Oltenita agresata de ploi torentiale! Zeci de case au fost inundate | Vezi VIDEO

UPDATE 01 iulie, 21:45 –  Misiune încheiată cu succes

În urma ploilor torenţiale abundente, ce au căzut pe teritoriul judeţului Călăraşi, dispeceratul I.S.U. „Barbu Ştirbei” a fost anunţat despre producerea a peste 100 de situaţii de urgenţă în localităţile: Olteniţa, Călăraşi, Budeşti şi Frumuşani.

Astfel, echipaje specializate de pompieri  din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au fost solicitate, prin apelul unic de urgenţă 112, să acţioneze în data de 30.06.2013, pentru evacuarea apei acumulate în exces, în urma precipitaţiilor abundente, pe raza localităţilor: Olteniţa (obiective afectate de inundaţii – complex spital, sediu judecătorie, complex comercial, complex servicii comunitare, 30 de case, 50 de gospodării, 18 străzi); Budeşti (obiective afectate de inundaţii – 2 case, 19 gospodării, 9 străzi), Călăraşi (obiective afectate de inundaţii – o casă pe strada Ecaterina Teodoroiu); Frumuşani (obiective afectate de inundaţii – 2 case şi două gospodării pe strada Negoieşti).

Trebuie menţionat că exista pericolul, ca mai multe locuinţe din localităţile Olteniţa, Budeşti şi Frumuşani, care erau construite din chirpici (pământ), să se surpe din cauza apei acumulate în exces în gospodării, însă printr-o intervenţie eficientă, salvatorii au reuşit în timp util să înlăture această posibilitate, diminuând considerabil efectele negative ale situaţiilor de urgenţă.

100 de pompieri profesionişti s-au deplasat la solicitările venite prin 112, cu 9 autospeciale şi 13 motopompe şi au acţionat neîntrerupt pentru evacuarea apei din obiectivele afectate timp de aproximativ 15 ore.

În ciuda eforturilor prelungite şi a activităţilor specifice întreprinse  pentru înlăturarea efectelor negative provocate de inundaţii, cadrele militare implicate în aceste misiuni, s-au retras de la numeroasele intervenţii, după multe ore de muncă şi condiţii dificile de lucru, cu satisfacţia muncii împlinite, restabilind starea de normalitate.

Toate acţiunile de intervenţie s-au desfăşurat sub conducerea inspectorului şef al I.S.U.J. Călăraşi – colonel Popa Daniel Gheorghe, fiind solicitate pentru intervenţii grupa operativă şi efectivele din turele libere.

 

_________________________________________________________________________________________

UPDATE 01 iulie, 14:30 – Astăzi am aflat şi noi că primarul Petre Ţone a fost în localitate dar nu se ştie unde, când şi cum a fost alături de oameni pentru ca noi nu am dat ochii cu acesta, iar după cum am mai spus relaţia olteniteanul.ro-primărie nu există pentru că aşa înţelege un primar ca Petre Ţone să se poarte cu cei care oferă informaţii opiniei publice.
Din zvonurile şi verificările noastre indirecte am aflat că a fost totuşi convocat un comandament, dar în acelaşi stil ascuns fără să fie anunţată presa. Probabil s-a ţinut cu uşile închise, pentru că nici unul din cei care fac presă în oraş nu a fost prezent la acest aşa zis comandament.
Indiferent că a fost sau nu pe teren, prezenţa lui Ţone nu s-a făcut simţită în nici un fel printre oameni şi credem noi că a evitat reproşurile celor cărora li s-au inundat gospodăriile din cauza lipsei de responsabilitate la curăţarea canalelor de scurgere, sau probabil din teama de a da ochii cu oamenii faţă de care nu prea şi-a onorat îndatoririle administrative aşa cum a promis în campanie. Reportajul nostru făcut în Olteniţa veche şi declaraţiile celor care locuiesc acolo arată că Ţone nu a fost la nici una din gospodăriile inundate până spre orele după amiezii. De ce nu se ştie sau probabil că a fost trecător şi a privit din maşină iar oamenii nu au observat.Precizăm că filmările de pe site au fost realizate în jurul orei 14:00.
În altă ordine de idei, cei de la care Ţone a preluat mandatul spun că ar fi fost oricând dispuşi, dacă acesta i-ar fi solicitat, să îi arate cum funcţionează sistemul de evacuare a apelor, să îi explice ce mai este necesar de făcut şi cum se pot evita inundaţiile grave. Astfel, chiar dacă abundenţa precipitaţiilor ar fi fost alarmantă cu riscuri, cel puţin oamenii nu s-ar fi confruntat cu gravitatea situaţiei observate ieri şi cu debitul apei căzute ce i-a făcut să înoate pur şi simplu prin apa fără cale de scurgere.

