VIDEO * Doi avocaţi din Olteniţa îşi oferă gratuit serviciile pentru ca Olteniţa să poată recupera clădirea Flacăra şi grădina de vară

Marius Mihalache şi Laurenţiu Gaţea sunt doi avocaţi olteniţeni care doresc să reînvie viaţa culturală în municipiul de la malul Dunării. Aceştia au lăsat o adresă în Primăria Olteniţa către Consiliul Local. Marius Mihalache spune că cererea a fost lăsată cu timp în urmă, dar nu a apărut la mapa ordinei de zi a consilierilor. “Pentru că domnul dinaintea mea a atins problema teatrului, aş vrea să informez şi eu Consiliul Local deşi a fost informat. Adresa mea a fost către Consiliul Local, nu ştiu pe unde a ajuns adresa, probabil prin sertarul cuiva, dar vreau să informez Consiliul Local despre locaţia de la Flacăra, că se poate face ceva. Aşa cum s-a făcut şi la Drobeta Turnu Severin. Acea adresă către Consiliul Local arăta cum se poate intra în posesia fostului cinematograf Flacăra şi a grădinii de vară. Sunt foarte surprins că dumneavoastră nu aţi fost informaţi de această adresă. Eu am avut o discuţie cu domnul primar în urmă cu două, trei săptămâni, nu ştiu cum se va rezolva problema, dar ar trebui să o discutaţi. Nu să cheltuim patru milioane, cinci milioane de euro sau nu ştiu câte milioane de euro pentru o casă de cultură în parc, unde distrugem şi un parc şi facem probabil ceva ceauşist, când putem să luăm Flacăra, o clădire istorică.” susţine avocatul Mihalache, întrerupt de râsul uneia din consilierele PSD.

Rugămintea lui Marius Mihalache către consilieri este ca aceştia să studieze cererea lăsată cu atenţie şi să se gândească să colaboreze cu cei doi avocaţi, care îşi oferă sprijinul pentru recuperarea clădirii culturale, considerată patrimoniu şi care în urmă cu aproximativ 100 de ani a fost construită cu banii comunităţii prin donaţii la care s-a adăugat şi o mică sumă din partea Prefecturii de la acea vreme: “Aş aprecia şi ruga pe cei la care a ajuns această adresă să o pună la mapa consilierilor locali, să ia cunoştinţă de ea, să o studieze foarte atent şi împreună cu avocatul primăriei şi să ia măsuri în sensul ăsta. Noi ne-am oferit sprijinul gratuit pentru a începe demersurile în vederea recuperării acestui imobil.” spune Marius Mihalache.
Între primarul Ţone şi avocatul Marius Mihalache are loc imediat un schimb de replici vis a vis de întâlnirea celor doi, Ţone afirmând că la întâlnire a fost prezent şi avocatul primăriei despre care spune că doreşte să colaboreze cu avocatul prezent în şedinţă, Marius Mihalache declarând de cealaltă parte că la întâlnirea amintită nu a fost prezent nici un avocat al primăriei. Din dialogul celor doi reiese că cineva minte, noi lăsăm însă cititorii să ghicească cine este cel care face declaraţii false.

Consilierul PNL Florian Cercel intervine şi informează pe cei prezenţi că cinematograful, clădirea şi grădina publică se găsesc în gestiunea primăriei. “S-au făcut demersuri şi procese cu cinematografia, am ajuns până la Guvern…ar trebui ca aceste dosare să le aibă avocatul care a reprezentat primăria. Să ştiti că acel cinematograf Flacăra a fost construit de municipalitate, au apărut mereu Hotărâri de Guvern contradictorii. Cine mi-a pus la dispoziţie documentele că a fost construit de municipalitate a fost domnul Şerbănescu. Totul s-a blocat când a ajuns la nivel de Guvern. Eu cred că acum avem şanse să clarificăm şi problema asta.” spune Cercel, completat de consilierul Costinel Milescu, cel care vine cu o altă propunere înainte de a aduce argumente în sensul luptei acestuia din trecut pentru recuperarea cinematografului Flacăra. “Se poate rezolva mult mai uşor. Acest cinematograf aparţine unui primar USL şi fiind o majoritate, poate să-l dea înapoi.” susţine consilierul PNŢcd, acesta redând apoi povestea pe scurt a încercării de recuperare a clădirii: “Nu vom rezolva niciodată nimic din cauza influenţelor politice. Eu de astea m-am lovit. Au fost procese, dar între timp, pe măsură ce se desfăşura procesul, au fost făcute modificări legislative. Ba a trecut acest cinematograf din Regia de Film în administrarea Ministerului Culturii, ba în regie de sine stătătoare, ba s-a hotărât cedarea acestor edificii în administrarea Consiliilor Locale şi apoi s-a schimbat, că bănuiesc că deranja pe cineva. Atunci fazele procesuale s-au oprit la momentul când s-a modificat legea. Documentaţia este în primărie, noi am înaintat nenumărate copii cu documente pentru că 80% sunt banii comunităţii şi 20% ai Prefecturii Ilfov.” declară Costinel Milescu.

Primarul Petre Ţone face apoi o afirmaţie destul de controversată, dar în acelaşi timp periculoasă cu privire la faptul că nu există nici un document care să arate prezenţa acestor procese, o declaraţie de altfel neprobată, atâta vreme cât la vremea respectivă s-a discutat foarte mult pe marginea acestui subiect preluat şi de ziarele centrale, toată mass media inclusiv cea locală informând opinia publică cum administraţia locală de la acea vreme a încercat să recupereze clădirea Flacăra şi grădina de vară, aflate şi acum în administrarea unui primar USL ce ţine lucrurile pe loc.

Laura Suzeanu