proiect româno-american a prins contur. A luat legătura cu Direcţia Consulară a Ambasadei Statelor Uunite ale Americii la Bucureşti pentru aprobarea de  participare la un concurs dedicat Zilei Steagului Americii, aprobare pe care a şi primit-o. Colegii săi de proiect sunt profesor de limba engleză  Adina Voicu, profesor de fizică Narcisa Podocea şi profesor de istorie Liliana Niculiţă.

 

Elevii implicaţi în proiectul dedicat Zilei Steagului SUA au lucrat în echipe fie pe planşe, fie pe machetă, cu combinaţii de acuarelă, seminţe, materiale reciclabile şi ecologice, mesajul dedicat tradiţiei statelor alese americane pentru proiect, fiind şi unul ecologic. Statele expuse în miniatură vor fi prezentate Ambasadei Statelor Unite ale Americii, liceul intrând astfel într-un concurs pe cât de ingenios şi interesant, pe atât de plăcut şi relaxant, în urma căruia elevii vor acumula diverse cunoştinţe legate de viaţa şi tradiţia Statelor Unite ale Americii.

Potrivit declaraţiilor profesorilor de la Bălcescu, concursul Steagului American este unul la care participă licee cu tradiţie din Bucureşti cum ar fi Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Liceul Teoretic Ion Neculce, Colegiul Naţional Mihai Viteazul. La concursul din acest an alături de Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Olteniţa vor participa patru licee din Bucureşti. Liceul din Şos. Portului se află pentru prima dată la un astfel de concurs de nivel naţional alături de licee de prestigiu din Bucureşti.

Directorul Liceului Bălcescu, profesor Cristiana Drăgan, felicită elevii pentru munca depusă, mulţumeşte echipei formate din elevi şi profesori, declarând că de fapt adevărata muncă de proiect a fost depusă de elevi, profesorii participând mai mult cu sprijin moral. Profesoara Drăgan speră ca aceşti copii, prin efortul şi talentul lor, să ridice stindardul şcolii, să lase impresii frumoase celor de la Ambasadă, să participe şi anul viitor şi să se pregătească temeinic în continuare.

Americanii se mândresc cu ziua steagului lor

The Flag Day se sărbătoreşte în Statele Unite ale Americii în fiecare an la 14 iunie. Steagul îşi începe istoria la 1777, când Congresul noii naţiuni formate, aprobă Actul Primului Steag, unde se stabileşte ca „drapelul Statelor Unite să fie făcut din treisprezece dungi, roşii şi albe alternând, va avea cele treisprezece stele ale Uniunii, albe pe fond albastru reprezentând o nouă Constelaţie” conform romanian-portal.com. Cele treisprezece dungi şi stele reprezentau cele treisprezece state ale confederaţiei.

Pe parcursul timpului, doar numărul de stele mai ţine numărătoarea statelor componente ale SUA, numărul de dungi rămânând constant, cu o singură variaţie, în 1794, odată cu cooptarea a încă două state, revenindu-se la cele 13 dungi în 1818. Ultima variantă, cea din 21 august 1959, este a 27-a variantă, cu 50 de stele, adoptată după aderarea statului Hawaii la confederaţia Statelor Unite, în timpul mandatului lui Dwight D. Eisenhower. 50 de stele albe pe fond albastru, treisprezece dungi orizontale, şapte roşii şi şase albe, reprezintă un simbol iubit în întreaga lume, un simbol de care americanii sunt foarte mândri, mulţi dintre ei avându-l chiar tatuat pe corp în diferite forme şi mărimi.

Laura Suzeanu