Meşteşugarii olteniţeni cuceresc atenţia juriului la Olimpiada Meşteşugurilor Tradiţionale din Sibiu

Artiştii Cercului de Artă din cadrul Clubului Copiilor Olteniţa au concurat şi anul acesta cu talente şi veterani ai meşteşugurilor tradiţionale româneşti. Participanţii au obţinut şi anul acesta premii importante la Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale” de  la Sibiu, aflată anul acesta la a XVIII-a ediţie. Muzeul Satului a fost pentru câteva zile încărcat de spiritualitate tinerească, îndemânarea, talentul şi inspiraţia sutelor de copii prezenţi demonstrând încă o dată deschiderea ţării noastre spre tradiţie, spre meşteşuguri moştenite din timpuri străvechi de la înaintaşi.

Mulţi dintre cei prezenţi la Sibiu au experienţă vastă în lucrul de mână pe artă tradiţională, după cum ne declară însoţitorul şi îndrumătorul fetelor din Olteniţa, prof. Ecaterina Mitran. La ediţia din acest an de la Sibiu s-au aflat 200 de participanţi din 34 de judeţe ale ţarii, elevi şi profesori. Olimpiada s-a bucurat de o participare internaţională. Este vorba de două grupuri de elevi din Republica Populară Chineză şi din Bulgaria. Cinci tineri din partea “Centrului Educaţional Wo Xing” au prezentat lucrări de “hârtie tăiată” în ramă. Tinerii chinezi au mai prezentat în alte zile  două spectacole de cultură tradiţională chinezească: “Opera din Pekin” şi “Arta Caracterelor Chinezeşti”. Elevii bulgari din Gabrovo, au făcut o paradă de costume populare tradiţionale bulgăreşti. Prezenţa bulgarilor la olimpiadă este rezultatul colaborării dintre Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Complexul Arhitectural Etnografic ETAR din Gabrovo.

Paraschivescu Arlena şi Stancu Andrada au ocupat primele două locuri

Paraschivescu Arlena, 16 ani, este eleva cercului de artă populară din Olteniţa care a obţinut premiul I la meşteşugul dedicat icoanelor pe sticlă. Tânăra a lucrat la Maica Domnului cu Pruncul, model preluat de la o icoană de început de secol XIX din Şcheii Braşovului. Cealaltă participantă la meşteşugurile tradiţionale din sudul Transilvaniei a fost Stancu Andrada, elevă în cls. A XI-a. Aceasta a ales o scenă complexă la care a fost nevoie de multă muncă şi migală, un model după o icoană din secolul XIV a lui Teofil Grecu, intitulată „Schimbarea la faţă”. Andrada a obţinut locul II la meşteşugul dedicat icoanelor pe lemn. „Lucrările au fost începute de acasă pentru că aşa se procedează. Am avut o căsuţă la Obârşa Olari, un loc extraordinar de frumos. Cinci membri din juriu au venit zilnic spre căsuţele de lucru pentru a vedea evoluţia fetelor. De altfel, Olteniţa are un renume în acest meşteşug. La nivel de olimpiadă trebuie aleşi copii buni. Andrada încearcă de 2 ani tehnica bizantină pe care o şi respectă foarte bine, ea dorindu-şi foarte mult să lucreze la acea icoană, deşi sunt multe personaje acolo şi necesită răbdare, atenţie dar mai ales timp. Niciodată nu poţi termina în 3 zile o astfel de lucrare, de aceea juriul vine zilnic printre participanţi. Ambele icoane au fost pe punctul de a fi terminate, iar juriul a hotărât la final. Arlena de asemenea este o fată foarte bine pregătită, cu talent artistic de mic copil.” ne spune profesoara lor, Ecaterina Mitran. Aceasta ne informează că se pregăteşte cu 3 copii cu care va merge la Concursul Naţional de Artă de la Tecuci intitulat „Ucenici la Porţile Credinţei”.

