Prefectura Călărași: ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN în intervalul 28 – 30 iulie 2013

În intervalul menţionat vremea va deveni caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 36…37 de grade, iar în sud-vest, izolat se vor situa în jurul valorii de 39 de grade. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş.

În vederea prevenirii și atenuarii efectelor caniculei asupra populației, la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, se impun următoarele măsuri de protecție:

–         consumarea în medie a 3 litri de lichide pe zi
–         evitarea consumului de alcool
–         consumarea a cât mai multe fructe și legume
–         consumul de alimente cu valoare calorică scăzută
–         protejarea corpului de expunerea directă la radiațiile solare
–         evitarea circulației între orele 11-17, în zilele cu temperaturi crescute
–         dacă nu se pot evita deplasările în intervalul orar menționat mai sus, se vor lua măsuri de protecție: se va merge pe la umbră, cu capul acoperit și îmbrăcăminte adecvată, de culoare deschisă
–         în agricultură, pe șantierele de construcții, în halele industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiții de climat corespunzătoare, activitatea se va desfășura dimineața și seara

Persoanele cele mai afectate de temperaturile ridicate sunt copiii și vârstnicii, precum și cele cu afectiuni cardio-vasculare. Aceste categorii de persoane vor evita circulația între orele 11-17, respectând măsurile de protecție mai sus menționate.

Marius Dociu