Planul de regionalizare al lui Sorin Oprescu: Ilfov, Giurgiu și Călărași, într-o regiune cu Bucureștiul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, are un plan de regionalizare diferit pentru zona Bucureștiului față de cel al lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvolării Regionale și Administrației Publice. Astfel, edilul Bucureștiului nu își dorește doar Ilfovul în viitoarea structură a regiunii, ci și județul Giurgiu și câteva localități din Călărași. Planul lui Sorin Oprescu este de a face Bucureștiul o capitală cu ieșire la Dunăre.

Oltenita, in planul de regionalizare al lui Sorin Oprescu

Oltenita, in planul de regionalizare al lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, spune că un sfert din Produsul Intern Brut al țării se face în București și acest lucru înseamnă motorul principal de dezvoltare al României.

„Trebuie să vorbești cu verbul la îndemână când vorbești de capitala țării. Pentru că capitala țării produce 25% din PIB și se întorc 2%. Orice aserțiune legată de faptul că ne gândim să mutăm capitala, să regionalizăm o suprafață enormă de teren fără să existe elementul științific, baza cercetării pe regiunea București ne-a îndreptat ca în luna februarie să ne apucăm cu specialiștii, am coagulat lângă noi o serie întreagă de arhitecți, urbaniști, sociologi, economiști, pentru că e principiul foarte clar: pleci de la dorința de dezvoltare, de la cum se influențează o zonă față de altă zonă”, a declarat Sorin Oprescu într-un interviu special acordat Digi24 pentru campania Raport de țară.

El a asemuit Bucureștiul cu Viena, Atena, Istanbul sau Sofia. Sorin Oprescu a adăugat că nordul Capitalei s-a dezvoltat foarte mult, în timp ce sudul, legătura principală cu Bulgaria, Istanbul, „a rămas aproape nedezvoltat”.

În opinia edilului, Bucureștiul are nevoie de Ilfov „ca de o respirație”.

„Politicul spune așa, dacă dezvoltăm ceva ce este dezvoltat, atunci vom ajunge la o uniformizare, numai că aceasta nu va fi făcută în sus, ci în jos. Bucureștiul are nevoie de Ilfov ca de o respirație, pentru că el trebuie să se întindă. Dezvoltarea urbanistică se produce aici. Folosești motorul pe care îl ai, el la rândul lui are o zonă de influență și folosește banii pentru ridicarea celorlalte regiuni apropiate, așa cum este Ilfovul, Giurgiu, o parte din Călărași”, a susținut primarul Capitalei.

Harta pe care o propune Sorin Oprescu conține și județul Giurgiu în întregime, iar din județul Călărași, Oltenița și 14 localități.

Vezi VIDEO pe www.digi24.ro