Reprezentanţii olteniţenilor „transpiră” căutând soluţii care să vină în întâmpinarea hoţilor de bunuri casnice

Spargerile de case în Olteniţa s-au înteţit în ultima perioadă, în special luna aceasta probabil unul din motive fiind acela că este perioada vacanţelor, a concediilor. Hoţii de case urmăresc persoanele care dispar pentru o vreme din oraş pentru a intra prin efracţie în locuinţele lor şi a-şi lua fără teamă, jenă sau mustrări de conştiinţă obiecte de valoare pe care să le comercializeze apoi. Se pare că există mai multe persoane care lucrează astfel, zvonurile care circulă prin oraş mai redau şi spargeri de case cu proprietarii acasă, atât de mare este curajul şi tupeul unor foşti deţinuţi flămânzi, iritaţi sau dezaxaţi, certaţi cu societatea, educaţia, legea şi reabilitarea socială. Localnicii oraşului spun că este nevoie de o mai bună monitorizare a poliţiei naţionale chiar şi a poliţiei comunitare ce ar trebui să patruleze în schimburi pe străzile oraşului.
Subiectul a fost oferit ca temă de casă consilierilor şi primarului la una din recentele şedinţe extraordinare, de către consilierul PDL Viorel Pironea. Acesta a cerut o monitorizare mai atentă a situaţiei actuale creată de hoţii de bunuri din locuinţe, oferind câteva exemple de metode de furt, unul din exemple fiind acela că hoţii verifică prin telefon persoanele localizate pentru a le ataca apartamentele sau casele.

sedinta iunie 059

Primarul Petre Ţone cunoaşte situaţia, declarând că a discutat despre acest lucru şi cu comandantul poliţiei naţionale Olteniţa, comisar şef George Chiru, care de asemenea este îngrijorat de numărul mare de locuinţe asaltate pentru furt de hoţi.
Ţone mai spune că nu pot fi achiziţionate atâtea camere câte străzi sunt, reprezentantul executivului olteniţean specificând că pe perioada concediului şi-a angajat paznic acasă.
Aşadar, subiectul hoţilor a fost doar unul abordat ca la o şuetă, ca la un joc de cărţi sau table la o masă prietenească, atâta vreme cât nu s-a spus nimic concret în ceea ce priveşte stoparea acestor acţiuni. Cât priveşte sistemul de supraveghere video nu ar fi o idee prea rea, atâta timp cât există firme ce pot face bani frumoşi din această afacere şi care, slavă Domnului, se găsesc prin preajma primăriei locale. Din acest punct de vedere nu ar fi o piedică de lucru. Cât priveşte însă faptul că un primar declară public că şi-a angajat paznic acasă pe perioada cât lipseşte din oraş, iar mulţi din locuitori abia au ce pune pe masă, centralele sunt oprite iar apa caldă nu mai există la blocuri, revenindu-se la un stadiu de trai rudimentar şi fără precedent, este deja peste puterile cuiva de a înţelege astfel de afirmaţii, ce nu vin în nici un caz în sprijinul unei anumite categorii sociale de oameni sau a rezolva o problemă apărută spontan în municipiu.
Avertizăm aşadar populaţia din oraş să aibă grijă de locuinţe fiecare după posibilităţi, deoarece „nu prea mai ai în cine să ai încredere în zilele noastre” vorba bătrânilor, iar dacă proprietarul doreşte siguranţă şi îşi permite să angajeze un paznic personal, o idee de altfel extrem de practică, este invitat să o facă pentru că oricum iese mai ieftin decât dacă şi-ar monta un sistem video de supraveghere, un sistem de alarmă, sau dacă ar „angaja” un câine de pază de rasă mare.

Laura Suzeanu