Aşadar, ne cerem scuze faţă de primarul Petre Ţone dacă am intrat pe o pistă greşită privind lipsa acestuia din localitate, şi nu de la noi a plecat acest zvon, însă nu ne cerem scuze pentru restul afirmaţiilor cu privire la faptul că se puteau evita situaţiile regretabile în care au intrat cei inundaţi, dacă se acţiona unde trebuie şi la timp. De asemenea, duşmănia pe care Ţone o poartă jurnaliştilor site-ului nu este benefică pentru nimeni şi nu duce la ceva salvator. Presa este menită să atragă atenţia asupra greşelilor şi să repare ce alţii strică. Dacă eram anunţaţi printr-un comunicat de presă sau de un reprezentant al Primăriei cum se prezintă situaţia în oraş, articolul era altul. În acelaşi timp ar fi trebuit să fim chemaţi la convocarea Comandamentului pentru situaţii extreme, pentru a informa olteniţenii ce plan a fost pus în aplicare, dacă s-a discutat acolo despre vreun plan de inundaţii.
Şi concluzia generală este că primarul ar trebui să ne mulţumească nouă celor de la olteniteanul.ro pentru că îl tragem de mânecă să mai facă şi câte ceva. Dacă nu am fi fost, cred că ar fi dominat în activitatea acestuia o reală monotonie.

foto arhiva

_________________________________________________________________________________________

UPDATE: Situatia din Oltenita, in presa nationala ( Romania Tv )

__________________________________________________________________________________________

UPDATE: Nici blocul I de pe Bd. Republicii nu a fost ferit de furia apei căzute în urma ploilor de astăzi. Deoarece blocul este amplasat într-o zonă mai joasă, aleea de aici a fost acoperită complet de apă, care a ajuns până la scările blocului.

Datorită precipitaţiilor abundente, o parte de teren din faţa blocului s-a surpat. Apa de pe trotuar şi de pe stradă s-a scurs prin acea groapă, ajungând până la cămin pe care l-au umplut până la refuz. Deoarece subsolul blocului era plin, apa a refulat în scările de bloc lângă locul unde se află amplasat tabloul electric, existând riscul ca apa să ajungă la firele de curent electric. Conştienţi că trebuie să se descurce singuri într-o astfel de situaţie, locatarii blocului I s-au mobilizat, au cumpărat o pompă şi furtun şi au început să tragă apa de pe aleea blocului şi din scară. Apa nu mai are volum mare, s-a mai tras însă riscul persistă. Dacă ploaia va mai acoperi o treapta de scară apa va ajunge la firele de curent electric.

 

___________________________________________________________________________________________

Ploile s-au dezlănţuit şi în zona noastră. Astăzi, 30 iunie a plouat la Olteniţa într-o zi cât pentru două săptămâni. Începând cu orele dimineţii până spre orele prânzului, căderile masive de apă au reuşit ca în numite zone să inunde locuinţe sau maşini. Aşa se face că apa care s-a strâns a suprasolicitat reţeaua de canalizare şi a ajuns pe străzi şi în casele oamenilor, multe guri de canalizare refulează apa. Olteniţa seamănă acum cu o mică Veneţie. Oamenii au fost nevoiţi să înoate prin bălţile formate, câteva zone au rămas şi fără curent electric.
Traficul rutier a fost blocat în zona Gării Olteniţa spre supermarketul Lidl unde apa a inundat zona şi a dat buluc chiar şi în interiorul centrului comercial. Angajaţii magazinului munceau să pună saci pentru a opri pătrunderea apei mai mult, întreaga parcare se află în apă. Acolo au fost prezenţi jandarmi şi poliţia locală, precum şi în Bd. Mărăşeşti intersecţie cu 1 Decembrie.

Traficul rutier este blocat acum şi în zona Lukoil colţ cu Bd. 1 Decembrie.

În Şoseaua Călăraşi la intersecţia cu str. Mihai Bravu o casă este inundată, apa reuşind să măcine trotuarul şi să intre în casă. Oamenii din casă au cerut sprijinul pompierilor care nu au reuşit să ajungă, în final bărbatul din locuinţă folosindu-se de un hidrofor oferit de patronul firmei unde acesta lucrează. Aici locuiesc 6 copii.

