VIDEO * Ziua Eroilor la Olteniţa

Depuneri de coroane şi slujbe de pomenire a celor care s-au jertfit pentru libertate

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mânăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Aşadar, anul acesta Înălţarea Domnului a fost sărbătorită pe 13 iunie iar la Olteniţa în toate bisericile preoţii au oficiat slujbele specifice marii sărbători creştine. Startul comemorărilor de la Olteniţa s-a dat de la Primăria municipiului către Monumentul Eroilor, cum este cunoscută statuia din centrul municipiului. Oficialităţi locale, reprezentanţi de partide politice, funcţionari publici, reprezentanţi de instituţii publice şi private, efective de jandarmi şi polițiști au defilat pe perimetrul dintre primărie şi statuie, după care au asistat alături de mai mulţi olteniţeni la slujba de pomenire a eroilor.

De asemenea, au fost depuse coroane de flori la soclul monumentului. La final s-au tras trei salve de armă în onoarea şi amintirea soldaţilor căzuţi în luptele pentru apărarea neamului românesc.

Ziua Eroilor a continuat la mormântul din curtea bisericii Eroi cu o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane la monumentul celor căzuţi pe front. În curtea bisericii Eroi există şi mormântul Eroului Necunoscut.

De remarcat faptul că la ceremonia depunerilor de coroane de anul acesta au fost prezente mai puţine persoane decât în ceilalţi ani.

 

Cele două monumente reprezentative au o vechime de peste 75 de ani

Monumentul din centrul municipiului Olteniţa a fost ridicat în cinstea eroilor în anii 1930-1931, soclul fiind conceput de cunoscutul arhitect Ioan Cernescu, cel care a supravegheat apoi inclusiv crearea şi montarea statuii ce se suprapune soclului, proiectată de arhitectul Ion Iordanescu. Aşadar soclul şi statuia ce formează Monumentul Eroilor sunt lucrările a doi arhitecţi. Primarul acelei perioade era Ioan Deculescu. Acesta a sprijinit financiar edificiul împreună cu fratele său prefect de Călăraşi, Constantin Deculescu

Construcţia monumentului din curtea Bisericii Eroi a fost făcută în anul 1936, dar mormintele existau dinainte de anul 1920, mai mulţi români căzuţi în timpul luptelor din primul război mondial fiind înmormântaţi aici.

Laura Suzeanu