Conform noii organigrame a Primăriei Olteniţa, viceprimarul municipiului nu are nici o sarcină de îndeplinit

În opinia consilierului Florian Cercel viceprimarul municipiului Olteniţa conform noii organigrame este o slugă

Noua organigramă a Primăriei Olteniţa dezvoltată într-o Hotărâre de Consiliu Local a iscat discuţii între anumiţi consilieri şi între consilieri şi primar. Cu 11 voturi care au fost de partea organigramei, incompletă se pare din punctul de vedere al unor consilieri şi în care mai toţi funcţionarii sunt şefi iar viceprimarul nu are nici o atribuţiune, Hotărârea a trecut de Consiliul Local. Florian Cercel, consilier PNL, îşi expune opinia cu privire la modul de concepere a organigramei, întreabă consilierii şi primarul cine gestionează situaţia municipiului în cazul unui cutremur sau în cazul unor inundaţii. “Organigrama a trebui să reprezinte viziunea asupra funcţionării Primăriei.” susţine Florian Cercel. Primarul Petre Ţone spune că Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă este cel care se ocupă de situaţii în cazul apariţiei unui cutremur, organigrama arătând de fapt altceva şi anume că acest serviciu se află în subordinea primarului.

Florian Cercel

Florian Cercel

De asemenea, liberalul Florian Cercel arată că statul de funcţii actual este unul ciudat, pentru că funcţiile din organigramă sunt mult mai multe decât cele existente „Se înfiinţează posturi care nu vor fi ocupate de nimeni ca să fie unul de şef. Soluţia există în această practică, iar cine aprobă această organigramă ar trebui să ceară fişa postului pentru 185 de oameni.” afirmă consilierul Acesta mai întreabă ce ar trebui să facă Serviciul Resurse Umane cu 5 persoane, în condiţiile în care cărţile de muncă se dau în altă parte.

Petre Tone, primar Oltenita

Petre Tone, primar Oltenita

Consilierul în cadrul Compartimentului de Resurse Umane, Geta Lichiardopol, explică cum a fost concepută organigrama. În completare, fostul viceprimar Cercel spune că există servicii care nu au nici un angajat, numai şefi, iar faptul că viceprimarul nu are atribuţii este ceva care nu poate fi înţeles şi admis. “Este indamisibil ca viceprimarul să nu aibă nimic în subordine, că el este reprezentantzul Consiliului Local. Consiliul Local trebuie să-i acorde viceprimarului nişte atribuţiuni. Pe lângă atribuţiunile pe care i le acordă Consiliul Local viceprimarului, sunt prinse în organigramă şi viceprimarul conform legii poate să mai primească prin delegare de la primar şi alte funcţii. Aşa spune legea.” punctează Cercel.

A intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă prin care sunt deblocate angajările la stat

Cabinetul Ponta a repornit angajările “unul la unul” din sistemul bugetar şi a dat undă verde pentru concedierea a aproximativ 3.000 de funcţionari din administraţia centrală. Miercuri, 3 iulie a.c., a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă prin care sunt deblocate angajările la stat. Mai exact, se renunţă la regula prin care putea fi angajată o persoană doar dacă plecau alţi şapte angajaţi. “Instituţiile şi autorităţile publice pot ocupa prin concurs/examen posturi conform principiului „unul la unul”, respectiv la un post ocupat devenit vacant, un post ocupat”, se precizează în documentul aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Prin aceeaşi ordonanţă sunt impuse însă şi alte reguli. Înainte de repornirea angajărilor, 2.860 de funcţionari din aparatul central vor fi disponibilizaţi, iar majoritatea posturilor vacante existente vor fi desfiinţate. Astfel, Guvernul cere instituţiilor să facă mai întâi curăţenie şi apoi să repornească angajările la stat.

Laura Suzeanu