VIDEO * Bac-ul la Olteniţa cu emoţii, nemulţumiri, un somnoros şi o fraudă de lucrare

Prima probă a examenului naţional de Bacalaureat 2013 a început. Elevii absolvenţi ai clasei a XII-a au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. La proba scrisă elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Noutatea bacalaureatului din acest an o reprezintă faptul că elevii de la profilul real au subiecte diferite la limba română faţă de cei de la profilul umanist. O altă modificare o constituie „eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea”. La liceele din Olteniţa primul examen de bacalaureat a decurs în condiţii normale. Dezamăgirea sau surprinderea multora din elevi a fost poezia de la subiectul nr. 3.

 

Prima probă de bacalaureat de anul acesta s-a desfăşurat normal, fără incidente majore. Emoţiile nu au lipsit din atitudinea elevilor, unii au fost mulţumiţi de cum au lucrat, alţii şi-au reproşat fie că nu au fost suficient de pregătiţi, fie că puteau să facă o lucrare mai bună. Unul din elevii Liceului Basarab a adormit în timpul examenului, lucrarea sa ajungând să fie una din cele foarte slabe. La Liceul “Nicolae Bălcescu” comisia de examen a eliminat una din eleve, care a preferat să fraudeze examenul, fiind astfel prinsă copiind.

Testarea va continua în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).
Rezultatele vor fi afişate în 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 9 -11 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 12 iulie.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie.

Comisia de bacalaureat trebuie să asigure şi la bacalaureatul din 2013 camere de supraveghere video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise.

Laura Suzeanu, Marius Dociu