VIDEO * Comunităţile de romi din judeţ primesc sprijin pe sănătate prin intermediul unui proiect

Lansarea proiectului “Romii o comunitate sănătoasă” a adunat mai multe persoane din rândul minorităţii rome, alături de care au fost invitaţi reprezentanţi din domeniul sănătăţii şi din învăţământ. Proiectul este finanţat de Agenţia Naţională pentru Romi, Radu Maier şi Fane Petrescu fiind reprezentanţii Partidei Romilor şi cei care au dorit ca acest proiect să se deruleze în rândul comunităţilor rome din judeţul Călăraşi: Olteniţa, Chirnogi, Mânăstirea, Spanţov. Fănel Petrescu, managerul de proiect, declară celor prezenţi că este o realizare faptul că lucrarea întocmită a fost aprobată pentru desfăşurarea sa, acesta mulţumind celor doi Radu Maier şi Fane Petrescu pentru sprijin şi implicare, dar şi Agenţiei Naţionale care a dat undă verde derulării proiectului. “În ceea ce priveşte populaţia romă din România, ar trebui să ne axăm pe două aspect: sănătate şi educaţie.” spune Fănel Petrescu. Cei care s-au documentat şi au făcut posibil ca lucrarea documentată minuţios să ajungă pe masa Agenţiei Naţionale pentru Romi sunt Fănel Petrescu, creierul proiectului, căruia i s-au alăturat Marilena Dumitru, Jenica Maier, Andrei Anghel.

Scopul proiectului este conştientizarea şi facilitarea accesului la serviciile medicale ale persoanelor vârstnice de etnie romă, cele care vor beneficia de un set de analize medicale. 500 de tineri romi din clasele V-VIII vor fi informaţi cu privire la efectele bolilor cardiovasculare şi hepatice, TBC, diabet, precum şi la prevenirea acestora. Principalele activităţi ale proiectului sunt identificarea şi testarea medicală a unui număr de 295 de persoane de etnie romă în vârstă şi derularea unei campanii de informare şi conştientizare în şase localităţi din judeţul Călăraşi cu privire la importanţa sănătăţii în dezvoltarea tinerilor din punct de vedere fizic şi psihic.

Preşedintele Partidei Judeţene a Romilor, Radu Maier, mulţumeşte deputatului Nicolae Păun şi Agenţiei care au sprijinit proiectul. “Să ne bucurăm şi mulţumesc foarte mult deputatului Nicolae Păun şi Agenţiei Romilor că au putut să ne sprijine şi ajute cu un proiect ca ăsta, prin care să facem aceste analize. Noi facem câte o sută de analize pentru fiecare localitate. Localităţile care fac parte la început din acest proiect sunt Olteniţa, Chirnogi, Spanţov, Mânăstirea. El este un proiect de viitor, care trebuie să facă mult mai multe analize la semenii noştri pentru să sunt amărâţi şi trebuie să-i ajutăm. Poate găsim şi alte proiecte. Să ne ajutăm cu toţii.” susţine în faţa invitaţilor săi Radu Maier.

 

Fane Petrescu apreciază munca tinerilor care sunt aproape de problemele romilor. “La viitorul proiect vor fi alţi patru tineri de etnie romă care ştiu să scrie proiecte, şi la viitorul proitect alţi patru şi alţi patru şi astfel etnia noastră va reuşi să fie respectată.” declară preşedintele Partidei Romilor Olteniţa.

Medicul biolog Cristiana Voiculescu felicită pe iniţiatorii de proiect. “Oameni sărmani sunt plini de boli şi dacă pui un diagnostic şi omul sărman nu se duce mai departe să se îngrijească, degeaba. Tot voi comunitatea trebuie să urmăriţi asta. Vă urez succes.” declară biologul.

De la Cabinetul de Boli Cardiovasculare, asistenta medicului Rusu Igor transmite un mesaj din partea specialistului: “Proiectul ne va ajuta să cunoaştem mai bine cauzele şi riscurile cardiovasculare, care pot duce la boli grave, chiar la decese. Prin investigaţii s-ar putea descoperi din timp, precoce bolile cardiovasculare, asigurându-vă o calitate mai bună a vieţii din punct de vedere medical.” a fost mesajul medicului Rusu Igor.

Un alt mesaj urmat de cuvinte de felicitare au fost transmise şi de prof. Lina Smarandache de la Şcoala Gimnazială “Spiru Haret” Olteniţa: “Nu mă pot erija în purtătorul de cuvânt al sistemului de învăţământ, lucrez într-o şcoală. Felicit iniţiativa, mă bucur că v-aţi gîndit să veniţi în şcoli. În mod sigur porţile vor fi deschise în şcoli. Sunt convinsă că veţi face treabă bună şi să încercăm să prevenim ceea ce poate de multe ori se termină tragic.” declară reprezentanta şcolii olteniţene.

Laura Suzeanu