Arlena Paraschivescu declară pentru olteniteanul.ro că este a treia sa participare la olimpiadă, în primul an obţinând locul I pentru o icoană pe lemn, iar în al doilea an de participare locul II pentru o icoană pe sticlă. „Am ales tema de comun acord cu doamna profesoară, la icoana aceasta îmi şi place foarte mult să lucrez. Nu am avut emoţii iar acolo este foarte frumos, o locaţie care te inspiră. De la 7 ani frecventez cercul de pictură de aici, iar prima mea participare de concurs a fost în cls.a III-a.” ne spune Arlena.

Andrada Stancu a mai participat de asemenea la diverse concursuri şi olimpiade obţinând premii fruntaşe de fiecare dată. Eleva Liceului Teoretic „Neagoe Basarab” Olteniţa iubeşte tot ceea ce este frumos şi ţine de artă de la muzică, artă fotografică, până la pictură. „Am ales acest model de icoană tocmai pentru că ştiam că se face greu şi am vrut să fie o provocare pentru mine.” ne declară Andrada.

 

Profesoara Ecaterina Mitran, remarcată într-o carte apărută la Sibiu

O plăcută surpriză a fost oferită profesoarei îndrumătoare de la cercul de artă populară din Olteniţa, de către profesorul universitar doctor Ilie Moise de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Acesta a publicat o carte intitulată sugestiv „Crochiuri antropologice: Dascăli de arte tradiţionale”. În carte este menţionată alături de alti dascăli iubitori de artă tradiţională şi profesoara din Olteniţa, cea care a dezvoltat cu harul său deosebit talente aflate în stare latentă şi care a ridicat pe culmi de succes şi spiritualitate zeci de elevi înzestraţi, oferindu-le oportunităţi şi şanse de a se remarca la competiţii naţionale diverse. „Născută şi crescută la ţară, Ecaterina Mitran a rămas, o viaţă întreagă, ataşată de valorile spirituale ale lumii rurale, de meşteşugurile populare pe care le-a desprins încă din copilărie[…]Preţuind frumuseţea icoanei româneşti, prof. Ecaterina Mitran şi talentaţii săi ucenici o promovează printr-o adâncă implicare în viaţa cultural-artistică a oraşului Olteniţa participând la toate expoziţiile organizate de municipalitate sau de „Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa”[…]Din 2001 elevii cercului participă, anual, la Olimpiada Naţională ,Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, unde au obţinut zeci de premii I, răsplată a talentului, muncii şi perseverenţei cu care dascălului Ecaterina Mitran se ocupă de copiii hăruiţi ai Olteniţei.” sunt câteva din pasajele cărţii dedicate profesoarei din Olteniţa. Profesorul publicist a fost şi preşedintele juriului olimpiadei.

Directorul Clubului Copiilor Olteniţa, ing. Mirela Constantin, sprijină de fiecare dată iniţiativele şi participările Olteniţei la concursurile din ţară sau din afara ţării, acest cerc fiind de altfel unul din cele care participă la multe olimpiade sau competiţii anuale.

Alături de meşteşugul la care a participat şi municipiul nostru care a reprezentat judeţul Călăraşi, s-au numărat alte îndeletniciri remarcabile, aduse din diverse colţuri de ţară, specifice pe zone, cum ar fi : olărit, sculptură în lemn, mobilier pictat, metaloplastie, legarea lemnului în cositor, prelucrarea osului şi cornului, gravură în alamă, pirogravură, xilogravură în lemn, ţesut în război vertical, confecţionat podoabe, confecţionat piese de costum popular, cusut, broderie, împletit baiere de traistă, împletiti ciucuri pe lemn, dantelă cu ciocănele, dantelă cu suveică, împletit fibre vegetale, confecţionat păpuşi, confecţionat recuzită de ceremonial, artă decorativă, confecţionat măşti, încondeiat ouă.
Proiectul a fost organizat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Complexul Naţional Muzeal ASTRA, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Festivitatea de premiere şi spectacolul de închidere a avut loc duminică, 25 august, de la ora 18:00, pe scena de pe lacul din Dumbrava Sibiului.

Laura Suzeanu