VIDEO * Cum s-au distrat de 1 Iunie copiii din Olteniţa

Copiii dau sens vieţii. Cu inocenţa din priviri şi sufletele lor pure, copiii sunt cei care aduc bucurie în jur. Indiferent de motivul, de data sau denumirea sub care este marcată, Ziua Copilului înseamnă veselie şi voie bună atât pentru copii cât şi pentru adulţi care aduc în această zi un plus de iubire copiilor prin faptul că vor să îi facă fericiţi, să le ofere clipe vesele şi cadouri. Obiceiurile legate de această zi sunt multe şi variate. Sunt oferite cu acest prilej de către adulţi flori, bomboane, ursuleţi de pluş, baloane colorate, hăinuţe şi sunt organizate petreceri-surpriză, dansuri tradiţionale, manifestări sportive, excursii.

 

Vineri, 31 mai, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 din str. Alex. Iliescu, micuţii au avut parte de o zi senină deşi vremea a fost mohorâtă. Directorul Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Olteniţa, prof. Cristiana Drăgan, a oferit câteva clipe de distracţie şi plăcere acestor copii. Asociaţia Judeţeană “Sportul pentru Toţi” unde prof. Drăgan este preşedinte, prin Federaţia Română “Sportul pentru Toţi” încearcă prin acest gen de evenimente să mobilizeze copiii în special la mişcare, sloganul Federaţiei fiind “Viaţa este mişcare, Mişcarea este viaţă”.
Aşadar, clasele din cadrul instituţiei preşcolare, au fost active la programul oferit. Micuţii au asistat la minute de face painting, în care fiecare a primit cadou desenul dorit pe frunte sau obrăjori. După ce au prezentat şi un mic program de cântece, copiii au primit câte o ciocolată.

Parcul Mare din Olteniţa se transformă pe 1 Iunie într-un tărâm de basm, un Univers al Copilăriei.

 

 

Aşadar, Ziua Copilului a fost sărbătorită aici începând cu ora 15,00 în faţa Clubului Copiilor, o zi plină de suprize. În mijlocul unei parade de costume, s-a dansat şi cântat, membrii cercurilor dans, muzic, fantezie, studii europene din cadrul Clubului prezentând câte o acţiune, un proiect, un cântec sau un dans, o fată talentată fiind alături de toţi cei care au dorit să primească un model de pictură pe faţă.

Mai târziu li s-au alăturat doi animatori de petreceri pentru copii angrenându-i în diverse jocuri.

 

Startul unei parade a veseliei a fost oferit de o altă trupă de animatori din Bucureşti, Trupa Party Staff, cu jocuri pentru copii, desene pe asfalt, modelaj din baloane, face painting. Acţiunea organizată de deputat Raluca Surdu a început în jurul orei 17,00, parlamentarul fiind prezentă în mijlocul copiilor cu familia sa, băieţelul Alexandru participând alături de copiii olteniţeni la acţiunile dedicate lor de lângă rondul Parcului Central.

Deputatul PNL Raluca Surdu a salutat prezenţa tuturor celor adunaţi în Parcul Mare, a îmbrăţişat copiii, a strâns mâinile părinţilor şi bunicilor, mesajul parlamentarului fiind unul încărcat cu speranţe şi bucurie.

 

 

O altă acţiune la care copiii au adus un aport artistic a fost organizată de prof. Violeta Ionescu şi ing. Daniel Stan, în cadrul proiectului „Tineret în acţiune” desfăşurat sub egida Asociaţiei “Salve Romania”. Astfel, fiecare din copiii care s-au alăturat proiectului a desenat pe hârtii perspectiva zilei de 1 Iunie ca o zi de aniversare a lor, făcând astfel cunoştinţă cu propriul talent, încercând să îşi analizeze şi conştientizeze aptitudinile. Acţiunea s-a desfăşurat în după-amiaza zilei de 1 iunie în Parcul Central Olteniţa.

 

Ziua Internaţională a Ocrotirii Copiilor a început să fie celebrată în 1925, după desfăşurarea Conferinţei mondiale pentru bunăstarea copiilor, de la Geneva. În cadrul acesteia, s-a luat decizia marcării unei zile a copiilor. Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în lume în luna octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a, şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1954.

1 iunie nu este o zi instituită de ONU. În prezent, 1 iunie este sărbătorită în aproximativ 30 de ţări din diverse motive. Alte ţări au ales o altă dată pentru marcarea acestei zile. În România se sărbătoreşte în fiecare an la 1 iunie.

Redactor, Foto: Laura Suzeanu | Operator : Ovidiu Ghinea