VIDEO * Senatorul Iulian Dumitrescu susţine unirea Basarabiei cu România şi de la Olteniţa

La Oltenita s-a deschis primul centru de strângere de semnături pentru o iniţiativă legislativă ce susţine campania “Să aducem Basarabia acasă”. În opinia celor implicaţi în această acţiune şi a organizaţiilor neguvernamentale, unirea României cu Republica Moldova s-ar putea împlini etapizat, prin legi. Iniţiativa legislativă a cetăţenilor pentru promovarea proiectului de lege cadru privind statutul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României susține mișcarea civică “Să aducem Basarabia acasă” şi aparține senatorului Colegiului 2 Călăraşi, Iulian Dumitrescu.

 

Într-o primă prezentare s-au împărţit între invitaţi opinii, experienţe cognitive cu valoare de document, păreri, ideea principală fiind susţinerea iniţiativei. Primarul localităţii Radovanu, Vasilica Dobrescu, prezintă celor prezenţi aspecte din cadrul unui proiect al femeilor primar de comună. Este vorba de o înfrăţire care să se producă între femeile primar din România din comune cu femei primar din Republica Moldova din aceleaşi zone administrative. În Republica Moldova după cum spune Vasilica Dobrescu, din 800 de primari de localităţi, 164 sunt femei, în România din 2861 primari sunt 101 femei, în România femeile fiind o minoritate. Vasilica Dobrescu mai informează că femeile primar din Basarabia sunt foarte active în plan cultural în mod special, fiecare comună având formaţii, cercuri de pictură iar simbolurile dăruite primarului şi Consiliului Local Cumpăna şi anume covoraşe cu imagini ale lui Mihai Eminescu, un pod al prieteniei, un tablou cu un pod al prieteniei, publicaţiile femeilor primar, sunt lucruri care pe primăriţa din Radovanu au impresionat-o, ea constatând că sentimentul patriotic este adânc înrădăcinat şi foarte mult manifestat în acţiunile pe care le au.

Iulian Dumitrescu susţine faptul că pentru început se încearcă o mişcare la nivel de cetăţeni, pentru ca sentimental naţional să devină general: “Se încearcă sa se creeze o emulaţie pentru ca la un moment dat structurile decizionale să ţină cont de opinia publică. Practic se încearcă crearea unei opinii publice, unei conştientizări a oamenilor că totuşi Basarabia e România-redeşteptarea sentimentului naţional.”

Nelu Bălaşa este unul din românii care doreşte o conştientizare a acestei probleme la nivelul judeţului Călăraşi, acesta arătând de unde a plecat dorinţa ca şi în acest judeţ oamenii să înţeleagă ce importantă este legătura cu pământul românesc de dincolo de Prut, iar semnăturile de aderare la mişcarea de unire să fie cât mai multe: “Noi am ajuns în această mişcare civică pe diferite căi. Stând pe Internet am văzut două lucruri: o campanie “Să aducem Basarabia acasă” iniţiată de la Bucureşti şi am văzut că la Călăraşi nu exista nimic, apoi discursul domnului senator Iulian Dumitrescu despre problema Basarabiei şi m-am gândit că tot suntem români şi să facem ceva. Îi mulţumesc domnului senator pentru spiritul acesta de român şi credinţa de român. Cea mai importantă calitate a liderilor politici români este solidaritatea cu fraţii noştri din Basarabia. Acesta este scopul pentru care ne-am adunat aici pentru a fi solidari cu fraţii noştri din Basarabia. Sunt alte organizaţii civice de la Bucureşti care au iniţiati acest proces care se cheamă “Acţiunea 2012”. Scopul principal, pe lângă redeşteptarea sentimentului naţional, este şi strângerea de semnături pentru susţinerea unei iniţative legislative, care înseamnă prin lege stabilirea unor obligaţii către Guvernul României, pentru a manifesta această solidaruitate. Nu este nimic obligatoriu, nu este nimic finanţat. Tot ce se face, se face prin efortul particular al cetăţenilor. În această acţiune suntem noi, români.” susţine Nelu Bălaşa.

Directorul Muzeului Civlizaţiei Gumelniţa, prof. dr. Done Şerbănescu, spune că această iniţiativă este foarte bună, însă este foarte important să se desfăşoare cu manifestări culturale, schimburi culturale peste hotare, pentru ca oamenii să se cunoască mai bine.

În opinia profesorului de istorie Nicolae Mavrodin Basarabia este încă o problemă sensibilă a românilor. Acesta spune că într-o discuţie avută cu Mircea Druc, cel care a fost prim ministru al Republicii Moldova, el i-a declarat profesorului Mavrodin că elementele rusofone depăşesc problemele românilor din Basarabia şi astfel foarte greu se poate face o unire spirituală cu România.

Senatorul Iulian Dumitrescu subliniază faptul că acţiunea este o iniţiativă civică. Fiecare dintre primarii invitaţi şi profesorii de istorie a lăsat un mesaj vis a vis de campanie, manifestându-şi susţinerea faţă de iniţiativa legislativă a senatorului Dumitrescu.

“Cred că românii de peste Prut au dreptul să aibă un destin european la fel ca România. Susţin din tot sufletul integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi sper ca toţi românii să fie alături de fraţii noştri de peste Prut în demersrile pe care le fac vis a vis de destinul European comun al României şi Republicii Moldova” a fost mesajul transmis de senatorul liberal Iulian Dumitrescu.

La întrunire au participat cetățeni din Colegiul 2, primari, profesori, oameni de afaceri, politicieni, mass media.

“Republica Moldova s-a angrenat într-un proces remarcabil de integrare europeană, România împreună cu alte state europene sprijinind necondiţionat demersurile Chişinăului în această direcţie…Nu avem dreptul să-i abandonăm pe românii care vor să aibă un destin comun cu noi, iar ca stat membru al Uniunii Europene avem obligaţia să sprijinim prin toate mijloacele procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Să un uităm că avem o datorie morală faţă de cetăţenii Republicii Moldova…Românii din ambele părţi ale Prutului îşi merită destinul european, iar pentru asta trebuie să direcţionăm inteligent energiile poporului.” sunt câteva din cuvintele declaraţiei  senatorului Iulian Dumitrescu în cadrul unei şedinţe de Parlament despre relaţia Basarabia-România.

Laura Suzeanu