De ani de zile nu s-a mai întâmplat: olteniţenii de la blocuri se spală la ligheane sau pe la rude şi prieteni

Care şi unde este rezolvarea situaţiei?

În Olteniţa locatarii celor aproximativ 3500 de apartamente care sunt conectate la sistemul central de alimentare cu apă caldă şi căldură au rămas fără posibilitatea de a mai folosi apa caldă. Cele 10 centrale termice din municipiu au fost oprite de a mai funcţiona din cauza unor datorii neachitate la furnizorul de gaze Wirom. Cam asta ar fi explicaţia celor răspunzători de actuala situaţie, datoria ridicându-se la valoarea de 430.000 de lei (4 miliarde 300 de milioane de lei vechi), situaţie penibilă cu care nu se mai confruntă olteniţenii de mai bine de 10 ani.
Într-o şedinţă extraordinară convocată săptămâna trecută de actualul primar Petre Ţone, la finalul dezbaterilor de hotărâri s-a amintit despre acest lucru. Cum era de aşteptat, pledoaria primarului a alunecat cu tentă la un moment dat, undeva spre a încerca să învinovăţească pe alţii sau cu intenţia de se lega de trecut, fără însă a avea o legătură cu prezentul, tactică specifică metodelor de neasumare a unor greşeli. Probabil că acum se va vedea tehnica pe care ar trebui să o deţină un factor de răspundere, atâtea familii din municipiu ajungând să fie la mâna câtorva persoane ce pot lua foarte bine decizii salvatoare, descongestionând tensiunea instalată în oraş.
Ţone a spus la un moment dat că vârful creanţelor a fost atins în 2010 cu 22 de miliarde de lei vechi, acum datoriile persoanelor fizice şi juridice către Termourban ajungând la 30 de miliarde de lei vechi. La un calcul logic şi matematic vârful este de fapt acum cu această sumă, însă olteniţenii nu au nevoie în acest moment de filozofii fără rezolvări sau vorbe goale, ci de lucruri, decizii, soluţii concrete pentru a trăi într-un mod civilizat în propriile apartamente. Primarul Ţone a mai încercat să arunce vina şi pe faptul că există un contract între Wirom şi Termourban ce în opinia acestuia aduce dezavantaje societăţii furnizoare de apă caldă şi căldură, iar drepturile cele mai multe aparţin societăţii de gaz Wirom din Olteniţa.

Încurcate sunt căile…democraţiei

Din relatările primarului făcute în şedinţă, precum şi din interviul cu directorul actual al Termourban, Cornel Ştefănescu, reiese că situaţia se va remedia destul de greu. În acest moment la Termourban mai multe echipe de lucrători încearcă să recupereze din datoriile cetăţenilor către societate, lucrătorii mergând din bloc în bloc, pe la cei care au rămas cu facturi restante.
Una din soluţiile găsite de actuala putere executivă a oraşului ar fi renunţarea la furnizorul de gaze din Olteniţa şi începerea negocierilor cu altă societate de furnizare de gaze naturale. Dar, pentru a se trece la această măsură, trebuie plătită toată datoria Termourban către Wirom, după care va fi nevoie să se plătească atât noul furnizor cât şi Wirom, societatea ce rămâne distribuitoare şi la care există obligaţia de plată pentru repartizarea gazului.

Paralel, s-a mai pus în discuţie înfiinţarea unui sistem de co-generare, însă pentru ca acest sistem să funcţioneze una din condiţii este ca locatarii apartamentelor rămase sub directa gestiune a Termourban (peste 1500 de apartamente au centrale proprii) să nu se debranşeze de la sistemul centralizat. Contractele individuale vor fi astfel modificate, condiţie care probabil nu va fi pe placul multor locatari.

De ce acum s-au oprit centralele, deşi contractul dintre Wirom şi Termourban este unul mai vechi şi datorii au mai fost, de ce conducerea Primăriei nu a găsit soluţii înainte de a se opri funizarea de gaze către Termourban, încă nu ştim. Poate că situaţia este mult mai dificilă decât pare în aparenţă, cert este că într-o societate care se vrea a fi una modernă, unii locatari îşi fac baie în ligheane, pe la rude sau prieteni ce le oferă sursă de apă caldă, ori mai pleacă prin concedii pentru a se îmbăia în locurile de vacanţă. Sperăm însă ca până la sosirea frigului, sistemul de furnizare a şi alimentare cu gaze să fie unul care să funcţioneze fără intermitenţe sau să se găsească metode viabile de ieşire din impas.
Mai mult decât atât, ca o bomboană pe colivă, în aceste momente dificile când unii se spală la lighean, primarul Petre Ţone este plecat în concediu şi se pare că, potrivit unor informaţii neoficiale, sejurul este undeva în Italia sau Malta.

Laura Suzeanu