Ziua Mondială a Mediului va fi sărbătorită în Olteniţa şi localitatea Independenţa din judeţul Călăraşi

UPDATE: Deputat Raluca Surdu saluta initiativa scolii gimnaziale „Mircea Eliade”

Raluca Surdu, Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie: ”În calitatea mea de membru în Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, reprezentanta zonei Olteniţa în Camera Deputaților, salut acțiunea organizată la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” Oltenița de Ziua Mondială a Mediului. De curând am demarat inițiativa ”Azi copil – mâine adult – întotdeauna responsabil” prin care ne-am propus implicarea copiilor, tinerilor și adulților în activități constructive de educare, conștientizare, reponsabilitate și responsabilizare. Avem în vedere organizarea și sprijinirea a diferite acțiuni în domeniul protecției mediului, implicării în soluționarea problemelor comunității, voluntariatului, spiritului civic. Așteptăm propuneri cetățenești și idei care pot fi preluate și implementate în Oltenița sau împrejurimi.”

 

Comisia pentru administrația publică, amenajare teritoriului și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților are următoarele domenii de activitate în procesul legislativ: autonomia locală; reformele administrative; organizarea administrativ-teritorială; statutul funcționarului public; sisteme urbane; rețele urbane și rurale; finanțele publice locale; sisteme ecologice și echilibru ecologic; calitatea aerului, apei și solului; protecția florei, faunei și așezărilor umane; recuperarea zonelor deteriorate; tehnologii pentru controlul și eliminarea emisiilor poluante; gospodărirea apelor; amenajarea teritoriului; construcții.

____________________________________________________________________

Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi în colaborare cu Primaria Municipiului Olteniţa, Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” Olteniţa, Primaria Comunei Independenţa şi Şcoala Gimnaziala „George Vâlsan” Independenţa, va marca Ziua Mondială a Mediului prin două evenimente care se vor desfăşura în data de 5 iunie în Municipiul Olteniţa şi în data de 6 iunie în Comuna Independenţa. Potrivit unui comunicat de presă primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi, la acţiuni vor participa elevi din ciclul primar şi gimnazial. Se vor prezenta eseuri pe teme privind protecţia mediului,  desene şi obiecte confecţionate din materiale reciclabile. Cele mai bune lucrări vor fi premiate.  Elevii şi cadrele didactice ce s-au implicat în acest eveniment vor primi diplome de participare.

Instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 5 iunie.  Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de  a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.  Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială.

Tema aleasă pentru anul 2013 este: „Think. Eat. Save” (Gândeşte. Mănâncă. Salvează!), dorindu-se încurajarea tuturor în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor  Unite, în fiecare an, sunt irosite 1,3 miliarde de tone de alimente. În timp ce planeta se luptă pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a susţine cele 7 miliarde de oameni, o treime din producţia mondială de alimente se pierde. Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producerea acesteia sunt, de asemenea pierdute.  Consumul durabil se referă la „a face mai mult şi mai bine, cu mai puţin” prin reducerea utilizării resurselor,  reducerea degradării şi a poluării crescând în acelaşi timp calitatea vieţii pentru toţi.

Laura Suzeanu