Avansări în grad şi expoziţie de tehnică cu ocazia aniversării Zilei Poliţiei de Frontieră

Poliţiştii de Frontieră din întreaga ţară au aniversat astăzi, 24 iulie, 149 de ani de existenţă instituţională.

La Olteniţa, momentul a fost marcat la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Călăraşi (STPF) prin avansarea la gradul profesional următor sau înainte de termen a 45 de poliţişti de frontieră şi printr-o expoziţie a tehnicii din dotare la sediul instituţiei. Purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Călăraşi, comisar şef Vasile Chiru, ne informează că în cei 149 de ani de existenţă Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi: cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.

Cu această ocazie, şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Călăraşi, comisar şef de poliţie Ştefan Mihai, a ţinut să mulţumească poliţiştilor de frontieră pentru lupta pe care aceştia o duc zi de zi împotriva infracţionalităţii transfrontaliere şi pentru munca depusă pentru ca frontiera României să devină una dintre cele mai bine păzite graniţe din Europa.

După citirea mesajelor adresate poliţiştilor de frontieră de către ministrul Administraţiei şi Internelor Radu Stroe şi inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Buda Ioan, şeful Serviciului Teritorial a dat citire ordinului de avansare în grad profesional pentru merite excepţionale în activitatea profesională şi la îndeplinirea stagiului minim în gradul profesional.

Astfel, un ofiţer şi un agent au fost avansaţi înainte de termen la gradul profesional următor. Totodată au fost avansaţi la termen la gradul profesional următor 7 ofiţeri şi 36 agenţi.

Cu acest prilej, la sediul instituţiei a avut loc o expoziţie a tehnicii din dotare şi a echipamentelor folosite de poliţiştii de frontieră pentru securizarea frontierelor.

În cadrul evenimentului au putut fi admirate ambarcaţiile folosite de poliţia de frontieră în acţiunile efectuate pe fluviul Dunărea, autovehiculele din dotare (maşini de teren, ATV-uri), aparatura folosită de ofiţerii criminalişti şi câinii de serviciu.

 

Ziua a fost desemnată pentru aniversare prin articolul nr. 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei.

Alegerea acestei date este legată de unirea celor două structuri grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza din data de 24 iulie 1864.
Prin Înaltul Decret Domnesc numărul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea grănicerilor din Moldova, după modelul celui din Ţara Românească şi unirea celor două corpuri grănicereşti.

Laura Suzeanu