În Olteniţa veche sunt inundate mai multe case în special pe str. Gheorghe Doja, cei mai mulţi din locuitori declarând că primarul nu a reabilitat zona până acum, canalizarea refulează, iar animalele sunt compromise, culturile de asemenea distruse. La una din gospodării au murit 15 găini, restul animalelor înota în apă. Strada Viilor este de asemenea inundată, sistemul de evacuare a apei de acolo fusese făcut să lucreze de echipa Milescu-Cercel, iar la orice cantitate de ploaie torenţială ce cădea, apa se evacua. Acum motopompa nu mai este funcţionează, conducta sistemului fiind furată până spre Şcoala “Mircea Eliade”. Deşi conducerea primăriei a fost anunţată să ia măsuri în acest sens, nu s-a întâmplat nimic până acum.

Primarul Petre Ţone nu e de găsit
În cazuri extreme cum este şi acesta, obligatoriu trebuia convocat un comandament pentru situaţii de urgenţă, ceea ce astăzi la Primăria Olteniţa nu s-a întâmplat. Din informaţiile noastre neoficiale, primarul Petre Ţone nu se află în municipiu, în astfel de situaţii orice autoritate locală se alătură problemelor unei localităţi. În primărie a bătut vântul, comandamentul pentru situaţii de urgenţă nefiind convocat asa cum spune legea şi aşa cum se întrunea în celelalte mandate. Fosta conducere a Primăriei curăţa de altfel canalele de surplusuri de gunoaie deseori, un lucru extrem de important pentru un sistem care trebuie să evite inundaţiile. În mod normal, cum declară de altfel pentru olteniteanul.ro şi consilierul Florian Cercel, apa trebuie scoasă din oraş, nu plimbată dintr-un loc în altul. “În cazul convocării unui comandament de urgenţă, se făcea un plan ce ar fi trebuit să sprijine problemele oamenilor aflaţi în dificultate din cauza acestor ploi.” ne declară Florian Cercel.
“În 2006 au căzut cca 100 l de apă în cca o oră. Ploi de acest fel au mai fost. Acea ploaie m-a facut sa iau decizia înfiinţării staţiei de pe Viilor. Evacuarea apei pluviale se face gravitaţional, fără energie electrică, printr-un canal spre Bojoriţa, undeva în orezărie. Diferenţa de nivel măsurată este de 1 m între acea staţie şi Bojoriţa. Apa se poate evacua în conditii optime numai dacă canalul este colmatat. El poate fi colmatat de cei care au terenuri lângă el şi dacă primăria nu a cosit malurile canalului, vegetaţia crescută împiedică apa să se evacueze cu volume mari şi în acest caz a crescut nivelul în Oltenita veche în dreptul acelei staţii. Din cauza supraîncărcării reţelei de canalizare din Olteniţa veche, pentru că nu se preia apa gravitaţional din zona cimitirului, apa care s-a strâns pe strada Războieni lângă blocorile de pe variantă nu poate fi preluată pentru că reţeaua de canalizare menajeră este plină.” punctează pentru jurnaliştii noştri fostul primar Costinel Milescu.

În şedinţa ordinară de săptămâna trecută, consilierul PNL Florian Cercel a pus problema situaţiilor de calamitate naturală ce se pot ivi oricând. Conform noii organigrame întocmite şi bineînţeles votată fără probleme şi probabil în necunoştinţă de cauză de unii consilieri, viceprimarul Olteniţei nu are nici o îndatorire, întregul sistem de lucru şi organizarea administrativă de acum fiind date peste cap. La Primăria Olteniţa nu există în prezent un Executiv pe care oamenii să se poată baza în situaţii delicate sau de extremă urgenţă.

Reamintim cititorilor noştri că Olteniţa nu are viceprimar. Primarul Petre Ţone preferă greva tăcerii cu echipa de jurnalişti de la olteniteanul.ro. Dacă silenzio stampa e mai importantă, ca şi alte lucruri mărunte cărora actualul primar le dă conotaţie proprie, atunci ajungem şi noi să susţinem dorinţa unor olteniţeni, ca Ţone să îşi dea demisia de onoare din funcţia pe care nu o poate îndeplini cu responsabilitate.

Potrivit meteorologilor, în primele zile ale săptămânii vremea va fi instabilă

Potrivit prognozei meteo, în următoarele zile cerul va fi variabil. Luni se vor va înregistra în jur de 28 de grade, iar marţi se răcoreşte până la 25 de grade. Miercuri şi joi izolat vor cădea ploi de scurtă durată.

Laura Suzeanu