VIDEO * Senatorul PNL Iulian Dumitrescu apără interesele românilor din Basarabia. Acesta doreşte stoparea crizei politice din Republica Moldova

Românii sunt preocupaţi de Basarabia de mai mult timp, acest lucru a fost demonstrat deseori. Mesajul care acum şase ani se afla doar pe stâlpi sau poduri s-a mutat în Parlamentul României, în ziarele din România, printre românii de aici. Acum însă, problemele interne ale Republicii Moldova sunt analizate de senatorul PNL Iulian Dumitrescu, preocupat de faptul că ce se întâmplă pe plan politic în Republica Moldova poate pune în dificultate procesul de integrare europeană. Senatorul atenţionează oamenii politici de la Chişinău în sensul de a nu adânci criza politică. O declaraţie pe tema situaţiei actuale din Republica Moldova cu ultimele evenimente, a fost făcută de senatorul PNL Iulian Dumitrescu. Să urmărim expunerea sa de săptămâna trecută din Parlamentul României:

Iulian Dumitrescu (foto: OLTENITEANUL.RO)

Iulian Dumitrescu (foto: OLTENITEANUL.RO)

„Dacă ne separăm un pic de propria noastră fragilă bucătărie a puterii, putem vedea că Republica Moldova se confruntă cu o criză politică care poate pune în dificultate întregul proces de integrare europeană. Actuala majoritate parlamentară moldovenească este cu mult mai fragilă şi divizată. Nu putem periclita speranţa democrată comună apărută în 2007. Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, suflul european liberal s-a resimţit asupra Chişinăului, prin instituirea unui primar liberal, Dorin Chirtoacă. Republica Moldova s-a angrenat într-un proces remarcabil de integrare europeană, România împreună cu alte state europene sprijinind necondiţionat demersurile Chişinăului în această direcţie. Cu acest prilej sprijin şi atenţioneaz clasa politică de la Chişinău. Oamenii politici moldoveni au obligaţia să nu adâncească această criză politică şi să nu abandoneze parcursul european. Societatea basarabeană s-a confruntat şi încă se mai loveşte de o serie de probleme interne, care pot periclita agenda liberal-europeană a Republicii Moldova. Coaliţia „Alianţa pentru Integrare Europeană” trebuie să-şi asume puterea în faţa fostelor structuri comuniste de gurvernare şi să revitalizeze încrederea în valorile liberale, ca şanse şi secret sustenabil al progresului. Totodată o constantă pe agenda liberală moldovenească trebuie să fie grija celor câteva milioane de români care locuiesc în Republica Moldova. Nu putem adânci crizele politice în momente de strategii şi redefiniri geo-politice. Reamintesc în mod special clasei politice moldovene că Lituania va găzdui la Pilnius în peroada 28-29 noiembrie 2013 Summit-ul parteneriatului estic, în timpul căruia se preconizează semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, incluzând prevederile referitoare la zona de comerţ liber. Evident că liberalii ar trebui să folosească contextul ca o oportunitate legată de o temă ce ţine de expertiza lor ideologică. Nu avem dreptul să-i abandonăm pe românii care vor să aibă un destin comun cu noi, iar ca stat membru al Uniunii Europene avem obligaţia să sprijinim prin toate mijloacele procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Să un uităm că avem o datorie morală faţă de cetăţenii Republicii Moldova, mai ales că procesul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană poate fi amânat din cauza instabilităţii politice. O criză politică prelungită poate produce efecte negative, afectând interesele vitale ale cetăţenilor români basarabeni. Românii din ambele părţi ale Prutului îşi merită destinul european, iar pentru asta trebuie să direcţionăm inteligent energiile poporului.”